Dzūkijos gidė: kodėl Vilniaus eglutė niekad negalėtų stovėti Alytuje?

lrytas.lt, M. Kuizinaitės nuotr.

Šiuo metu socialinius tinklus sprogdina vaizdai iš būsimos Vilniaus eglutės – dar nepatvirtinta, ar  vaivorykštės spalvomis nušvietusi žaliaskarė šiemet džiugins sostinės svečius, bet diskusijų šia tema netrūksta. Iš sostinės atsikrausčiusi Dzūkijos gidė dalijasi savo nuomone, kodėl tokia eglutė negalėtų stovėti Alytuje, o mes primename, kad autorės nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos požiūriu.

„Alytiškiai nemėgsta naujovių, baiminasi „kitokių“ žmonių ir vengia visko, kas jiems nepažįstama. „Gyvenant Vilniuje man labiausiai nepatiko visokie išsišokėliai“, – rimtai man dėsto manikiūrininkė. Jai gera grįžus į gimtą miestą, nes čia viskas sava ir pažįstama, nėra jokių staigmenų.

Alytus – švogerių kraštas. Čia visi visus pažįsta ir jei ratus visas Alytus taiso pas Olegą, tai net taksistas stebisi, kodėl iškart nesakai, kad pas Olegą, o kažkokį keistą adresą vedi. Vieciniams triskart aiškinu adresą, kur gyvenu, kurioje gatvės dalyje, kol galiausiai prisipažįstu, kad namą pirkau iš … -ausko. „Tai ko iškart nesakei, kad …-ausko name gyveni?“ Alytuje visi asmeniškai pažįsta merą. Ne dėl to, kad jį pažįsta, bet dėl to, kad yra buvę patys (ar jų artimieji) vakarėliuose, kuriuose prieš ketvirtį amžiaus meras didžėjavo. Jei buvau netoli, tai jau kaip ir pažįstu, ar ne?

Kai krausčiausi iš Vilniaus į Alytų savo vilnietiškiems draugams pasakojau, koks tas Alytus modernus – čia net maistą pristato į namus, kaip ir sostinėje. Dar labiau nudžiugau dėl maisto produktų pristatymo, kurio Vilniuje ne visada pasisekdavo gauti norimu laiku, o štai Alytuje mano pirkiniai prie durų jau po poros valandų. Nes alytiškiams vis dar smagiau sugaišti pusę šeštadienio vaikštant po turgų ir aplankyt visus prekybcentrius iš eilės, kad „apsipirktų žmoniškai“. Žmonėms baisu, neįprasta ir tiesiog nesuvokiama, kaip kažkas už tave geriau išrinks pomidorus ar šliosą mėsos. Per daug modernu!

Ir pragyvenus ilgiau čia nei metus, supratau, visgi, kas Alytų nuo Vilniaus skiria šviesmečiais. Ne prekybcentriai, modernūs kino teatrai ar pramogos, bet požiūris į homoseksualus (apie kitus netradicinės orientacijos žmones net nekalbu). Juokas juokais, bet Dzūkijos sostinė yra homofobiška. Ne ne, niekas čia gėjų pamatęs kiaušiniais jo nemėto, bet geriau jis tegu viešai nesidemonstruoja. Užpernai vietos neradę didmiesčiuose „Baltic Pride“ prašėsi į Alytų, bet kiek žinau – klausimas net nesvarstytas. „Tegu jie daro ką nori, bet gatvėmis čia tegu nevaikšto“ – šypteli ta pati manikiūrininkė. Pamatę būsimą (o gal tik jos galimą variaciją) Vilniaus eglutę alytiškiai neteko amo. Spėju, kad daugelis šeimų su vaikais prie vakarienės apgailestavo, kad šiemet į sostinę žiūrėt Kalėdų nebevažiuos. Nu kaip važiuosi, jei vaikams teks akis uždengt? Vilnius jau seniai jų akimis yra supuvęs, o rusiškai troleibuse dažniau kalba nei lietuviškai, tad iš tų vilniečių visko gali tikėtis. Užtat su nekantrumu laukiam savos eglutės pristatymo – jos visos savos, mielos, „nu ta olimpinė tik buvo ne kažką“, – bet kokią originalumo apraišką  savo pastaba nužudo manikiūrininkė. Tiesa, nenoriu jūsų liūdinti, bet žinau, kur LGBTQ+ vėliava Alytuje kabo viešai.“

5 komentarai apie “Dzūkijos gidė: kodėl Vilniaus eglutė niekad negalėtų stovėti Alytuje?

  1. Todėl, kad 200 000 eurų išleisti eglutei apšviesti yra ne tik nuodėmė, bet ir tuštybių tuštybė. Už tokius pinigus galima nemaža gero padaryti tiek miestui, tiek žmonėms. Jeigu širdyje nešvies meilė artimesniems ir tolimesniems žmonėms, lūpų nepuoš malonūs, mieli, draugiški linkėjimai – net saulės šviesa minčių nenuskaidrins, šventės nebus. Tačiau dvasingi asmenys (Alytuje tokių netrūksta!) sugebės ir patys Kalėdomis pasidžiaugti ir savo buvimu šventę dovanoti aplinkiniams net prie labai simboliško medelio.

  2. Rimtai? Manikiūristė taip sako – tai jau 90% likę miesto gyventojų irgi tokie! RIMTAI? Alytuje gyvena ne vien homofobai ir pencininkai, kurie neužsisako maisto per Barbora. Labai labai labai jau perspausta ir pritempta.

  3. Pati Alytuje gyvenu virš metų, prieš tai neturėjau su šiuo miestu jokių sąsajų. Galiu rekomenduot normalią manikūrininkę :)))

  4. Kažkoks briedas. Pagal šitą ponią, visi turi sėdėti namuose, kojos iš namų nekelti ir viską, net MAISTĄ užsisakinėti telefonu. Gal ponia turi bendravimo problemų ar kokių kompleksų ? Daugiau nekomentuosiu, nes neverta laiko gaišti tokiai “nuomonei”

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *