Inventorizuoti miesto želdynai – Alytus pateisina labai žalio miesto vardą

Vadovaudamasi teisės aktais, savivaldybė atitinkamais terminais privalo inventorizuoti savivaldybės teritorijoje esančius želdinius. Inventorizaciją pernai pradėjo ir šiemet baigė bendrovė „Želdynų vizija“.

Atlikta Želdynų ir želdinių inventorizacija ir apskaita pristatyta Alytaus miesto savivaldybėje. Pasak ją pristačiusio dr. Juliaus Bačkaičio, lyginant su prieš dešimtmetį buvusiais inventorizuotais želdynais, jų plotas mieste sumažėjo tik 0,3 procento ir vienam gyventojui tenka daugiau kaip 41 kvadratinis metras želdinių.

„Išties Alytus yra ir išlieka labai žalias miestas, juolab, kad čia dar dėl metodikos ypatumų neįskaičiuojami ne miško parkai – Likiškių, Jaunimo. Bendrai želdynai užima daugiau kaip 5 procentus viso miesto ploto“, – sakė bendrovės vadovas.

Jo teigimu, paprastai siekiama, kad vienam miesto gyventojui mieste tektų 20–30 kvadratinių metrų medžių lajomis dengiamo ploto. „Jūs turite gerokai daugiau, o ir patys želdynai yra pakankamai geros kokybės“, – sakė J. Bačkaitis.

Vyraujantis medis Alytuje – paprastoji pušis, dar nemažai drebulių, beržų. Iš viso Alytaus miesto želdiniuose identifikuota 45 šeimų, 104 genčių ir per 500 medžių ir krūmų rūšių bei formų.

Savo lajomis gatvių apsauginiai želdiniai dengia beveik 12 ha plotą arba vidutiniškai 1 išilginiame gatvės kilometre auga apie 70 medžių ar krūmų.

Alytaus miesto želdiniuose buvo aptiktas ne vienas Lietuvos želdynuose retas augalas – dviskiautis ginkmedis, sibirinė eglė, grakščioji ir sidabrinė liepos, tiuringinis šermukšnis, gluosnialapė kriaušė, gelsvažiedis tulpmedis, puošnioji kolkvicija, kanadinis cercis, krūminė amorfa, tridyglė gledičija, japoninis puošmedis, Davido budlėja, diemedis, paprastoji katalpa, užfiksuota ir nemaža retesnių (ir net labai retų) kai kurių medžių ar krūmų formų.

Aukščiausi medžiai miesto želdiniuose yra pasiekę 30–34 m aukštį, turime ir beveik šimtą vienetų storų medžių, kurių kamienų skersmuo 1,3 m aukštyje – metras ir daugiau.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *