Rugsėjo 1-oji Alytaus rajone: nuo už Vilniaus universitetą senesnės mokyklos iki atnaujintų gimnazijų

„Norėkime sužinoti! Juk žinios – tai vartai, atveriantys galimybių erdves, pasirinkimų laisvę, svajonių išsipildymą. Drąsiai ir plačiai atverkime tuos vartus. Linkiu  jums virpulio širdyje, atradimų, bendravimo džiaugsmo!“, – taip gimnazijų, pradinio bei ikimokyklinio ugdymo įstaigų, Alytaus kolegijos bendruomenes su Mokslo ir žinių diena pasveikino Algirdas Vrubliauskas, Alytaus rajono savivaldybės meras.

Mokysis ir dirbs atnaujintose patalpose

Rugsėjo 1-osios skambutis į klases sukvietė 1720 rajono mokinių, iš jų 435 pradinukus ir 103 pirmokėlius.  Mažuosius vaikus, kurie dar nelanko mokyklos, tėveliai galės leisti  į 5 ikimokyklinio ugdymo skyrius, kuriuose vaikai bus užimami visą dieną, kad tėvai galėtų ramiai dirbti savo darbus.

Visiems pradinukams savivaldybės vadovas A. Vrubliauskas padovanojo po gražią ir patogią priešpiečių dėžutę bei sveikuoliškų batonėlių, o pirmokams – dar ir po vaikišką knygelę.

Sveikindamas Simno gimnazijos mokinius, pedagogus ir vaikų tėvelius, meras A. Vrubliauskas pasidžiaugė, kad bendruomenė naujuosius mokslo metus pradeda atnaujintame, apšiltintame pastate. Taip pat sutvarkytos Miroslavo ir Pivašiūnų gimnazijų erdvės, pagrindiniai laiptai, Krokialaukio gimnazijoje įrengtos dvi lauko klasės, Punios pradinio ugdymo skyrius persikėlęs į šiltas ir jaukias patalpas seniūnijos pastate, atliktas remontas Butrimonių ir Simno vaikų darželiuose, – sakė savivaldybės vadovas.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija išrinko geriausias 2022 m. mokyklų edukacines erdves. Tarp nugalėtojų pateko ir dvi Alytaus rajono mokyklos. Tai – Butrimonių ir Daugų Vlado Mirono gimnazijos. Butrimonių gimnazijai nugalėtojų titulas teko jau šeštą kartą iš eilės.

Krokialaukyje – kaip niekada daug pirmokų

Alytaus rajono savivaldybės mero pavaduotoja Dalia Kitavičienė, apsilankiusi Krokialaukio Tomo Noraus-Naruševičiaus gimnazijoje, pirmiausia pasidžiaugė kaip niekada gausiu šios mokymo įstaigos pirmaklasių būreliu. Vicemerė sveikino moksleivius ir jų tėvelius, jautrius žodžius skyrė

mokytojų kolektyvui, kuriame dirba 26 pedagogai, tarp jų – logopedas, socialinis pedagogas, mokytojo padėjėjas priešmokyklinio ugdymo grupėje. Gimnazijoje nėra jungtinių klasių, veikia ikimokyklinio ugdymo grupė, kurią lanko 10 vaikų nuo 3,5 iki 5 metų amžiaus.

Gausiai susirinkusi į šventę bendruomenė buvo aktyvi: šoko, dainavo, džiaugėsi vieni kitais.

Butrimonių gimnaziją šiemet taip pat lanko net 20 mokinių daugiau, negu praėjusiais mokslo metais, – sakė direktorius Valdas Valvonis. Daugų Vlado Mirono gimnazijos vadovas Almantas Jakimavičius irgi džiaugiasi gausesniu vaikų skaičiumi Daugų ir Venciūnų ikimokyklinio bei Alovės pagrindinio ugdymo skyriuose. Beje, Daugų gimnazijoje ir jos skyriuose mokysis 15 vaikų iš Ukrainos.

Pivašiūnų gimnazijos direktorius Pranas Jauneika sako: „Tikimės sklandžių mokslo metų. Ūkinių problemų nėra ir, ko gero, nebus, nes mokykla atnaujinta, šilta, graži“.

Gera žinia rūpestingoms mamytėms

„Mamytėms, kurios visada jaudinasi, ar vaikai pavalgė, ar viską suvalgė, ar skaniai, turiu gerą žinią: savivaldybė pasirūpino geresniu moksleivių maitinimu. Vaikai galės rinktis įvairesnius ir skanesnius pietus, nes maistą tiekianti įmonė įpareigota pasiūlyti mokyklose pietus rinktis ne mažiau, kaip iš  5 patiekalų. Iki šiol pietų meniu nebuvo toks įvairus, vaikai galėjo rinktis tik iš dviejų patiekalų“, – sveikindama Miroslavo gimnazijos bendruomenę, kalbėjo savivaldybės administracijos direktorė Gintarė Jociunskaitė. Ši naujiena buvo sutikta ir vaikų, ir tėvelių aplodismentais.

G. Jociunskaitė taip pat sakė, kad savivaldybės administracija artimiausiam tarybos posėdžiui pateikė sprendimo projektą dėl kelionės į darbą išlaidų kompensavimo mokytojams, gyvenantiems 10 km nuo darbo vietos ir toliau. 60 proc. mokinių taip pat bus vežami į pamokas 26-iais mokyklų autobusais nemokamai, kiti naudosis viešuoju transportu, o patirtas išlaidas kompensuos savivaldybė.

Miroslavo gimnazijos direktorė Sonata Gražulienė pasidžiaugė, kad prie pedagogų kolektyvo prisijungė dar viena mokytoja, mokinių nesumažėjo. Užimtos beveik visos ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo vietos.  Ikimokyklinėse grupėse ugdomi 55 vaikai, priešmokyklinio ugdymo grupėse – 19 vaikų.

„Mokytojai naujuosius mokslo metus pradeda nusiteikę džiaugsmingai ir viltingai. Vaikai labai džiaugiasi savivaldybės mero Algirdo Vrubliausko dovanomis, Rugsėjo 1-osios šventė pražydo spalvingais dovanotais balionais“, – sako S. Gražulienė.

Ragino branginti ypatingą mokyklos istoriją

„Mieli tėveliai, nesijaudinkite dėl savo vaikų, – jiems sudarytos sąlygos mokytis šiltose, erdviose klasėse, iš geriausių mokytojų. Sudarytos sąlygos visapusiškai užklasinei veiklai. Tad dar kartą palinkėkime moksleiviams ir pedagogams gražaus ir prasmingo laiko mokykloje, įdomaus mokymosi proceso, o jums, tėveliai, – kantrybės, pozityvaus nusiteikimo ir mokėjimo pasidžiaugti vaikų rezultatais, paskatinti juos“,- sugiedojus Lietuvos valstybės himną, linkėta Butrimonių gimnazijos Punios pradinio ugdymo skyriaus bendruomenei.

Seniūnas Gintautas Laukaitis priminė, kad Punios pradžios mokykla įkurta 1513-aisiais, tai 66 metais  anksčiau, negu Vilniaus universitetas ir beveik 400 metų anksčiau, negu Anglijos Oksfordo universitetas. G. Laukaitis ragino branginti savo mokyklos istoriją, išlaikyti pačią mokyklėlę kaip žinių, šviesos, jaunatviškos energijos ir kūrybiškumo židinį.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *