Lietuviško filmo premjera: režisieriaus M. Meškausko istorija apie išskirtinį fotografą

Rugsėjo 12 dieną 18 val. „Dainavos“ kino teatre Alytuje bus rodomas dokumentinis režisieriaus Mindaugo Meškausko filmas „XIX amžiaus fotografo palikimas“. Filme pasakojama apie Juzefą Čechavičių – iškiliausią, produktyviausią ir vieną pirmųjų Vilniaus fotografų, kuris fiksavo miesto vaizdus šlapio kolodijaus metodu.

„Šlapio kolodijaus procesas yra toks paslaptingas, magiškas ir įtraukiantis, kad kartą juo susidomėjęs klimpsti vis gilyn ir gilyn. Kaskart matydamas kitų šlapio kolodijaus meistrų darbus pastebiu jų paliktus pėdsakus ir puikiai suprantu, kodėl jie atsirado, su kokiais sunkumais susidūrė fotografai. Taip mane įtraukė ir Juzefo Čechavičiaus nuotraukos“, – sako filmo režisierius Mindaugas Meškauskas.

Filme pasakojama ne tik apie fotografą ir jo naudotas technologijas, bet ir apie sudėtingą istorinį laikotarpį, kuriame gyveno ir kūrė Čechavičius, todėl ši dokumentika sužavės ir fotografijos gerbėjus, ir visus, besidominčius istorija. Čechavičiaus darbuose užfiksuoti Vilniaus vaizdai pasakoja apie to meto miesto gyvenimą.

Prodiuserė Rasa Miškinytė teigia, kad filme daug dėmesio skirta autentiškoms to laikotarpio detalėms. „Norėjome tiksliai pavaizduoti sudėtingą ir labai įdomų fotografijų kūrimo procesą. Dailininkė Renata Valčik tiksliai atkūrė XIX amžiaus fotografinę įrangą: dienos šviesos studiją, palapinę, specialią kėdę-kuprinę ir tokius smulkius dalykus kaip baltymų plakimo šluotelė, padaryta iš žąsies plunksnų“, – filmo kūrimo užkulisiais dalijasi R. Miškinytė.

Fotografą filme įkūnija aktorius Rimantas Bagdzevičius. „Net profesionalūs, senuosius procesus išmanantys fotografai, pamatę filme aktoriaus atliekamas manipuliacijas su fotografine įranga, negali patikėti, kad jis tik vaidina – taip įtikinamai jam pavyko!“ – teigia filmo režisierius.

Ypatingą atmosferą filme kuria kompozitoriaus Martyno Bialobžeskio muzika, kuri taip užburia ir įtraukia, kad tik pasibaigus filmui supranti, kad kvėpavai tuo muzikos ritmu visą laiką.

Filmo anonsas:  https://www.youtube.com/watch?v=ukmrPuO-uSk

Bilietai: https://kinasdainava.lt/xix-a-fotografo-palikimas?sdate=1662940800

Filmo rėmėjai: Lietuvos kino centras ir LRT

Partneris: Lietuvos nacionalinis muziejus

 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *