Šiurkščiu pažeidimu kaltintas ir išteisintas Alytaus aplinkosaugininkas teismo sprendimu grąžinamas į pareigas

Buvęs Alytaus aplinkosaugininkas Jaunius Janonis, prieš dvejus metus apkaltintas padaręs šiurkštų tarnybinį nusižengimą, buvo atleistas iš Alytaus valdybos Alytaus aplinkos apsaugos inspekcijos vyriausiojo specialisto pareigų. Dėl jam tąkart inkriminuoto nusikaltimo išteisinamąjį nuosprendį išgirdęs J. Janonis vasario 1 dieną palankaus sprendimo sulaukė ir iš Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo, pasisakiusio, kad buvęs aplinkosaugininkas iš pareigų buvo atleistas neteisėtai ir turi būti grąžintas į pareigas. Taip pat jam iš darbovietės priteista vidutinio darbo užmokesčio dydžio kompensacija nuo atleidimo iš pareigų dienos iki teismo sprendimo įsiteisėjimo dienos. Tiesa, dėl kompensacijos dydžio pasisakyti dar turės pirmos instancijos teismas.

Išteisino dėl inkriminuotos nusikalstamos veikos

Iš pareigų J. Janonis buvo atleistas už tai, kad 2019 m. lapkričio 16 d. būdamas pareigūnu, pažeisdamas medžioklę reglamentuojančių teisės aktų reikalavimus neteisėtai, t. y. draudžiamu varomuoju būdu, sumedžiojo suaugusio briedžio patiną, bandė šį faktą nuslėpti, tokiais tyčiniais savo veiksmais diskreditavo valstybės tarnybą ir padarė šiurkštų tarnybinį nusižengimą. Šioje byloje buvo nagrinėjamas ir dar vieno asmens, medžiotojų klubo  pirmininko pavaduotojo pažeidimas (dokumento klastojimas). Alytaus apylinkės teismo Druskininkų rūmai J. Janonį ir jo kolegą išteisino, nes nepadarytos veikos, turinčios nusikaltimo ar baudžiamojo nusižengimo požymių. Prokurorė tokį teismo sprendimą apskundė. Apeliacinį skundą nagrinėjęs Kauno apygardos teismas  skundą atmetė argumentuodamas, kad nagrinėjamoje byloje nėra surinkta įrodymų, patvirtinančių, kad kaltinamieji padarė jiems inkriminuojamą nusikalstamą veiką ir suklastojo tikrą dokumentą.

Teismas įpareigojo grąžinti į pareigas ir sumokėti kompensaciją

Teisėsaugai prieš dvejus metus susidomėjus galimai nusikalstamu įvykiu, kol vyko ikiteisminis tyrimas, tarnybiniam nusižengimui tirti buvo sudaryta komisija, kuri tyrimą turėjo sustabdyti dėl to paties vykdyto ikiteisminio tyrimo, o jam pasibaigus, tyrimas buvo atnaujintas. Galiausiai buvo pateikta motyvuota išvada ir pasiūlyta skirti pareiškėjui tarnybinę nuobaudą – atleidimą iš pareigų. J. Janonis buvo atleistas iš pareigų, tačiau atleidimą jis apskundė teismui, motyvuodamas, kad tarnybinis patikrinimas buvo atliktas neišsamiai ir neobjektyviai.

Esą tyrimas neturėjo būti atnaujintas, mat dėl pareiškėjo galimo tarnybinio nusižengimo buvo atliekamas tyrimas dėl tų pačių aplinkybių kaip ir baudžiamojoje byloje, todėl, kol pareiškėjo kaltumas neįrodytas įstatymo nustatyta tvarka ir nepripažintas įsiteisėjusiu teismo nuosprendžiu, tol tarnybinio nusižengimo tyrimas turėjo būti sustabdytas. Atnaujinus tyrimą, buvo pažeistas nekaltumo prezumpcijos principas.

Pirmosios instancijos teismas pareiškėjo skundą dėl įsakymo panaikinimo ir jo grąžinimo į pareigas, vidutinio darbo užmokesčio dydžio kompensacijos priteisimo nuo atleidimo iš pareigų dienos iki teismo sprendimo įsiteisėjimo dienos atmetė. Šis Vilniaus apygardos administracinio teismo  sprendimas buvo apskųstas apeliaciniam teismui.

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas J. Janonio apeliacinį skundą patenkino iš dalies – panaikinti Aplinkos apsaugos departamento prie Lietuvos Respublikos aplinkos ministerijos direktorius 2021 m. balandžio 19 d. įsakymu J. Janoniui skirtą tarnybinę nuobaudą – atleidimą iš pareigų nuo 2021 m. balandžio 19 d.

Grąžinti pareiškėją J. J. į Aplinkos apsaugos departamento prie Lietuvos Respublikos aplinkos ministerijos Alytaus valdybos Alytaus aplinkos apsaugos inspekcijos vyriausiojo specialisto pareigas.

Perduoti administracinę bylą dalyje pagal pareiškėjo J. J. skundo reikalavimą dėl vidutinio darbo užmokesčio priteisimo už laikotarpį nuo jo atleidimo iki grąžinimo į eitas pareigas dienos pirmosios instancijos teismui nagrinėti iš naujo.

Sprendimas neskundžiamas.

Susisiekus su J. Janoniu, jis patikino, kad sugrįžti į savo buvusią darbovietę jis tikrai ketina, o nuo atleidimo dienos per tuos dvejus metus niekur nedirbo.

Vienas komentaras apie “Šiurkščiu pažeidimu kaltintas ir išteisintas Alytaus aplinkosaugininkas teismo sprendimu grąžinamas į pareigas

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *