Suomijos Arkties ralyje – alytiškiai: „Turėti tokį įrašą karjeroje – kosmosas!“

Du vieninteliai šiuo metu Lietuvos ralyje atstovaujantys alytiškiai Ugnius Vainevičius ir Vilmantas Padegimas dalyvavo Arkties ralyje Suomijoje. Tai vienas garsiausių ir sudėtingiausių žiemos ralių, kitų dar vadinamu mini Dakaru. „Turėti tokio ralio įrašą savo karjeroje ir faktą, kad pavyko finišuoti, yra kosmosas!“, – sakė U. Vainevičius.

Varžytis su suomiais – kaip su amerikiečiais krepšinyje

Ralis Suomijoje vyko sausio 13-14 dienomis.

Alytiškiai džiaugiasi, kad neteko susidurti su įprastai tokiu metu stingdančiu daugiau kaip 40 laipsnių šalčiu, mat dėl klimato kaitos oras dabar ten laikomas vienu šilčiausių per visą žiemą. Tuo metu, kai vyko Arkties ralis, vyravo apie +2 laipsnius.

„Bet buvo pakankamai šalta, nemalonu, nes buvo daug drėgmės. Čia mes praleidome daugiau nei savaitę, nes prieš ralį dar vyko paruošiamieji darbai – teko praeiti administracinę komisiją, susitvarkyti dokumentus, gauti patvirtinimus, susipažinti su trasomis“, – pasakojo Ugnius.

Trasa driekėsi aplink Laplandijos vietinių gyventojų, lapių (samių) sostine laikomą Rovaniemi. Buvo 11 skirtingų greičio ruožų, kurių bendras ilgis sudarė 250 kilometrų.

„Tai buvo ypatingai sudėtingas ralis, reikalavęs maksimalios dėmesio koncentracijos. Trumpiausias greičio ruožas buvo 24 kilometrai, ilgiausias – 34. Važiuoti sportiniu tempu tiek kilometrų ir ne tiesiąja, o vingiuotais keliais, buvo tikras iššūkis. Niekada nieko panašaus į šią patirtį nebuvom turėję. Nieko nelaimėjome, tačiau likome 9 iš 17 savo klasėje ir 46 iš visų dalyvių, kurių buvo 103. Tai didelis mums pasiekimas, nes pavyko kirsti ralio finišą. Dar dviem lietuvių ekipažams finišo tiesiosios pasiekti, deja, nebuvo lemta. Mes nevažiavome siekti laimėjimų, nes vairuotojas, su kuriuo važiavau, ralio pasaulyje yra tik antrus metus. Aš kaip šturmanas su juo važiavau pirmą kartą ir esu jam labai dėkingas, kad pasikvietė mane šturmanauti ir suteikė man progą dalyvauti tokiame ralyje“, – pasakojo Ugnius.

Tiesa, alytiškiai Arkties ralyje dalyvavo su nauju, ypatingai aukštos klasės sportiniu automobiliu Renault Clio N5. Už jo vairo alytiškiai ralyje sėdo pirmą kartą.

Ugnius patikino, kad ralyje varžytis su suomiais, tas pats, kas krepšinyje žaisti prieš amerikiečius. Esą susidaro įspūdis, kad jie tiesiog gimę raliui.

Ugnius pasakojo, kad ralyje netrūko netikėtumų ir net buvo „įšokę“ į didžiulę pusnį. Laimei, pavyko pakankamai lengvai išsivaduoti.

Iki šiol gyvena įspūdžiais

„Arkties ralis Suomijoje man buvo labai didelė patirtis, ypač man kaip šturmanui, kuris turi žinoti visus atsakymus. Džiaugiuosi, kad pavyko išvengti nesusipratimų, klaidų, pasimetimų. Susitvarkėme puikiai. Dabar laukiu žiemos ralio Lietuvoje, kuriame turiu užsibrėžęs tikslą laimėti“, – sakė Ugnius.

Jo tikinimu, abu ralio dalyviai iki šiol gyvena įspūdžiais, o pirmosios dienos po jo buvo skirtos poilsiui.

Esą nuovargis buvo toks didelis, kad pirmas dvi dienas norėjosi tik lovoje tįsoti. Žinoma, tokia būsena buvo dažnas palydovas ir paties ralio metu, tačiau, kaip sakė Ugnius, galvoti apie tai, kad esi pavargęs, nebuvo kada.

Šturmano kėdės nekeistų į vairą

Ugniaus pasiteiravus, ar nekirba minčių šturmano vaidmenį iškeisti į sportinio automobilio vairą, vaikinas tvirtai nusiteikęs laikytis linijos, kuria dabar juda.

„Vienas geriausių Lietuvos šturmanų yra sakęs, kad jeigu nori būti geras šturmanas, negali galvoti apie vairuotojo sėdynę. Aš šiuo sportu gyvenu dar nuo vaikystės. Suprantama, kad esu bandęs sėdėti už sportinio automobilio vairo ir negali būti kalbos, kad nenorėčiau išbandyti. Bet šiuo metu apie tai negalvoju, save fokusuoju tik ties šturmano vaidmeniu, kuriame ypač svarbus tikslumas. Jaučiu, kad savo darbą atlieku gerai, man sekasi ir esu geram kely.

Noriu metai iš metų laipteliu kilti aukštyn. Svajoju po kokių penkių metų būti Lietuvos ralio elito gretose. Į ralį žiūriu ne kaip į hobį, bent jau ne dabar, o kaip į rimtą darbą, nes noriu sportuoti ir siekti aukščiausių rezultatų“, – svajonėmis dalijosi Ugnius.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *