Teismo verdiktas dėl Alytaus aerodromo žemės – aeroklubo naudai: vadovas turi planų visiems scenarijams

Alytaus apylinkės teismo Druskininkų rūmuose Teismas dar šios savaitės pradžioje priėmė sprendimą, kad Nacionalinė žemės tarnyba (NŽT) ir Alytaus miesto savivaldybė kaip trečiasis asmuo byloje neteisėtai nutraukė aerodromo žemės panaudos sutartį su Alytaus aeroklubu. Jeigu šis sprendimas nebus skundžiamas aukštesnės instancijos teismui, kai tik jis įsiteisės, žemės sklypu klubas nevaržomai galės naudotis dar 56-erius metus. Tai reiškia, kad šios Alytaus miesto valdžios kadencijos pradžios užmojis aerodromo teritorijoje steigti Laisvąją ekonominę zoną (LEZ) bent jau šiuo metu esančiomis aplinkybėmis žlunga. Taip susiklosčiusios situacijos Alytaus miesto meras Nerijus Cesiulis kol kas nekomentuoja. Alytaus aeroklubo vadovas Dalius Sinkevičius sako, kad nesvarbu, kokie scenarijai susiklostys toliau, planą bet kokiu atveju turi.

Alytaus aeroklubo naudai priteistos bylinėjimosi išlaidos – 3 tūkst. 483 Eur – iš NŽT ir 242 Eur – iš Alytaus miesto savivaldybės.

Sprendimas gali būti skundžiamas apeliaciniu skundu Kauno apygardos teismui per trisdešimt dienų nuo jo priėmimo dienos.

Įsiteisėjus šiam teismo sprendimui, būtų panaikintos Alytaus apylinkės teismo Druskininkų rūmų 2021 m. gegužė 11 d. nutartimi taikytos laikinosios apsaugos priemonės – uždraudimas NŽT parduoti, perduoti valdyti patikėjimo ar panaudos teise, išnuomoti ar apsunkinti kitais įstatymų
nustatytais būdais valstybinės žemės sklypą, esantį Alytaus aerodromo teritorijoje.

NŽT įpareigojama iki teismo sprendimo įsiteisėjimo dienos leisti ieškovei asociacijai „Alytaus aeroklubas“ netrukdomai naudotis valstybės žemės sklypu 2010 m. birželio 17 d. Valstybinės žemės panaudos sutarties sąlygomis.

Tai reiškia, kad įsiteisėjus sprendimui, Alytaus aeroklubas ir toliau galėtų naudotis sklypu aerodromo teritorijoje iki 2078 metų.

Kol kas nėra priimtas sprendimas, ar NŽT ir Alytaus miesto savivaldybė turi planų skųsti teismo sprendimą, tačiau pirminiu Alytaus miesto savivaldybės teisininkų vertinimu, tą daryti reikėtų.

Esą naujausiame teismo sprendime konstatuotos priešingos aplinkybės negu buvo nustatyta 2021 metų kovo 2 dienos įsiteisėjusiame Kauno apygardos teismo sprendime, pagal kurį Alytaus aeroklubo prevencinis ieškinys Alytaus miesto savivaldybei dėl aviacinės paskirties turto (septynių lėktuvų, aštuonių sklandytuvų ir aviacinių statinių) grąžinimo Alytaus aeroklubui naudotis juo panaudos pagrindais buvo atmestas.

Teismas nusprendė, kad turto panaudos sutartį reikėtų laikyti pasibaigusia, o naujausias teismo sprendimas, įvertinus tas pačias aplinkybes, nustatė, kad aerodromo žemės panaudos sutartis buvo nutraukta neteisėtai.

Teisę spręsti, kaip toliau bus pasielgta su aviaciniu turtu, turi Alytaus miesto taryba, mat panaikinus Kūno kultūros ir sporto departamentą (KKSD), kuriam ir priklausė minėtas turtas, 2020 metais jis buvo perduotas Alytaus miesto savivaldybei.

„Planas yra, bet kol kas apie jį garsiai nekalbėsime, nes neatmetama tikimybė, kad šis teismo sprendimas bus skundžiamas. Jeigu nieks neskųs, įsigaliojus sprendimui, imsimės tolesnių plano veiksmų.

Neslėpsiu, tokio teismo sprendimo ir tikėjausi, nes mes nėjome prieš įstatymą ir net bandėme kalbėtis su miesto valdžia, ieškoti kompromisų. Mano įsitikinimu, aerodromo teritorijos klausimą jau seniai buvo galima uždaryti – čia vietos užtektų ir aeroklubo veiklai, ir investuotojams“, – įsitikinęs D. Sinkevičius.

Pasiteiravus, ar Alytaus aeroklubas turi planų Alytaus miesto tarybos prašyti aviacinio turto panaudos, klubo vadovas patikino, kad tą daryti ketina ne vienas klubas, o visi susivieniję aviatoriai.

D. Sinkevičius pabrėžė, kad aeroklubo veikla sustojusi nebuvo, ji ir toliau vyksta, mat klubas turi savo techniką, lėktuvus, įrangą.

Tokia teismo žinia, pasak jo, labai pradžiugino aviatorius, kurie šiuo metu veiklas vykdo ir užsienyje. Esą susiklosčius tokioms aplinkybėms, jie turi planų sugrįžti į Alytų ir čia apsistoti.

Vienas komentaras apie “Teismo verdiktas dėl Alytaus aerodromo žemės – aeroklubo naudai: vadovas turi planų visiems scenarijams

  1. Pagal Konstitucijos 46 str.- valstybės ūkinė veikla reguliuojama taip, kad tarnautų Tautos gerbūviui gerinti. Pagal sav. Įst. 16 str.- tik žmonių rinkta taryba iš 27 narių, jų išimtinė kompetencija priimt miesto vystymo strsteginius sprendimus. Už ką taryba atsakingi ir atskaitingi žmonėms. O čia į valdžią nerinkta asociacija ir teismas vilkindami, trukdo per tarybą priimt strateginius sprendimus dėl aerodromo 100 ha vertės apie 40 milijonų? Reiškia dėl lėšų trūkumo taupo drastiškai švietime ir kitur, o čia už nieką neatsakingi ir žmonėms neatskaitingi manipuliuoja didelės vertės aerodromu? Oligarchinės valstybės požymiai.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *