Nuo spalio šalies priešgaisrines pajėgas valdys BPC padalinys Alytuje

Nuo 2022 metų spalio 1 dienos keičiama Bendrojo pagalbos centro struktūra.

Vadovaujantis Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento prie Vidaus reikalų ministerijos direktoriaus 2022 metų rugsėjo 7 dienos įsakymu, Bendrojo pagalbos centro vykdoma priešgaisrinių gelbėjimo pajėgų operatyviojo valdymo funkcija nuo spalio 1 dienos bus sutelkta tik viename padalinyje – Alytaus skyriuje, kurio pavadinimas atitinkamai keičiamas į Pajėgų valdymo skyrių.

Plačiajai visuomenei gal ir nelabai žinoma, kad Bendrasis pagalbos centras ne tik administruoja skubiosios pagalbos skambučius numeriu 112, bet ir atlieka priešgaisrinių gelbėjimo pajėgų valdymą, t. y., reaguodamas į gautus pranešimus apie pagalbos poreikį, aliarmuoja ir siunčia į nelaimės vietą atitinkamas ugniagesių gelbėtojų pajėgas.

Iki šiol du didžiausi Bendrojo pagalbos centro teritoriniai padaliniai – Vilniaus ir Klaipėdos skyriai – greta skambučių administravimo atliko ir priešgaisrinių gelbėjimo pajėgų valdymo funkciją dvidešimtyje Lietuvos savivaldybių. Bendrojo pagalbos centro Alytaus skyrius vykdė tik priešgaisrinių gelbėjimo pajėgų valdymą kitų keturiasdešimties savivaldybių teritorijose.

Bendrojo pagalbos centro viršininkas Audrius Čiuplys, siekdamas tobulinti centro valdymo organizavimą, pasiūlė visiems teritoriniams skyriams priskirti tik po vieną pagrindinę funkciją: Vilniaus ir Klaipėdos skyriams – pagalbos skambučių administravimo, Alytaus skyriui – priešgaisrinių gelbėjimo pajėgų valdymo.

„Pirmiausia, tai leis labiau suvienodinti darbo krūvius padalinių vadovams, – savo sprendimą aiškina A. Čiuplys. – Antra, specializavimasis vienoje veiklos srityje padės sutelkti kompetencijas, daugiau dėmesio skirti veiklos kokybės kontrolei ir užtikrinti vienodą praktiką skyriaus ribose.“

Priešgaisrinių gelbėjimo pajėgų valdymo funkcijos sutelkimas viename padalinyje taip pat turėtų pasitarnauti sprendžiant darbuotojų pavadavimo, mokymų, atrankos ir kitus klausimus.

Vykdant pokyčius papildomų etatų įsteigti nereikės, priimti naujų darbuotojų – taip pat ne. Keisis tik Vilniaus ir Klaipėdos skyrių darbuotojų, valdančių priešgaisrines gelbėjimo pajėgas, pareigybės pavadinimas ir pavaldumas. Jų darbo funkcijos, darbo užmokestis ir net darbo vieta nesikeis, nes savo funkcijas jie vykdys iš nuotolinių Pajėgų valdymo skyriaus darbo vietų Vilniuje ir Klaipėdoje.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *