„Atžalyno“ bendrovė – efektyviausių Lietuvos pieno gamintojų dešimtuke

ŽŪB „Atžalynas“ vadovas Algis Žėkas planuoja pieno ūkio plėtrą.

Pažangiausių pieno ūkių rinkimuose Alytaus rajono žemės ūkio bendrovė „Atžalynas“ pripažinta viena iš efektyviausių pieno gamintojų Lietuvoje. Geriausių pieno gamintojų dešimtuką sudarė portalas Pienoukis.lt.

Portalo duomenimis, „Atžalynas“ praėjusiais metais pardavė po 10 792 kg pienoiš karvės. Tai – septinta  vieta efektyviausių pieno gamintojų dešimtuke ir 893 kg pieno iš karvės mažiau, negu pirmą vietą užėmusiojeSidabravo žemės ūkio bendrovėje(Radviliškio r.).

„Pienė 2022“ apdovanojimų ceremonijoje „Atžalyno“  bendrovės direktoriui Algiui Žėkui žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas įteikė padėką.

Algis Žėkas sako, kad anksčiaubendrovė yra buvusi ir pirmoje, ir antroje, ir trečioje dešimtuko vietoje. Dabar dirbama ne blogiau, bet rezultatas toks, koks yra.

„Primilžis  neblogas. Metų tikslą pasiekėme. Dėl konkurso rezultatų nepanikuojame.Dabar pirmauja tie, kurie pasistatė naujas fermas, įdiegė gyvulių valdymo įrenginius, naujas technologijas. Tai lemia ir pieno gamybos kiekius. Mūsų fermos nenaujos, tačiau kasmet atnaujiname įrenginius. Pernai investavome apie 100 tūkst. eurų. Ateityje esame numatę fermų plėtrą“, – sako A. Žėkas.

Bendrovė planuoja statyti naujų fermų ir daugiau negu1000-iugalvijų praplėsti karvių bandą.  Dėl pabrangusių statybų plėtrą kol kas pristabdė.Šiuo metu „Atžalyne“ yra 566 melžiamos karvės, iš viso galvijų – per 1000. Per parą iš karvės vidutiniškai primelžia 36 litrus pieno. Kiekvieną dieną parduodama apie 17 tonų pieno. Pasak bendrovės direktoriaus, šiemet didelio primilžių pokyčio jau nebus.

ŽŪB „Atžalynas“ pieno ūkyje dirba apie 20 žmonių, iš jų 5 melžėjai.

Portalas Pienoukis.lt didžiausių ir efektyviausių Lietuvos pieno gamintojų dešimtuką sudarė pagal 2021 m. duomenis, atrinkęs 500 didžiausių ūkių. Šiuose ūkiuose laikoma 97,3 tūkst. karvių  ir parduodama supirkėjams apie 755 tūkst. tonų pieno (67,1 proc. visoLietuvoje parduodamo pieno).

500 didžiausių ūkių dar buvo suskirstyti į 2 kategorijas – įmones ir šeimos ūkius. Papildomai sudarytas sparčiausiai 2021-aisiais išaugusių pieno gamintojų dešimtukas.

Alytaus rajono savivaldybės administracijos Žemės ūkio skyriaus vedėja Irma Stenionienė sako, kad šių metų spalio 1 d. duomenimis,Alytaus rajone yra laikomos 5589 karvės. Be vienintelės rajone veikiančios žemės ūkio bendrovės „Atžalynas“,  karves laiko 338 šeimos ūkiai (nuo 3 iki 300 karvių). Po vieną karvę turi 409 Alytaus rajono gyventojai.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *