Alytaus džiazo festivalis – ne tik unikalūs koncertai, bet ir mokymai jauniesiems alytiškiams

Alytaus džiazo festivalio programoje ne tik unikalūs koncertai su tarptautinėmis džiazo žvaigždėmis, bet ir mokymai – dovana Alytaus muzikuojančiam jaunimui.

Alytaus džiazo festivalį sudaro dvi pagrindinės dalys: profesionalių džiazo grupių koncertai ir mokymai, kuriuose jau spalio 19 d. žinias gilins Alytaus muzikos mokyklos mokiniai ir Alytaus jaunimo centro vokalistai. Projekto tikslas – didinti turimą ir auginti naują džiazo muzikos gerbėjų bendruomenę, taip pat supažindinti su džiazu pavienius klausytojus, ugdyti jų meninį skonį, kad jie galėtų tapti ne tik šios muzikos klausytojais, bet ir vertintojais.

Pastaruoju metu ypač giliai kvėpuojantis kultūra, meilės miestas Alytus miestelėnus ir svečius pakvietė į 4 ypatingus pasimatymus su džiazu. Kiekvienas festivalio koncertas pristatė kitokią džiazo stilistiką, klausytojai išgirdo įvairios instrumentinės sudėties muzikos grupes. Atidaryme dalyvavo „CinAmono“ – 8 metus gyvuojanti poetinio džiazo grupė, savo kūryboje derinanti pasaulio etninės (world) muzikos elementus, išleidusi 2 muzikos albumus. Kvinteto muzika imponuoja stilistiniu spalvingumu, kontrastais, išplėtotomis improvizacijomis. Festivalį tęsė „Collaborative jazz septet“ – atlikėjai, multiinstrumentalistai, kompozitoriai ir aranžuotojai Donatas Petreikis ir Karolis Šarkus. Tai vienintelis džiazo septetas Lietuvoje, autentiškai atliekantis bibopo ir hardbopo erų įkvėptą autorinę muziką. Trečiajame koncerte skambėjo „Home Jazz Band“ –džiazo chuliganai, nuo 2011 metų grojantys svingą ir tradicinį džiazą. Festivalį uždarė tarptautinis kolektyvas „The Collective Abroad“, atliekantis modernųjį džiazą su stilistikos prieskoniais iš skirtingų pasaulio miestų, iš kurių kilę atlikėjai: Berlyno, Amsterdamo, Hamburgo, Olborgo, Vilniaus ir Groningeno. Kiekviename koncerte ir albume grupė atlieka bent septynias originalias kompozicijas, pristatančias kiekvieną kolektyvo narį, taip siekdama suteikti klausytojui plačios ir įvairios patirties.

Plėtojant festivalio idėją prie koncertų įtraukti ir mokymai jaunimui. Šiemet kviestine lektore tapo profesionali džiazo vokalistė, muzikos terapeutė, radijo „LRT klasika“ autorinės laidos „Teramuzika“ kūrėja ir vedėja Laura Budreckytė. Su grupe „CinAmono“ ji ir atidarė šių metų Alytaus džiazo festivalį.

Džiazo festivalis „Džiazuojantis Alytus“ pirmą kartą po ilgo laiko Alytuje įvyko 2021-aisiais,o šiemet užaugo iki Alytaus džiazo festivalio, kuris buvo įtrauktas ir į „Alytaus – Lietuvos kultūros sostinės“ programą.

Šių metų Alytaus džiazo festivalio projekto vadovė Alytaus kultūros centro direktoriaus pavaduotoja meno reikalams Jurgita Guževičienė sako, kad labiausiai džiugina festivalio išliekamoji vertė: „Į pirmuosius koncertus praėjusiais metais matėme nedrąsiai ateinančius pavienius klausytojus. Kai kurie iš jų apsilankydavo planuotai, kai kurie užsukdavo eidami pro šalį, nes beveik visi koncertai vyko įvairiose miesto erdvėse. Tie pirmieji klausytojai visada ypatingi, nes jie ne tik išsineša vidinį džiugesį, bet kartu ir skleidžia žinią, kad tokie koncertai vyksta, į kitus jau ateina su draugais. Šiemet neįtikėtino dėmesio sulaukė festivalio koncertai, vykę Miesto sode, jų klausėsi 200–300 klausytojų. Žinant, kad tai nėra populiarioji muzika, – skaičiai stebina ir kartu džiugina. Koncertų, kurie vyko Miesto sode metu, buvo specialiai sukurta muzikinė proga miesto žmonėms atsitiktinai atrasti džiazą. Dalis žmonių tiesiog smalsumo vedini atėjo, prisėdo ir pasiliko viso koncerto metu, o tai rodo, kad ši pažintis su džiazu buvo maloni, įtraukianti ir tikėtina į džiazo koncertus norėsis grįžti vėl ir vėl. Paskutiniai koncertai vyko kultūros centro erdvėse, o čia pritraukti praeivius sunku, tačiau džiaugiuosi, kad prieš tai sudominti klausytojai grįžo ir į kultūros centre vykusius koncertus. Tai išties nuostabus ir lauktas rezultatas. Neabejoju, kad kitais metais festivalio klausytojų skaičius vėl augs, o tai įpareigoja stengtis alytiškiams suteikti galimybę išgirsti išskirtinio profesionalumo ir stilistikos muzikos ir tapti vis labiau išsilavinusiais klausytojais.“

Alytaus džiazo festivalį finansuoja Alytaus miesto savivaldybė ir Lietuvos kultūros taryba.

Alytaus kultūros centro informacija

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *