Pirmojo Alytaus bažnyčia atšventinta po kapitalinio remonto

Visiems, prisidėjusiems prie šventovės atnaujinimo, dėkojo iškilmėse dalyvavęs ir šv. Mišioms vadovavęs Kaišiadorių vyskupas Jonas Ivanauskas.

Šv. Liudviko bažnyčioje sekmadienį vyko  bažnyčios atšventinimo po kapitalinio remonto apeigos ir padėkos už rėmėjus bei geradarius šv. Mišios. Jose dalyvavo Alytaus rajono ir miesto savivaldybių vadovai Algirdas Vrubliauskas, Nerijus Cesiulis, Povilas Labukas, taip pat – savivaldybių tarybų nariai, Lietuvos Respublikos Seimo atstovai.

Šv. Liudviko bažnyčia yra viena iš tarptautinio Šv. Jokūbo kelio stočių, jos atnaujinimui paramą skyrė abi savivaldybės ir Lietuvos Respublikos Vyriausybės finansų ministerija.
Bažnyčios kapitalinio remonto darbų sąmata – 386 tūkst. 800 eurų. Vyriausybė skyrė 242 tūkst. eurų, Alytaus rajono ir miesto savivaldybės prisidėjo po 50 tūkst. eurų. Likusią dalį klebonas Valdas Beleckas surinko iš aukotojų, tačiau dar liko 11 tūkst. eurų skolos.

1818 m. statyta Šv. Liudviko bažnyčia buvo  avarinės būklės. Pernai pradėjus  jos kapitalinį remontą, paaiškėjo, kad reikia padaryti daug daugiau, negu iš pradžių planuota. Visiems, prisidėjusiems prie šventovės atnaujinimo, dėkojo iškilmėse dalyvavęs ir šv. Mišioms vadovavęs Kaišiadorių vyskupas Jonas Ivanauskas.

„Specialistai nustatė, kad buvo sutrūnijusi visa viršutinė medinė dalis, ją reikėjo kuo skubiau tvarkyti rajono. Paskutinį kartą bažnyčia iš pagrindų remontuota beveik prieš 100 metų“, – sakė parapijos klebonas Valdas Beleckas.

Siekiant išsaugoti istorinį pastatą, kuris yra brangus tiek Alytaus miesto, tiek ir Alytaus gyventojams, buvo pakeistas stogas, viduje pastatytos dvi kolonos, įdėta metalinė santvara, visą bažnyčią apjuosė betoninis žiedas. Lubų bei stogo konstrukcija uždėta ant to žiedo, jis perima svorį nuo sienų, o sienas prilaiko kolonos.

Dabar šventovė – šviesi ir jauki. Susirinkę parapijiečiai ir kunigai bei vyskupai už pagalbą kapitaliai remontuojant  bažnyčią dėkojo visiems rėmėjams. Padėka įteikta ir Alytaus rajono savivaldybės merui A. Vrubliauskui. Alytaus rajono savivaldybė įrašyta pagrindinių rėmėjų padėkos kolonoje, kuri įrengta bažnyčios viduje.

Šv. Liudviko parapijos klebonas Valdas Beleckas, rajono meras Algirdas Vrubliauskas, miesto meras Nerijus Cesiulis.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *