XI-ASIS TARPTAUTINIS TEATRŲ FESTIVALIS COM•MEDIA – NETRUKUS

    Kuo ypatingas lapkritis Alytuje? Ką lapkritis reiškia tau?

Lapkritis nebūtinai turi būti niūrus ir pilkas, atvirkščiai – jis gali būti netgi labai spalvingas ir šiltas. Tarptautiniam teatrų festivaliui COM•MEDIA, apgalvotai parinktas metų laikas: kai gamtoje vyksta rudens ir žiemos kova, bei į odą skverbiasi pirmieji šalčio požymiai, čia ateina Alytaus teatras ir pristato išeitį – pilną netikėtumų, kraują kaitinantį ir atgaivinantį festivalį, truksiantį net 20 dienų – nuo 8 iki 28.

COM•MEDIA,  jau turi savo nuolatinį žiūrovą, bet džiugu, jog jį atranda vis daugiau naujų teatro mylėtojų, entuziastų, savanorių. Šiais metais festivalyje savo spektaklius parodys gerai žinomi teatrai ne tik iš Lietuvos, bet ir Lenkijos, Ukrainos, Slovėnijos bei Vokietijos.

Šiųmetis festivalis savyje talpina net 6 skirtingas dalis: teatrinę  programą  vaikams COM•@,  naktinių teatrinių įvykių sesiją COM•MOON•A,  konkursinę festivalio programą COM•MEDIA,  VIII-ąjį respublikinį dramaturgų konkursą bei teatralizuotų pjesių skaitymus, III-iąjį teatrinio plakato konkursą ir Ukrainos teatro dieną.

COM•MEDIA – už herojiškumą be kaukių

Lapkričio 8 – 28 d.

Ryškioje ir turiningoje teatrų festivalio COM•MEDIA programoje kalbama ir jaučiama ne tik Lietuvos, bet ir pasaulio istorija bei kasdienybė. Teatrų festivalis – proga jaunam ir senam pajausti įvykius čia pat, niekur toli nevažiuojant ir pasiimant dalelę sau to, ko tą dieną labiausiai reikia ir norisi: paguodos, literatūrinių žinių, ar pramogos. Kiekvienas čia suras tik sau būdingą ir reikalingą renginį.

Konkursinėje COM•MEDIA programoje dėl geriausio spektaklio, geriausio režisieriaus, geriausio aktoriaus ir aktorės bei publikos prizo varžysis Alytaus teatro spektaklis – demokratinė komedija be liberalaus finalo ,,Revizorius“ (rež. Stas Zhyrkov), Lenkijos teatro Chorea šokio spektaklis ,,Ragnarokas“ (rež. Adrian Bartczak), jautrus Alytaus teatro monospektaklis ,,Civilio dienoraštis“ (rež. Stas Zhyrkov), Kyjivo Akademinio teatro ,,Auksiniai vartai“ istorijų pasakojimas – koncertas ,,In-Shi“ (rež. Andra Kavaliauskaitė), programą papildys Juozo Miltinio dramos teatro spektaklis – dviejų dalių teatrinis blefas ,,Volponė“ (rež. Aidas Giniotis), taip pat Lietuvos Nacionalinio dramos teatro spektaklis ,,Boksas“ (rež. Antanas Obcarskas), žymiojo Oskaro Koršunovo teatro spektaklis – drama ,,Pelikanas“ (rež. Naubertas Jasinskas), teatro trupės ,,Teatronas“ dviejų dalių degustacinė tragikomedija ,,Titas“ (rež. Gildas Aleksa), programoje išvysite Valstybinio Vilniaus mažojo teatro vienos dalies tragikomediją ,,Saša, išnešk šiukšles“ (rež. Stas Zhyrkov), Nacionalinis Kauno dramos teatras parodys vienos dalies spektaklį ,,Jaudulys“ (rež. Aleksandras Špilevojus), o ,,Bardai LT“ atvyksta su spektakliu ,,Dabar many visai kita ugnis“ (rež. Saulius Varnas). Programoje taip pat išvysite ,,Darbininkų“ spektaklį – komediją ,,Emigrantai“ (rež. Darius Gumauskas.

Apdovanojimai geriausiems bus įteikti lapkričio 28 dieną vyksiančio festivalio uždarymo metu. Nugalėtojų laukia išskirtiniai menininko Audriaus Janušonio sukurti festivalio COM•MEDIA prizai. Po apdovanojimų ceremonijos žiūrovai pamatys Klaipėdos jaunimo teatro koncertą – spektaklį ,,Graži ir ta galinga, mimozos ir sirenos“.

Lapkričio 26-osios pavakarę kaip vyšnia ant torto – ypatingai šiltas,  teatralizuotas, geriausių dramaturgų konkurso pjesių skaitymų laikas.

Festivalio lankytojai šiemet galės pamatyti ir III teatrinio plakato konkurso dalyvių atsiųstus darbus. Laimėtojus rinks speciali šio konkurso komisija.

COM•@ – už įkvėpimą augti ir kurti

Lapkričio 8 – 10 d.

Trijų dienų teatrinė programa įvairaus amžiaus vaikams šiemet pasiūlys net 9 renginius: vienas kūrybines dirbtuves, šešis spektaklius ir dvi edukacijas. Patiems mažiausiems žiūrovams nuo 3 m. rekomenduojame spektaklį ,,Vieno kiemo istorija“ (dramaturgė Ieva Pakštytė), kurį parodys Klaipėdos jaunimo teatras. Bus suteikta galimybė pirmą kartą savo akimis pamatyti paslaptingą ir žaismingą Kiemūnų (nematomų vaikų žaidimų aikštelių gyventojų) pasaulį. ,,Keistuolių teatro“ muzikinis spektaklis ,,TaipNe“ (rež. Aidas Giniotis), žaismingai kvies pažvelgti į kai kuriuos, atrodytų, savaime suprantamus įsitikinimus ir pamatyti, kad ne visuomet ,,taip“ yra gerai, o ,,ne“ – blogai.

Kauno valstybinis lėlių teatras 5 – 10 metų vaikams paruošė edukaciją ,,Būk – tigras“, kurios metu aktorės Rasa Čižauskaitė ir Jolita Ross suteiks galimybę stebėti, kaip scenoje yra kuriami personažai, kaip originaliai išgaunami garsai įvairiais instrumentais, vaikai bus skatinami drąsiai elgtis scenoje. O teatras ,,Taškas“ parodys spektaklį ,,Šaltoji širdis“(rež. Valentinas Masalskis), pagal Vilhelmo Haufo to paties pavadinimo pasaką, apie stebuklingąjį Švarcvaldą, kuriame nuo senų senovės gyvena girių dvasios.

Jautriam spektakliui ,,Kaštonė“ (rež. Arvydas Lebeliūnas) pakvies Kauno valstybinis lėlių teatras; spektaklis skirtas vaikams nuo 7 metų amžiaus. Tai istorija, sukurta pagal A. Čechovo to paties pavadinimo apsakymą, apie gyvūnus, leidžianti vaikui patirti tai, ko dar nėra išgyvenęs.

Vaikams nuo 8 metų amžiaus Mariboro lėlių teatras (Slovėnija) parodys spektaklį ,,Pinokis“ (rež. Matteo Spiazzi), sukurtą pagal visiems gerai žinomą Karlo Kolodžio pasaką ,,Pinokio nuotykiai“, mokančią vaikus nemeluoti bei kartu pasinerti į komiškus nuotykius. O Klaipėdos jaunimo teatras pasiūlys edukaciją – interaktyvią teatro pamoką ,,Užkulisiai“, kurios metu vaikai vienai valandai taps pradedančiaisiais aktoriais, o aktorės Ieva Pakštytė ir Justina Burokaitė supažindins su vidiniais teatro dėsniais: kaip bendrauti, improvizuoti, laisvai ir jaukiai jaustis scenoje.

Teatras ,,Žalia varna“ pakvies 11 – 14 metų jaunuolius į žaidimą bei kūrybines dirbtuves ,,Eželio vertas pašnekovas“ (rež. Aurelija Čeredaitė), kurių metu Eželis keliaus po Lietuvos piliakalnius. Tai pažintinė tema, jungiama su gamtos, draugystės, meilės ir šeimos tema. Vaikai betarpiškai įtraukiami į spektaklio kūrybinį procesą.

Na, o ,,Stalo teatras“ kviečia visą šeimą į spektaklį ,,Dievų archeologija“(rež. Saulė Degutytė) – čia žiūrovai bus pakviesti į Deivių pasaulį, kuris yra nuspalvintas įvairiais objektais, sutartinių garsais, bei gyva muzika.

COM•@  programa vaikams skatinsime jaunosios kartos atstovus ugdyti asmenines savybes: vaizduotę, smalsumą, kūrybiškumą, kritinį mąstymą, drąsą.

COM•MOON•A – kultūrinių lunatikų šėlsmas

Lapkričio 12 d.

Naktinis vyksmas apima įvairias teatro erdves: scenas, galerijas, mažai žiūrovams pažįstamas repeticijų sales, rūsius ir kitas vietas. Nakties programoje bus rodomi provokatyvūs jaunųjų Lietuvos ir užsienio teatrų, teatrinių judėjimų, sindikatų spektakliai, o atviros teatro durys praplės akiratį ir tradicinės teatro veiklos supratimą.

Kultūrinių lunatikų šventė tęsis visą naktį, nuo 6 valandos vakaro iki 6 valandos ryto! Tiek laiko bus skirta pasimėgauti alternatyvaus teatro doze.

Šiais metais tau paruošėme unikalią programą: interaktyvią palapinę, kūrybines dirbtuves, spektaklių, Šešėlių teatro „Budrugana“ muzikos ir šešėlių sintezę, Alytaus teatro aktoriaus Tomo Pukio performansą  „Erekcija ir kitos beprotybės istorijos pagal Ch. Bukovskį”, Teatro „Junges DT – Deutches Theater Berlin“ (Vokietija) spektaklį „UNSPOKEN“, į pjesės skaitymus kvies LMTA studentai, o teatras ,,Aura” – pasinerti į šokio spektaklį ,,Ištrintos durys”.

Kaipgi be naktinių filmų seansų ir muzikos: pasimėgauti galėsi net trimis filmais bei indie/folk muzikos atstovų ,,Baltasis Kiras” koncertu, exkursais po įdomiausias teatro erdves ir t.t..! Į eilėraščių ir muzikos vakarą kvies Vilniaus miesto teatras ,,Atviras ratas”.

COM•MOON•A šventė paryčiais kvies ankstyvųjų pusryčių – pasimėgauti ,,Kritiko kiaušiniene”, kurios metu teatrologai ir jaunimo komisija rinks geriausią COM•MOON•A spektaklį.

Būk pasiruošęs įvairiems potyriams, nes tavęs laukia neužmirštama naktis!

Būkime kARTu…

Visas festivalio COM•MEDIA, nakties teatre COM•MOON•A, vaikų programos COM•@ programas gali rasti festivalio interneto svetainėje www.commediafest.com/lt bei www.alytausteatras.lt, sekti Alytaus miesto teatro socialiniame tinkle facebook bei Instagrame.

Bilietus galima įsigyti teatro kasoje bei internetu bilietų pardavimo platformose.

Norime priminti, jog į VISUS teatrinės nakties COM•MOON•A renginius galioja VIENAS bilietas, kuris vėliau brangs.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *