Praktiški patarimai vaikų kambario įrengimui

Vaikų kambario įrengimas gali atrodyti tikras iššūkis. Mažieji greitai auga ir kartu keičiasi jų poreikiai, norai, gyvenimo aplinkybės. Todėl planuojant kambario įrengimą, natūralu, kad kyla daugybė klausimų ir abejonių. Pavyzdžiui, kokius sienų atspalvius pasirinkti? Kaip pritaikyti baldus? Ar pildyti vaiko užgaidas, ar rinktis praktišką variantą? Juk norisi, kad kambarys atitiktų atžalos poreikius, bet tuo pačiu ir džiugintų. Taigi šiame straipsnyje pateikiame keletą svarbių aspektų, į kuriuos reikėtų atkreipti dėmesį.

Praktiškos langų uždangos

Vaiko kambariui puikiai tiks žaliuzės. Mokantis labai svarbus tinkamas apšvietimas. Su žaliuzėmis galima įsileisti daugiau arba mažiau šviesos, o svarbiausia – pasislėpti nuo įkyrios saulės, kuri kartais trukdo spigindama į akis. Nuo tokių langų uždangų lengvai nusivalo dulkės. Be to, žaliuzių montavimas yra labai paprastas ir greitas. Vaikui paaugus, jūs galėsite pigiai jas pakeisti, priderindami prie naujo kambario dizaino.

Atsakingai rinkitės baldus

Renkantis baldus vaikų kambariui, geriau vengti aštrių briaunų, smailių kampų. Mažieji yra judrūs, dažnai dūksta, todėl apvalios formos gali padėti išvengti kai kurių traumų. Taip pat reikėtų atsižvelgti į baldų tinkamumą. Pavyzdžiui, stalas ir kėdė turėtų atitikti vaiko ūgį. Net jei atžala dar ganėtinai maža ir pagrindinė jo veikla piešimas ar knygučių vartymas, vaiko amžių atitinkantys baldai yra svarbūs sveikam jo augimui. Na, o jeigu turite mokyklinio amžiaus vaiką, svarbu, kad jo rašomasis stalas ir kėdė galėtų tinkamai reguliuotis pagal pageidaujamą aukštį.

Natūralios medžiagos

Vaikai dažniausiai yra jautresni nei suaugusieji. Jų kūnas labiau reaguoja į nenatūralias medžiagas. Todėl ieškant baldų, reikėtų atkreipti dėmesį į medžiagas, iš kurių jie pagaminti. Rekomenduojama rinktis natūralesnius baldus, pavyzdžiui pagamintus iš medienos. Nenatūralios, sintetinės medžiagos gali dirginti kvėpavimo takus ir ilgainiui sukelti alerginių reakcijų.

Kūrybiškumas

Būkite kūrybiški. Ugdyti vaiką galima įvairiai, o geriausias būdas mokytis – tai pasisemti žinių iš tos aplinkos, kuri yra kasdien aplink mus. Pavyzdžiui, ant sienos galite užklijuoti lipduką su pasaulio žemėlapiu, abėcėle arba skaičiais. Tokios detalės ne tik puošia kambarį, bet ir parodo, kad aplink mus daug įdomios informacijos. Be to, tai gali būti visai žaisminga. Kitas variantas – palikti laisvos vietos, kur vaikas galbūt norės pats piešti ar klijuoti sau įdomius dalykus. Toks kūrybinio kampelio turėjimas kambaryje gali būti puikus kompromisas su jūsų atžala.

Funkcionalumas

Vaikai beveik visuomet būna įsimylėję tam tikrą filmuką ar jo herojų. Todėl tėvai, pasidavę šiam susižavėjimui, nevengia įrengti kambario tam tikra tematika. Tačiau toks sprendimas ne pats praktiškiausias, nes vaikui paaugus ar pradėjus žavėtis kitu herojumi, atsiras poreikis keisti kambarį. Kur kas geresnis sprendimas būtų pasirinkti vieną akcentą su mylimo herojaus atvaizdu, pavyzdžiui, patalynę, plakatą ar pan. Kitas svarbus dalykas yra nepamiršti, kad kambaryje turi būti skirta pakankamai vietos vaiko daiktams. Norint ugdyti tvarkos pojūtį ir savarankiškumą, reikia užtikrinti, kad būtų pakankamai vietos daiktams susidėti. Priešingu atveju – tvarkos tikrai nesitikėkite. Na, o kuomet kiekvienas daiktas turi jam skirtą lentyną, natūraliai jaučiama atsakomybė laikytis tvarkos.

Taigi, kad ir kaip atrodytų sudėtinga įrengti vaiko kambarį – neišsigąskite. Vadovaudamiesi šiais patarimais, jūs turite galimybę sukurti puikią erdvę, kurioje jūsų atžala galės augti ir tobulėti. Kita vertus, tėvai visuomet žino, kas yra geriausia jų vaikui. O dar geriau, jeigu jūs su savo atžala kartu susėsite ir padiskutuosite apie jo kambario įrengimo idėjas.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *