Alytus pradeda taupyti: išjungiami fontanai, trumpinamas gatvių apšvietimo laikas

Alytaus miesto savivaldybės nuotr.

Alytaus miesto savivaldybės administracija, išanalizavusi augančias elektros energijos kainas, patvirtino Alytaus miesto savivaldybės gatvių ir viešųjų erdvių apšvietimo energijos taupymo planą.

Jis pradedamas įgyvendinti jau nuo šiandien.

Pasak Alytaus miesto savivaldybės administracijos Miesto ūkio skyriaus vedėjos Palmiros Raškauskienės, priimti sprendimai iki šių metų pabaigos leis sutaupyti beveik pusę milijono kilovatvalandžių elektros energijos ir beveik 200 tūkstančių eurų.

„Planas susideda iš penkių esminių dalių, koreguojant miesto gatvių ir pėsčiųjų bei dviračių takų apšvietimą, keičiant šviestuvų įsijungimo ir išsijungimo laiką, anksčiau negu įprastai išjungiant miesto fontanus“, – sakė P. Raškauskienė.

Būtent apšvietimo sumažinimas pagrindinėse miesto gatvėse atjungiant dalį natrio ir LED šviestuvų sudarytų daugiau kaip pusę numatytų sutaupyti lėšų – apie 130 tūkstančių eurų.

„Vienas gatvės apšvietimo natrio šviestuvas per valandą sunaudoja 150 vatų elektros energijos, LED šviestuvas – apie 80 vatų. Tai atrodytų nedideli kiekiai, tačiau kai juos padaugini iš gerokai pabrangusios elektros energijos kainos, visų šviestuvų kiekio, per mėnesį gaunasi šimtatūkstantinės sumos. Todėl priimtas sprendimas miesto gatvėse atjungti beveik 30 procentų arba 877 natrio šviestuvus ir 28 procentus arba 660 LED šviestuvų“, – sakė Miesto ūkio skyriaus vedėja.

Jos teigimu, taip pat bus perprogramuojami ir šviestuvų šviesos davikliai. Puse valandos  pavėlinus jų įsijungimo laiką ir puse paankstinus jų išsijungimą iki metų pabaigos tai leis sutaupyti daugiau kaip 38 tūkstančius eurų.

„Tos vienos valandos kaina – 314 eurų per dieną. Diena prie dienos – ir susideda tūkstančiai. Kaip ir su fontanais, kuriuos nuo rugsėjo 6 dienos atjungsime“, – sakė P. Raškauskienė.

Jos teigimu, visi miesto fontanai per dieną sunaudoja beveik 900 kilovatų elektros energijos. Tai naujomis elektros kainomis – apie 360 eurų per dieną.

Nakties metu nuo 23 valandos vakaro iki 7 valandos ryto bus išjungtas apšvietimas rekreacinėse miesto dalyse, kuriose visai nebūna žmonių: dviračių take aplink Didžiosios Dailidės ežerėlį, gatvėje link Dainų slėnio, Studentų skvere, pėsčiųjų take nuo Sanatorijos  iki Medelyno gatvių.

„Suprantama, kad tamsiu paros metu gatvėse bus tamsiau negu ankstesniais metais, tačiau labai prašome gyventojų supratimo: tokia situacija, kad energetikos kainos perkopė visas įmanomas ribas. Tačiau noriu užtikrinti, kad labai atidžiai vertinome vietas, kuriose bus atjungiami šviestuvai, užtikrinant saugumą, maksimaliai siekėme apšviestumą palikti judriausiose miesto vietose. Taip pat noriu akcentuoti, kad apšvietimas nemažinamas pėsčiųjų takuose, pėsčiųjų perėjose“ – sakė Alytaus miesto savivaldybės administracijos direktorė Ona Balevičiūtė.

Direktorės teigimu, minėto plano nuostatos nėra nepajudinamos, bus reaguojama į geranoriškus ir konstruktyvius gyventojų pasiūlymus bei pastabas. Siekiant užtikrinti visuomenės saugumą, bus glaudžiai bendradarbiaujama su Alytaus apskrities vyriausiuoju policijos komisariatu, aptariant ir suderinant intensyvesnio patruliavimo maršrutus.

Energijos taupymo planai rengiami ir savivaldybei pavaldžiose įstaigose bei įmonėse.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *