Maitinimas Alytaus mokyklose – infliacijos ir krizės spąstuose: prašo sprendimų arba teks nutraukti sutartis

Pasiutpolkę įsukusi infliacija ir energetinė krizė dramatiškai situaciją keičia maitinimo srityje. Į Alytaus miesto valdžią raštu kreipėsi švietimo įstaigose dirbančių maitinimo įmonių vadovai, teigiantys, kad didėjant energetinių išteklių kainoms, padidėjo ir maisto ruošimo išlaidos. Dėl to esą gali tekti nutraukti maitinimo paslaugų sutartis. Kad taip neįvyktų, prašyme siūloma atleisti įmones nuo patalpų ir turto nuomos mokesčio vieneriems mokslo metams bei padidinti gamybos išlaidoms skirtas lėšas. Svarstant šį prašymą Kultūros, švietimo ir sporto komitete, teko ieškoti kompromisų, mat situaciją lengvinant maitinimo įmonėms, mokyklos netektų dalies lėšų, o nepadidinus patiekalų gamybos išlaidų, mokyklose ženkliai brangtų maitinimas ar iš viso švietimo įstaigos liktų be šių paslaugų.

Raštą dar rugsėjo pabaigoje pasirašė septynių įmonių vadovai.

Susisiekus su  Kultūros, švietimo ir sporto komiteto pirmininke Nijole Makštutiene, ji paaiškino, kad teko ieškoti kompromisų, mat, įmones visiškai atleidus nuo patalpų ir įrangos nuomos, mokyklos netektų dalies lėšų, kurias panaudoja įvairių priemonių, medžiagų įsigijimui. Buvo svarstyta ir galimybė padidinti patiekalų gamybos išlaidas, nes to nepadarius, padidėjusios įmonių išlaidos nugultų ant vaikų maitinimu mokyklose besirūpinančių tėvų pečių – ženkliai padidėtų maitinimo kainos. Galimas ir dar blogesnis scenarijus – švietimo įstaigų bendruomenės iš viso gali likti be maitinimo, jeigu įmonės pradėtų masiškai nutraukinėti sutartis.

„Kad visoms pusėms būtų gerai, grupė komiteto narių parengė sprendimo projektus, pagal kuriuos siūloma mokyklų valgyklų įrangos nuompinigių dydį sumažinti  50 proc., o patiekalų gamybos išlaidas padidinti 100 proc.“,– sakė problemos sprendimą iniciavusi N. Makštutienė.

Pasak jos, tai leistų vienu šūviu nušauti kelis zuikius – nedidinti patiekalų kainų mokiniams, taip pat jie galėtų gauti šviežiai paruoštų patiekalų, o rizika nutraukti įmonėms maitinimo paslaugų sutartis iš viso išnyktų. Taip pat tai būtų svari pagalba šiuo sunkiu ekonominiu laikotarpiu ir smulkioms verslo įmonėms, teikiančioms maitinimo paslaugas.

„Labai tikimės, kad tarybos nariai į šią susiklosčiusią situaciją pažvelgs racionaliai ir jau šio mėnesio pabaigoje vyksiančiame tarybos posėdyje pritars šiems sprendimo projektams, kuriuos tarybai teikia Kultūros, švietimo ir sporto komiteto narių grupė“, – sakė N. Makštutienė.

Alytaus miesto mero pavaduotoja Jurgita Šukevičienė sako, kad maitinimo įmonių vadovai dėl išaugusių išlaidų sumažinimo arba kompensavimo kreipėsi pagrįstai.

„Energetinė krizė ir infliacija kelia daug iššūkių visose srityse. Maitinimo kaštų didėjimas švietimo įstaigose – ne išimtis. Švietimo įstaigose dirbančių maitinimo įmonių vadovai pagrįstai kreipėsi dėl išaugusių išlaidų sumažinimo arba kompensavimo, arba atleidimo nuo įrangos nuomos. Apsvarstėme keletą variantų ir galimybių. Norėtųsi rasti kompromisą, kad ženkliai nedidėtų maitinimo kaina mokiniams, ir kad maitinimo įmonės galėtų toliau teikti kokybišką paslaugą“, – teigė J. Šukevičienė.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *