Alytuje išaugo sergamumo rodikliai: viena gimnazija paskelbė nuotolinį ugdymą

Pastaruoju metu sergamumo rodikliams smarkiai šoktelėjus į viršų, viena Alytaus švietimo įstaiga nuo trečiadienio iki pat šios savaitės pabaigos perėjo prie nuotolinio mokymo. Pacientų skambučiais, vizitais apkrautos ir gydymo įstaigos, o gydytojai pastebi, kad labai išaugo virusinių susirgimų, fiksuojama daug ūmių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų, yra ir gripo atvejų. Vis dar fiksuojama ir pavienių koronaviruso atvejų.

Nuo trečiadienio nuotolinį mokymą paskelbė Alytaus Adolfo Ramanausko-Vanago gimnazija, mat serga daugiau kaip 12 mokytojų. Nemaži sergamumo rodikliai ir tarp mokinių.

„Priežastis – išaugę mokytojų sergamumo rodikliai. Neturime, kuo juos laikinai pakeisti. Taip pat serga ir nemažai vaikų. Sergamumo rodiklių padidėjimą stebime jau nuo praėjusios savaitės. Nuotolinį mokymą tęsime iki pat šios savaitės pabaigos, o po to jau prasidės mokinių atostogos“, – sakė Alytaus Adolfo Ramanausko-Vanago gimnazijos direktoriaus pavaduotojas ugdymui Aleksandras Kirilovas.

Pavaduotojas apgailestavo, kad augant sergamumui šalies mastu nesiimama kontrolės priemonių situacijai suvaldyti ir pastebėjo, kad pastaruoju metu koronaviruso susirgimus keičia gripas.

„Mokykla, įvertinusi situaciją, aplinkybes turi teisę skelbti nuotolinį ugdymą. Tai reglamentuota ugdymo planų 7 priede. Kol kas Alytuje daugiau mokyklų, kurios šiuo metu organizuotų mokinių ugdymą nuotoliniu būdu, nėra“, – sakė Alytaus miesto savivaldybės administracijos Švietimo ir sporto skyriaus vedėjas Vytuolis Valūnas ir pridūrė, kad pandemijos metu išmoktos nuotolinio ugdymo pamokos gali labai praversti tokiomis situacijomis kaip minėtoje gimnazijoje.

Susisiekus su Alytaus rajono savivaldybės pirminės sveikatos priežiūros centro vaikų gydytoja Vida Miliene, ji patvirtino, kad jau antrą savaitę stebimas ūmus vaikų sergamumo padidėjimas. Pasak gydytojos, vyrauja virusinės infekcijos, vaikams diagnozuojami ūmūs viršutinių kvėpavimo takų susirgimai, nors ir nedaug, nustatoma ir gripo atvejų. Koronaviruso susirgimų – vos vienas kitas.

„Jau diagnozuojam gripo atvejų, nors ir ne itin daug. Atliekam ir testavimus dėl koronaviruso, yra žymus virusinių infekcijų pakilimas.

Krūvis – labai didelis. Pirmadienį apžiūrai priėmiau 56 pacientus, užtrukau gerokai ir po darbo valandų. Iš jų 5 buvo nustatytas gripas.

Šiandien sulaukiame ir daugybės konsultacijų telefonu. Vienam apsilankiusiam pacientui jau nustatėme gripo atvejį.

Situacija visai nepanaši, kad ši prasidėjusi susirgimų banga atslūgtų. Nebent situaciją kiek pagerins prasidėsiančios mokinių atostogos“, – vylėsi vaikų ligų gydytoja V. Milienė.

Ženklus pacientų srautų padidėjimas jaučiamas ir Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninės Priėmimo-skubiosios pagalbos skyriuje.

Tai, kad koronaviruso atvejų – vos vienas kitas, patvirtina ir skyriaus vedėja Vilma Krušnienė. Ligoninėje atliekami greitieji testai šiam susirgimui nustatyti. Pasak jos, nėra itin daug ir gripo atvejų. Dažniausiai į priimamąjį kreipiasi pacientai su ūmiais viršutinių kvėpavimo takų susirgimais, kai pasireiškia karščiavimas, intensyvus kosulys, sloga, gerklės, ausų skausmai.

„Ypač savaitgaliais ligoninės priėmimo skyrius tampa poliklinika, į kurią plūsta ambulatoriniai pacientai, besiskundžiantys karščiavimu, kosuliu. Labai daug sulaukiame vaikų. Kai kurie jų – jau ir su komplikacijomis – bronchitais, plaučių uždegimais“, – sakė V. Krušnienė.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *