Alytaus kultūros centre – dalelė Ukrainos

Pirmadienio vakarą Alytaus kultūros centre atidaryta  Kremenčuko (Ukraina) miesto dailininkų darbų paroda „Spalvoti juodai baltos realybės sapnai“.  Parodoje eksponuojami trisdešimt du dešimties Kremenčuko miesto dailininkų darbai.

Parodos atidaryme dalyvavo Alytaus miesto savivaldybės meras Nerijus Cesiulis ir mero pavaduotoja Jurgita Šukevičienė. Apžiūrėti Ukrainos dailininkų darbų susirinko Alytaus miesto menininkai.

„Meno neįmanoma sustabdyti, potėpio – taip pat ir visai nesvarbu, kas vyksta toje valstybėje. Su Kremenčuko miestu mes bendradarbiaujame penkerius metus ir parodos idėja gimė tuomet, kai dar nebuvo karo. Šiandien galime pasigrožėti ukrainiečių menininkų darbais, jie  dabar mums sukelia visiškai kitokį jausmą ir nuotaiką. Tikiu, kad po tamsos ateis šviesa, o menas visuomet gyvuos“ – parodos atidarymo metu sakė Alytaus miesto savivaldybės meras Nerijus Cesiulis.

Miesto vadovas už surengtą parodą padėkojo dailininkui Arvydui Švirmickui ir linkėjo, kad šie Ukrainos menininkų darbai pasibaigus parodai papuoštų Alytaus miesto mokyklų erdves.

Parodos atidarymo metu perskaitytas  Kremenčuko miesto mero Vitalijaus Maleckio sveikinimo laiškas.

„Nuoširdžiai sveikinu parodos „Spalvoti juodai baltos realybės sapnai“ lankytojus. Dėkoju už suteiktą galimybę eksponuoti mūsų dailininkų darbus Alytuje. Menas – tai tarsi atskira visata, kurioje menininkai savo kūrybą išreiškia konkrečiais vaizdais. Deja, šiuo metu jie priversti savo kūrybiškumą naudoti kaip ginklą prieš karą. Šis ginklas yra kur kas stipresnis nei tankai ar raketos. Simboliška, kad po parodos Alytaus kultūros centre ši ekspozicija papuoš Alytaus miesto švietimo ir kultūros įstaigų erdves. Mes esame sujaudinti to, kad kartu su šiomis dailininkų reprodukcijomis Alytuje paliksime dalelę savo širdies. Kremenčuko miesto gyventojų vardu nuoširdžiai dėkoju Alytaus miestui už solidarumą ir nuolatinę paramą mūsų miestui ir Ukrainai kovoje už laisvę ir nepriklausomybę. Mes labai vertiname mūsų miestų draugystę ir esame tikri, kad kartu galime nugalėti blogį“, – rašoma Kremenčuko miesto vadovo sveikinimo laiške.

Nuotoliniu būdu linkėjimus ir  sveikinimus susirinkusiems perdavė Kremenčuko plėtros instituto direktoriaus pavaduotojas Andrejus Melnikas. „Šiandien pas mus karas, bet šiandien mūsų mieste – dvi šventės. Viena jų – šios parodos atidarymas, antroji – susijusi su šildymu ir karštu vandeniu. Šiandien mūsų mieste pradėtas tiekti karštas vanduo ir įjungiamas šildymas. Interneto ryšys pas mus taip pat nėra geras. Mes šiandien ėmėmės visų galimų techninių priemonių, kad įvyktų šis mūsų nuotolinis pokalbis, kad būtų nutiestas šis nuo mūsų širdies link jūsų širdžių vedantis tiltelis“, – sakė A. Melnikas.

Atidarant parodą Alytaus kultūros centro direktorė Kristina Daugelevičienė pasidžiaugė su Kremenčuko miestu užsimezgusia gražia draugyste ir vylėsi, kad ji tęsis dar ilgai.

Pristatydamas Kremenčuko dailininkų parodą dailininkas A. Švirmickas teigė, kad vos keliuose iš daugiau nei trijų dešimčių Ukrainos dailininkų darbų  jaučiamos negatyvios nuotaikos. „Parodos ekspozicija yra graži ir įdomi. Visi darbai yra skirtingi, skiriasi ir jų temos“, – sakė jis.

Kremenčuko dailininkų darbų paroda „Spalvoti juodai baltos realybės sapnai“ Alytaus kultūros centre veiks iki 2022 m. lapkričio 26 d.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *