Svajonė tampa realybe – Dauguose įkurtas rudens mandalų takas

Daugų technologijos ir verslo mokyklos teritorijoje „pražydo“ spalvingos Tibeto mandalos. Projekto sumanytoja – mokyklos pedagogė, miškininkystės specialybę įgijusi gėlininkė Eglė Volungevičienė, jai talkino kiti kolegos, Daugų seniūnė Irma Kašėtienė, 13-os įmonių bei įstaigų atstovai.

Idėja brendo daug metų

Noras sukurti ką nors naujo ir išskirtinio pedagogei iš Daugų E. Volungevičienei jau seniai nedavė ramybės. Paskatinta kolegų, ji nusprendė sumanymą paversti realybe. Prie projekto įgyvendinimo prisidėjo 13 įmonių bei įstaigų, kurios negailėdamos nei laiko, nei finansų, kūrė savo paveikslus.

Mandala sanskrite reiškia ratą, žiedą. Indijos, Tibeto religijose tai – apskritimo arba kvadrato formos geometrinė kompozicija, simboliškai vaizduojanti tam tikrą dvasinę, kosminę arba psichologinę tvarką. Ją sudaro kvadratai, koncentriniai ratai, susijungę trikampiai, besitelkiantys apie centrinį tašką. Mandala gali būti tiek abstrakti, tiek vaizduojanti dievybes. Ji gali būti piešta ant medžiagos ar supilta iš spalvoto smėlio, smulkinto marmuro, maltų ryžių, brangakmenių. Smėlio mandala sunaikinama iš sykio norint pabrėžti materialaus pasaulio laikinumą. Mandalos plačiausiai naudojamos kaip pagalbinė priemonė medituojant, sutelkiant sąmonę.

„Tai ir yra žavu, nes kiekviena mandala – vis kitokia, ji yra kūrėjo emociją transliuojantis paveikslas“, – sako E. Volungevičienė.

Kuriantiems grožį – dovanos ir dėmesys

Technologijos ir verslo mokyklos direktorius Valentas Pakalniškis džiaugiasi, kad ugdymo įstaigoje dirbantys pedagogai tokie išradingi ir entuziastingi, stengiasi kurti grožį, garsinti Daugus.

„Visapusiškai palaikau ir palaikysiu geras iniciatyvas, šaunu matyti, kad žmonės stengiasi padaryti daugiau, negu reikalauja jų tiesioginės pareigos“,– tvirtina direktorius.

V. Pakalniškis visiems akcijos dalyviams įteikė padėkas, pakvietė kartu praleisti popietę, o idėjos sumanytoja E. Volungevičienė mandalų kūrėjams įteikė rankų darbo atminimo dovanėles.

„Tegul tai būna kitų gražių sumanymų pradžia, tikimės, kad kitais metais Dauguose pamatysime ne dešimtį, o kur kas daugiau gyvųjų gamtos paveikslų. Galbūt gėlių ar kitų gamtos medžiagų piešiniai taps Daugų vizitine korte“, – svajoja E. Volungevičienė.

Ateities planai daug žadantys

Kitais metais tikimasi idėją plėtoti, galbūt apimti ne tik Daugų miesto įmones, bet ir visą rajoną, pritraukti kuo daugiau bendruomenių šiai veiklai, sukurti didesnių ir dar įspūdingesnių vaizdų.

„Visiems dalyviams patiko pats mandalų kūrimo procesas, todėl manau, kad reikia tokių renginių, reikia burti žmones, kviesti juos gražiems, įsimintiniems darbams, kuriuos smagu daryti kartu“,–  įsitikinusi akcijos organizatorė E. Volungevičienė.

Mokytojos vizijoje – ne tik ilgesnis mandalų takas, bet fotografijų alėja, istorinių Daugų miesto nuotraukų parodos gamtoje, kur tokiais „gyvais“ paveikslais jau dabar gali pasigrožėti visi norintys. Spalvingų rudens mandalų takas Daugų gyventojus ir svečius džiugins tol, kol leis oro sąlygos. Tikimasi, kad gyvieji paveikslai turėtų puikiai išsilaikyti dar apie 2 savaites. Žinoma, mandalos gražiausios dabar, šviečiant saulei.

Mandalų taką rasite šalia Daugų technologijos ir verslo mokyklos(Ežero g. 30, Daugai, Alytaus r.).

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *