Alytaus rajone – Užgavėnių linksmybės

Pagal tradiciją, Užgavėnės – tai slenkstis tarp nueinančios žiemos ir ateinančio pavasario. Šventės metu būtina daryti viską ir nesivaržyti: kuo daugiau valgyti, kuo garsiau triukšmauti, kuo linksmiau išdykauti.

Šventės ištakos pagoniškos, tačiau dabar glaudžiai susietos su krikščionybe – po Lietuvos krikšto Užgavėnių laikas ir šventės pavadinimas priderintas prie bažnytinio kalendoriaus. Per Užgavėnes leidžiama paskutinį kartą gausiai ir riebiai pavalgyti, o jau kitą dieną prasideda Gavėnia, trunkanti iki Velykų, kurios metu pasninkaujama, nevalgoma mėsos, vengiama triukšmingų linksmybių.

Per Užgavėnes tradiciškai dirbami tik lengvi darbai, gaminamas maistas bei sočiai valgoma, pramogaujama. Liaudyje sakoma: jeigu sunkiai per Užgavėnes dirbsi, tai visus metus nebus poilsio, nepabaigsi darbų.

Kaukės bei persirenginėjimas – vienas pagrindinių Užgavėnių šventės atributų. Svarbiausia, kad Užgavėnių drabužis nebūtų kasdienis, jis turi būti išsiskiriantis, neįprastas. Ne ką mažiau svarbūs ir kiti šventės simboliai – blynai, Lašininio ir Kanapinio kova, Morės deginimas.

Nežinote, kur smagiai praleisti šią liaudišku humoru ir kūrybingumu trykštančią šventę? Alytaus rajonas jums siūlo net 10 vietų, kuriose galite linksmai švęsti Užgavėnes!

Miklusėnuose: vasario 19 d. 14 val. aikštėje prie Alytaus seniūnijos vyks Užgavėnių persirengėlių teatralizuota programa su papročiais ir tradicijomis.

Adresas: Pergalės g. 39, Miklusėnai, Alytaus r.

Krokialaukyje: vasario 21 d. 11 val. po miestelį vaikštinės ir visus linksmins persirengėlių būrys.

Adresas: Krokialaukis, Alytaus r.

Punioje: vasario 21 d. 11 val. vyks Užgavėnių persirengėlių linksmybės su Lašininio ir Kanapinio dvikova, Morės iškilmingu sudeginimu, šokiais, rateliais ir kitomis pramogomis.

Adresas: Punios k. aikštė, Punia, Alytaus r.

Simne: vasario 21 d. 12 val. – Užgavėnių persirengėlių teatralizuota programa su papročiais ir tradicijomis bei sočiomis blynų vaišėmis.

Adresas: Simno miesto aikštė, Simnas, Alytaus r.

Miroslave: vasario 21 d. 12 val. –Užgavėnių persirengėlių vaikštynės.

Adresas: Miroslavas, Alytaus r.

Dauguose: vasario 21 d. 12.30 val. persirengėlių paradas nuo Daugų technologijos ir verslo mokyklos į Daugų miesto aikštę. 13 val. miesto aikštėje – žaidimai, rateliai, dainos prie laužo, Lašininio ir Kanapinio kova, Morės deginimas ir kitos linksmybės.

Adresas: Turgaus a. 14, Daugai., Alytaus r.

Pivašiūnų amatų centre: vasario 21 d. 14 val. amatininkė Stasė Čižauskienė kviečia į Užgavėnių blynų edukaciją, nes kaip gi Užgavėnės be blynų! Jei nežinojote, pasak etnologų: „blynai turi simbolinę prasmę – apvalus auksinis blynas, tai sugrįžtančios saulės simbolis“.

Adresas: Pivašiūnų amatų centras, Trakų g. 33, Pivašiūnai, Alytaus r.

Alovėje: vasario 21 d. 15 val. Daugų Vlado Mirono gimnazijos Alovės skyriaus kiemelyje vyks „Blynų balius“Užgavėnių persirengėlių teatralizuota programa su papročiais ir tradicijomis bei sočiomis vaišėmis.

Adresas: Mokyklos g. 5, Alovė., Alytaus r.

Nemunaityje: šventė „Užsigavėkim!“ vasario 21 d. 17 val.

Adresas: Nemunaičio mstl. aikštė, Nemunaitis, Alytaus r.

Butrimonyse: vasario 21 d. 18 val.  miestelio aikštėje vyks „Užgavėnių blynvakaris“persirengėlių linksmybės su Lašininio ir Kanapinio dvikova, Morės iškilmingu sudeginimu, šokiais, rateliais ir kitais užsiėmimais. Veiks blyninė, kurioje bus galima vaišintis įvairiausių skonių blynais, karšta arbata.

Adresas: Vytauto g., Butrimonys, Alytaus r.

Užgavėnių šventės vyks ne tik seniūnijų centruose! Kviečiame dalyvauti ir Alytaus rajono bendruomenių rengiamose linksmybėse.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *