Varėniškiai svetingai kviečia į tradicinę Grybų šventę!

Varėniškiai, puoselėdami ilgametę tradiciją, rugsėjo 10 dieną vėl kviečia į Grybų šventę! Šiemet ji turi darbščių tarsi bitės dzūkų gyvenimo būdą atspindintį pavadinimą „Dūzgia bitės“. Jau dvidešimt penktąjį kartą vyksiančioje šventėje svečiai, kurių laukiama iš visų Lietuvos kampelių ir užsienio, galės žavėtis per šimtmetį išsaugotu ir tebepuoselėjamu paveldu – tradicijomis, amatais, verslais ir dzūkų valgiais. Grybautojų, surinktų grybų, gausybės svečių, linksmybių ir dzūkiškų gėrybių skaičiumi Varėna vėl vienai dienai taps didmiesčiu.

Didžiausią savo krašto šventę Varėna pasitiks kaip visada pasipuošusi, puikiu rudenišku oru ir gera nuotaika. Grybų šventė šurmuliuos visame mieste – Varėnos miesto legendų ir padavimų parke svetingai kvies apsilankyti, bičiuliautis ir vaiskiausiomis spalvomis, skambiausiais garsais ir skaniausiais kvapais vilios seniūnijų kiemeliai. Juose visą dieną vyks krašto kultūros, tradicijų, amatų, kulinarinio paveldo pristatymai. Vasario 16–osios pėsčiųjų gatvė taps Pramogų ir žinių alėja, prekybos mugė šurmuliuos  gretimose gatvėse ir nusidrieks pagrindine Vytauto gatve beveik per visą miestą.

Ir šiemet šventė tradiciškai prasidės Lietuvos grybavimo čempionatu Varėnos rajono savivaldybės mero Algio Kašėtos taurei laimėti itin grybinguose Margionių  kaimo miškuose.  Azartiškiausius šiemet jau devynioliktojo čempionato dalyvius 7.30 val. į mišką palydės, o po keleto valandų su dzūkiškomis dainomis sutiks ir dzūkiška grybiene bei kitais patiekalais iš dzūkiško paveldo lobyno vaišins Margionių folkloro ansamblio dainininkai bei kiti muzikantai.

Daugiausia grybų radusi grybautojų komanda ir šiemet į namus išsiveš įspūdingą miškingose Merkinės apylinkėse, Zakavolių kaime gyvenančio juodosios keramikos meistro Petro Pretkelio sukurtą juodosios keramikos taurę. Ji jau laukia savojo šeimininko. Be originalių prizų, žinoma, neliks ir kiti čempionato prizininkai bei jauniausias ir vyriausias grybautojai.

Šventėje nebus pamiršti geležinkelis ir traukinys, nes nuo jų prieš 160 metų, kai Varėnoje 1862 m. rugsėjo 5 d. sustojo pirmasis traukinys, prasidėjo ir šio miesto istorija. Į Grybų šventę visus norinčius iš Vilniaus į Marcinkonis per Varėną veš „Pasakojantis grybų traukinys“, kuris iš Vilniaus geležinkelio stoties išvyks 10 valandą 20 minučių.  LTG Link kartu su MB „Margas cyltas“ šia proga siūlys išsamiau pažinti seniausią Lietuvoje geležinkelį ir Varėnos kraštą, sužinoti mažiau žinomus Lietuvos istorijos faktus, susijusius su pirmuoju Lietuvoje geležinkeliu. Įdomus faktas – ir dabar traukiniai į Varėną ir Marcinkonis vyksta lygiai tuo pačiu, dar prieš daugiau kaip pusantro šimto metų nutiestu pirmuoju Lietuvoje nutiestu geležinkeliu. Visos kelionės metu traukinyje keleivius lydės gidas Adomas, kuris papasakos paslaptingų ir mažai kam girdėtų faktų, susijusių su šio geležinkelio statybomis. Bus galima sužinoti, ką tiesiant pirmąjį Lietuvoje geležinkelį tuometis Rusijos caras Nikolajus I veikė Paneriuose, kokių gudrybių ėmėsi grafas Tiškevičius, norėdamas, kad Rusijos caras aplankytų jo rūmus Lentvaryje ir kodėl Varėnos geležinkelio stotis tokia svarbi buvo Nepriklausomybės kovų laikotarpiu. Šio traukinio keleiviai turės galimybę laimėti prizų grybų pažinimo bei kituose interaktyviuose konkursuose. Na, ir kaip gi be dzūkiškų vaišių! Bilietus važiuoti šiuo šventiniu traukiniu galima įsigyti jau dabar adresu   www.ltglink.lt . Į Varėną 11.45 minučių atvykęs „Pasakojantis grybų traukinys“ ir jo keleiviai taip pat bus sutikti šventiškai, su muzikantais ir įvairiais maloniais siurprizais. Traukinį pasitiks ir baikeriai, kurių kolona griausmingai atriedės iš Senosios Varėnos.

Kaip visada, žinoma, svarbiausias šventės akcentas – grybai ir grybavimas. Šioje Grybų šventėje bus galima klausytis išskirtinės mikologės, dr. Redos Iršėnaitės paskaitos „Grybų karalystė dzūkų šiluose“, kuri vyks miesto alėjoje įsikūrusioje Turizmo ir informacijos centro palapinėje.

Šventėje apsilankiusius maloniai nustebins ne tik grybų, kultūros ir kulinarinio paveldo gausa, daugybė šventinių renginių, bet ir malonūs, svetingi ir vaišingi Varėnos krašto žmonės.

Išpuoštuose seniūnijų kiemeliuose visą dieną skambės daininga dzūkiška tarmė, koncertuos saviveiklininkai, bus demonstruojami senieji dzūkų amatai ir verslai. Šių čia pat vietoje sumeistrautų gaminių bus galima nusipirkti, o demonstruojamų amatų – žvakių liejimo, kašikų pynimo ar kitų – ir pasimokyti. Visa šventė kvepės dzūkiškais valgiais – kas norės, jų galės vietoje paskanauti arba nusipirkti lauktuvėms. Šventėje be abejonės bus galima nusipirkti šviežių, sūdytų, džiovintų ar konservuotų grybų, įvairiausių gaminių iš miško uogų. Vyks tautodailininkų ir amatininkų darbų ir prekybos mugės, gamtos kūrinių parodos, vaikus džiugins įvairiausios pramogos.

Šventė Legendų ir padavimų parke, didžiojoje scenoje, prasidės teatralizuotu atidarymu dvyliktą valandą. Po to bus apdovanoti Grybavimo čempionato nugalėtojai.

Skambiomis dzūkiškomis dainomis ir nuotaikingais šokiais linksmins jaunieji Varėnos talentai: Varėnos švietimo centro vokalinė grupė ir  šokių studija „Mikitukas“, Varėnos kultūros centro pramoginės dainos choras „Bruknelė“, šokių studijos „Bruknelė“ vaikų grupė, lopšelio–darželio „Pasaka“ mažieji atlikėjai.

Didžiojoje šventės scenoje visą dieną vyks nuotaikingi rajono ir šalies bei užsienio kolektyvų koncertai. „Šokių pynėje“ smagiai suksis Matuizų moterų šokių grupė „Aglaitė“, Alytaus kultūros centro kūrybinė studijos „Alytaus miestelėnai“ šokėjai, Alksniupių kultūros namų šokių kolektyvas „Alksna“. Koncertuos Varėnos kultūros centro moterų vokalinis ansamblis „Rūta“.

Ir scenoje, ir seniūnijų kiemeliuose koncertuos tarptautinio instrumentinio folkloro festivalio „Griežynė“ atlikėjai. Koncertą surengs Šalčininkų kultūros centro dainų ir šokių ansamblis „Solčanie“.

Šiemet minime Varėnos rajone, Subartonių kaime gimusio Vinco Krėvės–Mickevičiaus 140– ąsias gimimo metines, tad svarbus šventės akcentas – muzikinė inscenizacija „Milžinkapis“ V. Krėvės kūrybos motyvais. Joje dalyvaus „Sidabro“, „Kukumbalis“, šokių studija „J&J“.

Vakare žiūrovus linksmins Varėnos kultūros centro grupė „SIX feet apart“, šokių studijos „Dosado“ šokėjai.  Vyks „Antikvariniai Kašpirovskio dantys“ koncertas.

Na, o šventę dvidešimt antrą valandą vainikuos legendinių grupių „Rednex“ (Švedija) ir „La BOUCHE“ (Vokietija) koncertas.“ koncertas.

Tądien linksmybių ir įspūdžių tikrai netruks nei dideliems bei mažiems varėniškiams, nei gausiems miesto svečiams. Tad šventės organizatoriai maloniai kviečia nepasididžiuoti ir pasilinksminti drauge! Šventėje rasite dzūkiškų gėrybių ir linksmybių ir tikrai pajusite nuoširdų dzūko geną bei svetingą dzūkišką dvasią!

Rūta Averkienė

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *