Pasaulio čempionate du sidabro medalius iškovojusios „Aušrinės“ vadovė: „Mums tai – istorinis įvykis“

 

„Aušrinės“ vadovė Aušra Saulevičiūtė įsitikinusi, kad tapti vienomis geriausių šokėjų pasaulyje padėjo nuolatinis lygiavimasis į geriausius čempionato šokėjus.

Žinia, kad Alytaus šokių studija „Aušrinė“ pasaulio čempionate IDO „World show dance“ pateko į finalą, kur mergaičių ir suaugusiųjų merginų grupės iškovojo po sidabro medalį, „išvertė iš koto“ pirmiausia patį „Aušrinės“ kolektyvą, nes įprastai į šį čempionatą susirenka profesionalūs šokėjai, kuriuos pranokti dažnam būna sunku. Tokia sėkmė „Aušrinę“ aplankė po dešimties metų dalyvavimo šiose varžybose. „Aušrinės“ vadovė Aušra Saulevičiūtė įsitikinusi, kad tapti vienomis geriausių šokėjų pasaulyje padėjo nuolatinis lygiavimasis į geriausius čempionato šokėjus.

Sėkmę pritraukė kultūros sostinei statytas šokis

Čempionate dalyvavo apie  3 tūkst. šokėjų iš 25 pasaulio šalių. Mergaitės nusileido tik Slovėnijos šokėjoms, o suaugusiųjų kategorijoje merginos nusileido dalyvėms iš Vokietijos.

Alytaus šokių studijos „Aušrinė“ mergaičių kolektyvui sėkmę čempionate atnešė šokis „Tiltai“, kurio pirminė versija buvo pastatyta dar gerokai prieš Alytui iš Neringos perimant „Lietuvos kultūros sostinės“ statusą, o parodyta būtent praėjusiais metais Kalėdų Eglės įžiebimo renginyje.

„Vėliau mes viską perkrėtėm, šlifavom, ieškojom, kol išieškojom ir labai simboliškai, besibaigiant ALKS (Alytus – Lietuvos kultūros sostinė) metams, mes dar ir dar kartą, tik šį kartą taip stipriai kaip niekada nutiesėm tiltus į visų teisėjų ir kitų šalių žmonių širdis“, – džiaugėsi A. Saulevičiūtė.

Pasak jos, šiame čempionate „Aušrinė“ dalyvauja nuo 2012-ųjų.

„Gavome šoką, nes po tokių renginių dažniausiai trečdalis kolektyvo išeina ir sako, kad mes niekada nebūsime tokie kaip jie, tie profesionalai. Be to, tai nėra tik šokis, tai apima ir meninę gimnastiką, ir įvairius triukus, detales, režisūrinius sprendimus, net aktorinius gebėjimus, o svarbiausia – aiškiai perteikti šokio mintį. Vargu, ar žinau sudėtingesnę sporto šaką. Prieš kiekvieną pasirodymą mums tenka ruoštis dvi valandas atliekant vien apšilimo pratimus. Jau nekalbu apie skaudančius raumenis po pasirodymų, tačiau tai nublanksta prieš emocijas, kurių nenusipirksi už jokius pinigus. Tai mums buvo istorinis įvykis“, – pasakojo Aušra Saulevičiūtė, Alytaus šokių studijos „Aušrinė“ vadovė.

Ji pridūrė, kad kiekvienąkart dalyvaujant šiame čempionate, kildavo dvejonių ar važiuoti į jį, ar verta. Esą ne vienas Lietuvos kolektyvas pasiduodavo, nuleisdavo rankas ir nustodavo dalyvauti. Pasak A. Saulevičiūtės, lietuvių tikslas šiame čempionate būdavo patekti į kitą turą, tačiau apie finalą niekas nedrįsdavo net svajoti.

„Ne veltui, prieš išleisdama į sceną, merginoms pasakiau „dabar sukurkite naują istoriją“. Ir tai įvyko“, – emocijomis dalijosi „Aušrinės“ vadovė.

Po ne itin pavykusio pasirodymo ašaras keitė finalas

Tiesa, ne viskas klostėsi taip sėkmingai. Alytiškėms pasirodyti teko ketvirtadienį 9 val. ryto, tad jų diena prasidėjo dar 4 val. paryčiais – pasiruošimas, makiažai, piešiniai, apšilimai, šukuosenos ir visi kiti reikalai.

„Rytinis sušokimas buvo tikrai ne pats geriausias, netgi labai prastas. Po jo sekė ašarų pakalnė: kas krito, kas nepavyko, kas susikaustė. Žodžiu, stresas padarė savo, tačiau šokio kompozicija ,,Tiltai“ išgelbėjo mus ir buvome kvalifikuoti į kitą etapą.

Tada jau iš naujo bandėm ,,susirinkti“ save: vyko pokalbis,  keitimai, ieškojome išeičių kaip tvarkytis su milžinišku stresu ir, panašu, kad pusfinalis atstatė visas ant kojų ir į vietas. O ten merginos atrodė jau solidžiai. Ir tada žinia – FINALAS!

Rankos dreba, kas šaukia, kam šiaip silpna… Negana to, finale, atsikratę visų abejonių savimi, profesionaliai ir sužibėjom. Ir tada tas sidabras…. Suprasti tą mūsų šokio pasaulį gali tik tie, kurie dalyvauja IDO renginiuose pasaulyje. Šou šokio kategorijoje Lietuviams tai istorinis įvykis“, – emocijomis dalijosi Aušra.

Antroji sėkmė privertė atsisėsti

Euforiją lydėjo nuovargis, tačiau laukė dar viena užduotis suaugusių šokėjų kategorijoje. A. Saulevičiūtė neslepia, kad buvo apėmusios abejonės, kad daugiau niekada nepavyks pakartoti tokio rezultato. Merginos ne tik pateko į pusfinalį, bet ir finale taip pat užėmė antrą vietą. Jos buvo vos per vieną balą nuo pasaulio čempionų!

„Atsisėdau, nes stovėti buvo per sunku. Kad tiltai sujungė suprantu, bet dabar jau suprantu, kodėl šokis „Keeping me alive“ buvo lemtingas, nes ši aistra vedė mus tolyn, nepaisant su kokiais sunkumais teko susidurti per visus 20 mūsų gyvavimo metų. Man šis šokis buvo apie mane ir mano gyvenimo istoriją, aistrą, joms – apie jų svajones ir aistrą šokiui.  Nuo mažens ir mokyklos laikų turėjau svajonę ir ta aistra nuvedė. Matydamos profesionalus iš šalies, tikiu, kad ir merginos turėjo savo svajonę ir kūrė savo istoriją, bet šokis degti aistra arba kitaip „fire…keeping me alive“ atnešė tai, ko nepamiršime. Tai buvo ženklas man. Dabar net ir aš įgavau didesnio pasitikėjimo, jos taip pat. O bendrai mes ir esame deganti komanda. Kaip pasakė Slovėnai – „jau ko ko, bet aistros iš jūsų neatimsi“.

Mes ilgai nepamiršime to, kas įvyko ir niekada nepamiršime visų žmonių, kurie buvo mūsų kelyje“, – emocijomis dalijosi A. Saulevičiūtė.

Lietuvos rinktinę čempionate sudarė šokių studija „Aušrinė“ ir Alytaus jaunimo centro šokio studijos „Vakarė“ šokėjos ir mokytojos bei talkino keletas Vilniaus šokėjų.

Šiais metais pasaulio čempionate „Aušrinės“ šokėjos pagerino ne vieną savo pasiektą rekordą. Pusfinalyje šoko solistė Kamilė Balevičiūtė, pirmą kartą vaikų kategorijoje šokusi Alytaus jaunimo centro šokio studijos šokėja Ugnė Asanavičiūtė, paauglių duetas Tėja ir Deimantė užėmė 8-ąją vietą, taip pagerindamos visus savo rekordus ir liko tik per vieną žingsnelį nuo finalo.

Laukia dar vienas čempionatas

Visai netrukus, lapkričio paskutinę dieną „Aušrinė“ iš Alytaus kels sparnus į gruodžio pirmomis dienomis vyksiantį „IDO contemporary ir modernaus šokio pasaulio čempionatą 2022“.

„Ir tik prašau, nesakykit, dabar „parveškit taurę“, nes tai labiausiai mus pykdantys žodžiai. Kaip ir ,,kaip visada laimėsit“. Laiko repetuoti beveik neturėjome, programą šou šokio čempionatui dėl didelio krūvio ruošėme savaitgaliais. O patirties semtis norime, tai taurės nelaukite, tačiau, kaip supratau, kad ką gali jie, tą galim ir mes, tik mes niekada nebūsim jie, mes būsim mes“, – sako A. Saulevičiūtė.

Iki šiol aukščiausias „Aušrinės“ rezultatas pasaulio čempionate buvo pasiektas 2017 metais: 9 vieta vaikų amžiaus grupių kategorijoje. Taip pat IDO pasaulio taurėje suaugusių maža grupė yra iškovojusi bronzą.

Euforija ir tikromis emocijomis Aušra Saulevičiūtė dalijasi ir trumpame vaizdo įraše:

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid0bByrDimvqjmvxGXLQeR13SEUJ5Mz5hcuB6bG1AQLnZ9n7gdRhw2PC2c3GPCTjTFzl&id=100000281969225

 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *