Etnofestivalyje – kultūros tiltas į Dzūkiją: kvies į edukacijas, vaišins tradicine žuviene

Alytaus regionas minimas kaip vienas aktyviausiai puoselėjančių etnokultūrą. „Alytaus – Lietuvos kultūros sostinės“ tema ir simbolis – visa sujungiantys TILTAI. Rugsėjo 17 d. nuo pat ryto į Dzūkiją tiesti dar vieno kultūros tilto atvyksta Mažosios Lietuvos atstovai. Alytaus kultūros centre (planuota Jaunimo parke, tačiau dėl prognozuojamų vėsių orų renginys perkeliamas) įvyks unikalus etnofestivalis „Kultūros tiltas: Mažoji Lietuva – Dzūkija“, skirtas pažinčiai su Mažosios Lietuvos ir Dzūkijos regionais, jų tradicijomis, kulinariniu paveldu, muzika ir žaidimais.

Kaip sako Alytaus kultūros centro direktorė Kristina Daugelevičienė, „nešdami „Alytaus – Lietuvos kultūros sostinės“ žinią ir tiesdami tokio pobūdžio tiltus siekiame puoselėti etninę kultūrą, nes tai itin svarbu stiprinant savo, kaip gyventojo, ir šalies identitetą. Etninė kultūra yra visa tai, kas mus supa ir kas yra mumyse. Tai nėra tik tradiciniai amatai, liaudies šokiai, dainos, žaidimai, tautosaka, kulinarinis paveldas, tautodailė. Etninė kultūra taip pat yra ir mūsų pasaulio supratimas, tarpusavio santykiai – kaip bendraujame vieni su kitais.“

Mažosios Lietuvos ir Dzūkijos regionų atstovai festivalyje kvies žiūrovus susipažinti su autentiškais maisto gaminimo būdais, įvairiais žaidimais, vyks edukacijos. Etnofestivalio autentiškumas pagrindžia siekį kurti bendrą dviejų regionų projektą, kurio tikslas – skatinti keitimąsi kultūrine patirtimi, bendradarbiauti.

Visą dieną truksiančios veiklos ir renginiai prasidės 11 val. Mažosios Lietuvos atstovų pranešimais apie Prūsų Lietuvos, kitaip Mažosios Lietuvos, istoriją, lietuvininkų tarmę ir gyvenseną. Programą tęs Mažosios Lietuvos edukacijų kiemas „Vėtrungių kelias“ ir jungtinė su Alytaus kraštotyros muziejumi edukacijų erdvė, kurioje susirinkusieji galės išbandyti daugybę veiklų: nuo žvakių liejimo iki laivelio gamybos, juostelių audimo, vėtrungės spalvinimo ir žaidimų. Festivalį papildys ir kulinarinio paveldo pristatymai: Juodkrantės žvejys vaišins tradicine žuviene, Kraštotyros muziejus surengs grikių edukaciją o Alytaus teatras kvies į kultūringą kulinarinį vyksmą „Pirmas blynas“. Renginį vainikuos folkloro kolektyvai: Klaipėdos etnokultūros centro folkloro ansambliai „Alka“ ir „Kuršių ainiai“ pristatys teatralizuotą programą „Aš nusieičiau į Klaipėdužę“, Neringos folkloro ansambliai „Giedružė“ ir „Aušrinė“ atliks programą „Kopininkų istorijos“, dalyvaus Alytaus rajono savivaldybės kultūros centro Butrimonių skyriaus folkloro kolektyvas „Dėdės ir dėdienės“.

Ateik ir pamatyk, pažink, patirk, išgirsk, paragauk, išbandyk! Visos veiklos nemokamos.

Alytaus kultūros centro informacija

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *