Alytaus sporto bendruomenei gera žinia: finansavimas – pagal aiškius kriterijus ir tvarką

Alytaus miesto politikai atsižvelgė į Alytaus sporto bendruomenės prašymą patvirtinti tvarką dėl ilgalaikio ir aiškiais kriterijais apibrėžto finansavimo. Tokia tvarka buvo patvirtinta trečiadienį vykusiame Alytaus miesto tarybos posėdyje. Nuo šiol dėl finansavimo nežinioje nuolat buvę sporto klubai dabar bus užtikrinti, kad finansavimą jie gaus.

Pasak tokios tvarkos parengimą iniciavusio Alytaus miesto tarybos nario Gedimino Daukšio, daug metų Alytuje veikiantys sporto klubai pageidavo ilgalaikės tvarios aukšto meistriškumo sporto klubų finansavimo iš savivaldybės biudžeto tvarkos. Esą tai klubams svarbu dėl komandų komplektavimo, bendruomenių telkimo bei kitų ilgalaikių tikslų siekimo.

Dėl šio klausimo dar 2021 metais buvo kreiptasi į Švietimo mokslo ir sporto ministeriją, kurios išaiškinimu, tokią tvarką turėtų pasitvirtinti savivaldybių tarybos.

Diskusijos šiuo klausimu vyko ir viešai. Sporto klubų atstovai tikino, kad iki šiol esanti tvarka nėra aiški, suprantama ir nesuteikianti ilgalaikių perspektyvų garantijų. Esą kaip tik dėl to kai kurie klubai tiesiog išnyko iš Alytaus miesto sportinės bendruomenės.

Šiam klausimui tarybos narys Andrius Jučas parengė alternatyvą, kurioje nugulė šiek tiek  papildymų. Skirti finansavimą sporto klubams siūlyta atsižvelgiant į tvarkoje numatytą kriterijų sąrašą – pagal meistriškumą, masiškumą, reikalingą įnašą į atitinkamo lygio turnyrą.

Pasak A. Jučo, dažniausiai Alytaus miesto savivaldybės taryba sportui iš biudžeto skiria apie pusę procento ir tų pinigų visiems užtektų, jeigu LKL lygoje neturėtume krepšinio.

Būtent į šiuo metu Alytuje veikiantį krepšinio sporto klubą politikai žvelgia atsargiai – su mintimi, kad greičiausiai po metų ar kelių jis iš viso trauksis iš Alytaus. Todėl pasiūlyta numatyti ir saugiklius, kad finansavimas būtų skiriamas tęstinumą, ilgametes programas turintiems klubams.

Papildymams neprieštaravo ir pats sprendimo projekto autorius G. Daukšys bei siūlė balsuoti už alternatyvą.

Alytaus miesto tarybos narė Nijolė Makštutienė kėlė klausimą, kodėl moterų krepšinis paliktas trečiajame lygyje ir pagal tokį finansavimo modelį nepaliekama galimybė kilti į aukštesnį lygį.

Politikai susitarė, kad tokia tvarka vis tik yra reikalinga ir ją galima bus toliau tobulinti.

Šios tvarkos esmė – kylant komandų pasiekimams, didės ir finansavimas, o jeigu pasiekimai smuks žemyn, atitinkamai mažės ir finansavimas. Lygiai taip pat ir su iš savivaldybės biudžeto sportui skiriamomis lėšomis – jeigu jos bus mažinamos, proporcingai mažės visiems sporto klubams.

Po diskusijų politikai pritarė A. Jučo pasiūlytai alternatyvai, taip patvirtindami Alytaus miesto savivaldybėje veikiančių sporto organizacijų, įgyvendinančių komandinių žaidimų aukšto sportinio meistriškumo programas, finansavimo iš savivaldybės biudžeto lėšų tvarkos aprašą.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *