Alytaus rajono greitosios medicinos pagalbos stotis – į valstybės rankas: prasidės reforma

Alytaus rajono politikai pritarė Greitosios medicinos pagalbos stoties savininko teisių ir pareigų perdavimui Valstybei. Nuo kitų metų liepos pirmos dienos Alytaus rajono GMP, kaip ir kitos visoje šalyje veikiančios GMP pereis Valstybės nuosavybėn arba į privačias rankas, tačiau savivaldybės steigėjais būti negalės.

Šį sprendimą priimti buvo būtina, siekiant sudaryti sąlygas Sveikatos apsaugos ministerijai įgyvendinti GMP reformą, pagal kurią nuo kitų metų liepos 1 dienos  greitosios medicinos pagalbos paslaugas Lietuvoje teiks viena Greitosios medicinos pagalbos tarnyba, kuri yra viešoji įstaiga ir jos savininkė yra valstybė (Sveikatos apsaugos ministerija įgyvendina valstybės, kaip viešosios įstaigos savininkės, teises ir pareigas).

Iš esmės politikai turėjo du pasirinkimus – GMP stotį perduoti valstybei ar parduoti privatininkui. Laiku nepriėmus sprendimų, nebūtų laiku spėta šių įstaigų įtraukti į reorganizavimo procesą jau nuo kitų metų ir tai galėtų sukelti papildomų problemų pačių greitosios medicinos pagalbos viešųjų įstaigų veiklos tęstinumui, mat  nuo 2023 m. liepos 1 d. jos iš viso nebegalėtų teikti greitosios medicinos pagalbos paslaugų.

Alytaus rajono savivaldybės GMP aptarnauja tris savivaldybes – Alytaus rajono, Alytaus miesto ir Lazdijų rajono.

„Jungtinis komitetų posėdis apsisprendė, kad šią funkciją Alytaus rajono savivaldybė perduoda Valstybei. Šis svarstymas užsitęsė, buvom susitikę ir su Sveikatos reikalų komitetu, ir su Sveikatos apsaugos ministerija derėtis dėl sąlygų, nes turim karčios patirties, kai prieš keletą metų ministro įsakymu naikinant dispečerines, savivaldybė išmokėjo virš 50 tūkst. eurų išeitinių, o tie pinigai kompensuoti taip ir nebuvo. Buvo žadėta skirti automobilių, tačiau ir jų nesulaukėme. Todėl derėjomės ir dabar, ar jie tikrai įvykdys tai, ką žadėjo. Turime ministro pasirašytą raštą ir tikimės, kad šįkart žodžio bus laikomasi“, – vylėsi Alytaus rajono meras Algirdas Vrubliauskas.

Alytaus rajono tarybos nario Raimundo Markausko įsitikinimu, pati reforma nėra iki galo išbaigta, neturi konkretumo, aiškumo, o tai labai jautri sfera, todėl šiam sprendimo projektui jis nepritarė.

Politikai akcentavo, kad pasirinkimo palikti viską taip, kaip iki šiol, neturi. Mero A. Vrubliausko tikinimu, visos sprendimus dėl GMP jau priėmusios savivaldybės nusprendė šią funkciją atiduoti į valstybės, o ne į privatininkų rankas. Esą šiuo metu privačiai įsteigtų  kelių GMP valstybė neturi pakankamai instrumentų apeiti ir antrasis pasirinkimas buvo pasiūlytas tik kaip teisinė galimybė išspręsti šį reikalą nepažeidžiant teisinių reglamentų. Meras akcentavo, kad vis dėlto įmanomas kelias yra perduoti GMP ir privačiam verslui, tačiau yra įsitikinęs, kad tai galėtų būti pernelyg ilgas kelias ir rizikuojama tiesiog laiku nesuspėti, be to, neaiškus išlieka ir pačių procedūrų organizavimas.

„Mano nuomone, tokią procedūrą taikyti mes turime teisę ir nieko nepažeidžiame. O pasakymą, kad liktume be paslaugos vertinu kaip ministerijos blefavimą, bandymą šantažuoti, kad greičiau apsispręstume“, – įsitikinęs A. Vrubliauskas.

Šis klausimas Alytaus rajono tarybai buvo pateiktas svarstyti prieš tai buvusiame tarybos posėdyje, tačiau projekto svarstymas buvo atidėtas, nes laukta atsakymo iš Sveikatos apsaugos ministerijos dėl pastočių Simne ir Dauguose bei dėl galimybės Alytuje veikti teritoriniam padaliniui, teikiančiam greitosios medicinos pagalbos paslaugas.

Planuojama, jog po greitosios medicinos pagalbos paslaugų teikimo organizavimo reformos teritoriniai padaliniai bus Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Panevėžyje ir Šiauliuose. Alytuje teritorinis padalinys nėra numatytas. Taip pat Sveikatos apsaugos ministerija informavo, kad, vadovaujantis Vidaus reikalų ministerijos atstovų parengtu modeliavimu, pasinaudojant ARGIS informacine sistema, papildomi taškai Alytaus rajone yra numatyti Simne ir Dauguose.

Turto perdavimo klausimą reformos organizatoriai siūlo spręsti vėliau.

Šiuo metu VšĮ Alytaus rajono savivaldybės greitosios medicinos pagalbos stotis patikėjimo teise valdo jai perduotą savivaldybei nuosavybės teise priklausantį turtą – 2378 kv. m. ploto kitos paskirties žemės sklypo dalį (plotas – 547 kv. m) ir patalpas (bendras plotas – 60,44 kv. m) Alytaus rajono Simno mieste, Alytaus g. 10.

Keičiantis VšĮ Alytaus rajono savivaldybės greitosios medicinos pagalbos savininkui, bus rengiami ir teikiami savivaldybės tarybai sprendimų projektai dėl tolesnės galimybės naudotis minėtu turtu, perdavus įstaigos savininko teises ir pareigas valstybei.

Vienas komentaras apie “Alytaus rajono greitosios medicinos pagalbos stotis – į valstybės rankas: prasidės reforma

  1. GMP darbuotojams tikrai bus geriau, čia verkšlena stoties administracija. Alytaus GMP administracijoje tik vienas medikas ir tas veterinaras

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *