Penktadienį Alytuje – unikalus ir pirmas Europoje šokio spektaklis

Alytaus Rotušės aikštėje statoma išskirtinė scena penktadienį vyksiančiam lauko šokio spektakliui „A T S P I N D Ž I A I“. Pirmasis turo po Europą pasirodymas rengiamas Lietuvos kultūros sostinėje 2022.

Esame įpratę spektaklius žiūrėti teatro scenoje: patogiai įsitaisome kėdėse ir laukiame, kol pakils uždanga ir dėmesį prikaustys veiksmas.

„Laužome bet kokius stereotipus, keičiame matymo kampą ir žvelgiame giliau, plačiau. Jau šį penktadienį miesto širdyje – Rotušės aikštėje – pulsuos jaunų žmonių kuriamas lauko šokio spektaklis. Tiek šokėjai, tiek žiūrovai jausis neįprastai – scena atvira, viskas tarsi ant delno, iš kitos perspektyvos, unikalų reginį žada kabantys veidrodžiai. Maža to, ir auditorijoje bus įrengtos penkios mini scenos – vaizdas žada būti įspūdingas“, – pasakoja projekto vadovo asistentė Adelė Ryliškytė.

Visą savaitę vyks intensyvios repeticijos, net ir naktimis – taip siekiama maksimaliai išnaudoti projekcijų, šviesos efektų galimybes tamsiu paros metu.

„Rotušės aikštė gyva, čia žmonės dirba, lankosi kavinėse – visi turės galimybę pamatyti ir procesą, ne tik rezultatą. Esame laimingi, kad pirmasis turo pasirodymas bus būtent čia“, – apie kūrybinį procesą kalba Adelė.

Šokio spektaklį Alytuje dovanos keturių šalių: Danijos, Portugalijos, Ispanijos ir Lietuvos – šokėjai. Šis projektas yra puikus tramplinas jauniems žmonėms. Kiekvienas komandos narys  savitas, turintis įvairios kultūrinės, socialinės patirties, net jų propaguojami šokių stiliai skirtingi. Visgi visi jie dirba kaip vienas. Jauniems atlikėjams projektas neabejotinai paklos stiprius karjeros pamatus.

Projekto vadovas Matthiasas Rettneris jau įsisiūbavus paruošiamiesiems techniniams darbams Rotušės aikštėje kviečia nepraleisti progos pamatyti tai, ko Europa dar nematė ir nepamatys ateinančius dvejus metus, bet kas šių dienų fone išlieka svarbiausia: „People Power Partnership“ projektas yra pavyzdys, kaip kultūra gali susijungti ir tampa demokratijos bei laisvės išraiška. Tarptautinis šokio teatro projektas leidžia spręsti aktualias temas tiek viduje, tiek išorėje. Šią vasarą šokėjai iš trylikos miestų partnerių kartu dirbo kurdami naują „People Power Partnership“ pasirodymą po atviru dangumi ir ateinančius dvejus metus keliaus į gimtuosius miestus pristatyti savo darbų. Šokio kalbą naudojame kaip kryžminę stilistinę išraišką. Šito proceso metu individualūs šokėjų šokių stiliai susijungia ir sukuria bendrą naują kalbą.“

Apie ką šis šokio spektaklis?

„Skaitmeninis ir analoginis pasauliai vis labiau susilieja. Susižavėjimas skaitmeniniu pasauliu, noras susitikti su žmonėmis skaitmeniniu būdu, būti manipuliuojamiems skaitmeninėje erdvėje, dirbti skaitmeniniu būdu, skaitmeninis prieinamumas, skaitmeninės tapatybės kūrimas – nuo šių dalykų mažai kas gali pabėgti. Tačiau pagal kokias taisykles šie pasauliai funkcionuoja, kiek mes suvokiame savo tikrovę ir kokius pokyčius tai atneša? Analogo atspindys skaitmeniniuose pasauliuose sudaro mūsų šerdį“, – pasakoja projekto vadovas.

Skųstis, jog išskirtinius kultūrinius produktus galima pamatyti tik didžiuosiuose Lietuvos miestuose, nevalia.

„Nepraleiskite progos būti Europos kultūrai svarbaus įvykio epicentre. Didžiuokimės, kad mūsų miesto kultūros mylėtojai pirmieji išvys unikalų šokio spektaklį, net neabejoju, ne vienam atimsiantį žadą“, – kviečia Alytaus miesto teatro direktorė Inesa Pilvelytė.

R E Z E R V U O K  penktadienį!

Paklausk draugo, ką veiks P E N K T A D I E N Į  20 val. Pakviesk JĮ ar JĄ!

S U S I T I N K A M  Rotušės aikštėje!

Organizatorių informacija

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *