Krizių centre – nemokama pagalba smurto aukoms ir nukentėjusiems nuo nusikalstamų veikų

Asociatyvi Seimo kanceliarijos archyvo nuotr.

Alytaus miesto moterų krizių centras teikia nemokamą pagalbą Alytaus apskrities gyventojams, nukentėjusiems nuo smurto artimoje aplinkoje, aukoms, susidūrusioms su bet kokia nusikalstama veika arba galimai nukentėjusiems nuo bet kokių nusikalstamų veikų. Pastaroji paslauga – dar visai nauja, tačiau, kaip rodo praktika, labai reikalinga ir naudinga. Suteikti nemokamas paslaugas visuomet pasiruošę teisininkas, mediatorius ir visą parą budintys specialistai.

Paslaugų poreikis auga

Alytaus miesto moterų krizių centras šiemet vykdo du projektus, besiremiančius „Apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje“ bei „Pagalba nukentėjusiems nuo bet kokios nusikalstamos veikos“ įstatymais, bei vykdo prevencinę veiklą.

Suteikiama pagalba – konsultanto, kurį galima pavadinti ir atvejo vadybininku bei psichologo konsultacija, taip pat – teisininko paslaugos. Kaip patikino Alytaus miesto moterų krizių centro vadovė Irma Treinavičienė, jų poreikis sparčiai didėja.

Alytaus miesto moterų krizių centro vadovė Irma Treinavičienė. Asmeninio albumo nuotr.

„Visuomet suteikiame emocinę pagalbą, jeigu reikia padedame suruošti reikiamus dokumentus, palydime, tarpininkaujame.

Pagalbos nukentėjusiems nuo smurto artimoje aplinkoje paslauga jau daugmaž gyventojams žinoma, mat šią pagalbą teikiame jau dvidešimt metų – nuo krizių centro įkūrimo.

Galimybė nemokamai padėti aukoms, nukentėjusioms nuo nusikalstamų veikų, yra naujovė, kurią teikiame jau pusantrų metų. Mes galime padėti ir tiems, kurie įtaria, kad galėjo nukentėti, teikiame nemokamą teisinę konsultaciją“, – pasakojo Alytaus miesto moterų krizių centro vadovė.

Smurtaujama ir „gerose“ šeimose

Pasakodama apie pagalbą nukentėjusiems nuo smurto artimoje aplinkoje, centro vadovė atskleidė, kad per praėjusius metus tokių atvejų turėjo iki 900 ir dažniausiai apie juos sužinota iš policijos. Nors tokių atvejų skaičius mažėjo karantino metu, tačiau jie labai aštrėjo, o smurto formos įvairėja – ne tik fizinis, bet ir psichologinis, ekonominis, seksualinis smurtas. Šiuo metu labai padažnėjo smurto atvejų, kuriuose buvo vartojamas alkoholis ir gan dideliais kiekiais. Manoma jog tai – taip pat karantino pasekmė.

„Tam labai didelės reikšmės turėjo karantinas. Pabuvus uždaroje aplinkoje, jos nekeičiant ilgą laiką, kyla įtampa, stresai, baimės. Daugybę situacijų įtakoja nerimas dėl darbų, finansų. Ilgainiui visa tai kaupiasi, kol emocijos prasiveržia ir tada turime smurto atvejų. Kai kurie savo neigiamas emocijas slopino alkoholio pagalba, o vėliau net ir tai nebepadeda užspausti sudėtingos emocinės būsenos. Visuomet įvertiname situaciją, teiraujamės, ar reikalinga kokia nors pagalba ir jeigu ją priima, tada teikiame, jei pirmojo kontakto metu pagalbos atsisako, dar susisiekiame pakartotinai po kurio laiko“, – pasakojo I. Treinavičienė.

Pasak jos, smurto atvejų ganėtinai dažnai pasitaiko iš pirmo žvilgsnio tvarkingose, inteligentiškose šeimose.

Vienas įsimintiniausių atvejų – kai savo rajone gan žinomas, įtakingas verslininkas, patyręs nesėkmių su verslu, įsisuko į alkoholizmo liūną, tada pasipylė grasinimai išžudyti visą šeimą. Galiausiai jis ėmė žaloti save. Tebevykstant skyrybų procesui, nesklandumai tęsėsi, vyras nepaisė jam taikytų teismo draudimų, ir toliau užsiiminėjo manipuliacijomis, garsinimais, kol vieną dieną, ištikus infarktui, mirė.

Visos paslaugos – nemokamai

Pasak direktorės, pagalbą nukentėjusiems nuo nusikalstamos veikos reglamentuojanti nauja įstatyminė bazė iki galo taip ir nesureguliuoja, kaip klientas turi ateiti iki reikiamų institucijų ir specialistų, esą ne visi proceso dalyviai išmano, kaip elgtis.

„Dėl šios paslaugos gyventojai į mus kreipiasi rečiau, nes galbūt apie tokio pobūdžio pagalbą nebuvo nieko girdėję. Esame turėję atvejų dėl darbuotojo ir darbdavio santykių, dėl skyrybų klausimų, dėl palikimo“, – pasakojo I. Treinavičienė.

Pasak jos, teko padėti moteriai, kuri po gyvenimo draugo mirties buvo varoma iš namų vidury žiemos. Jai buvo suteikta nemokama teisininko, psichologo pagalba.

Alytaus miesto moterų krizių centras turi galimybę suteikti ir laikiną gyvenimo vietą, tačiau dėl labai menko finansavimo šią paslaugą gali suteikti tik 7 dienas per metus, todėl labai atidžiai atrenkami klientai. Atsižvelgiama į situaciją, ar toks trumpas apgyvendinimo laikas tikrai padės pakeisti esamą situaciją, rasti išeitį. Paslaugos teikiamos visiems, nepaisant lyties.

„Pirminė teisininkės konsultacija nemokama, jeigu tik leidžia galimybės, padeda sutvarkyti dokumentus, kad ir toliau galėtų teikti nemokamą pagalbą.

Svarbu tai, kad vykstant teisminiam  procesui byloje nukentėjusiems nuo smurto artimoje aplinkoje, visos teisinės pagalbos, atstovaujant teisme, teikiamos nemokamai, nepriklausomai nuo turimo turto ir pajamų. Šią galimybę garantuoja valstybė.

Mūsų teisininkė taip pat užsiima ir mediacija. Tiesa, smurto artimoje aplinkoje atveju, mediacijos paslaugos yra negalimos“, – pridūrė I. Treinavičienė.

Alytaus miesto moterų krizių centro vadovė pabrėžė, kad labai svarbu išdrįsti kreiptis pagalbos, nesibaiminti to, ką gali pagalvoti aplinkiniai.

Konfidencialumas yra šio centro principų pagrindas.

Yra galimybė pagalbą teikti anonimiškai, neprisistačius, kas skambina, ir asmeniui priimtinu būdu – telefono skambučiu, susirašinėjamais (LifeChat sistema).

Dėl pagalbos galima kreiptis ištisą parą.

Kontaktai: Alytaus apskrityje:

ALYTAUS MIESTO MOTERŲ KRIZIŲ CENTRAS

Topolių g. 10-18, Alytus,

Tel. 8 315 71170 Mob.: 8 611 54342

Bendrasis telefono numeris visoje Lietuvoje

8 700 55516

LiveChatsistema

www.specializuotospagalboscentras.lt

Straipsnis parašytas iš projektinės veiklos finansuojant Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *