Nemuno aukštupyje dirbančiai žemsiurbei-žemkasei – Alytaus pavadinimas

Birštono turizmo informacijos centro nuotr.

Jau kitų metų antroje pusėje Alytaus krašte gyventojai išvys Nemuno vagą valančią žemsiurbę pavadinimu „Alytus“. Ši žemsiurbė, turinti ir kasimo funkciją, kartu su analogiška technika pavadinimu „Prienai“ vykdys upės valymo darbus Nuo Alytaus link Nemunaičio ir nuo Alytaus link Punios. Tikimasi, kad dar po penkerių metų bus galima gėrėtis atgijusia, aktyvia laivyba Nemunu ir pro Alytaus miestą ir rajoną praplaukiančiais laivais ir net juos išbandyti.

Kodėl žemsiurbes pavadino vietovių vardais?

Kodėl Nemuno vagą valanti technika pavadinta vietovių pavadinimais? Pasak Vidaus vandens kelių direkcijos laivybos direktoriaus Aurelijaus Rimo, Nemuno aukštupys ilgus metus buvo pamirštas, tad gavus specialią techniką, jai buvo skiriami pavadinimai.

„Žemutinėje Nemuno dalyje laivai buvo vadinami kunigaikščių vardais, o aukštupio laivai pavadinti vietovių, išsidėsčiusių palei Nemuną, pavadinimais. Tai didžiausi aukštupinės Nemuno dalies miestai“, – paaiškino A. Rimas.

Technika Alytaus krašte – jau kitąmet

Šiuo metu intensyvūs Nemuno vagos valymo darbai vyksta tarp Birštono ir Prienų ir jie tęstis turėtų iki spalio 1 dienos.

Kaip sakė A. Rimas, darbai į Alytaus kraštą persikelti turėtų jau kitų metų antroje pusėje.

„Pagal mūsų išankstinį preliminarų planą, darbai turėtų prasidėti tarp Nemunaičio ir Alytaus (26 km), o po to – nuo Alytaus link Punios (16 km). Taigi, Alytaus prieplauka bus stacionari takoskyra. Neatmetama, kad tuo metu gali išlikti neatidėliotinų darbų intensyviai laivuojamame ruože Druskininkai-Liškiava, tad techniką gali tekti perkelti ten“, – pasakojo direktorius.

Numatoma, kad bus vykdomi Nemuno vagos valymo darbai, šalinamos seklumos iki projektinio gylio, kuris nuo Birštono iki sienos su Baltarusija yra 75 centimetrai. Šis gylis skaičiuojamas nuo sausiausio laikotarpio.

„Nemunaitis buvo pasirinktas todėl, kad ten yra vietos bendruomenės iniciatyvos. Tame pačiame ruože yra ir nuotykių parkas „Tarzanija“. Punioje kažkada buvo prieplauka ir Alytaus rajono valdžia planuoja ją atstatyti. Alytaus miestas turi stacionarią prieplauką, kur situacija aplink ją nėra gera.

Tai nereiškia, kad tame ruože kiekvienas kilometras bus kasamas, valomas. Čia bus išrenkami akmenys ir nukasamos sąnašinės vietos“, – situaciją paaiškino A. Rimas.

Dar vėliau darbai planuojami vykdyti nuo Punios link Birštono ir Prienų bei nuo Nemunaičio link Merkinės.

„Pagal mūsų planą po penkerių metų visas kelias nuo Birštono iki sienos su Baltarusija turėtų būti praplaukiamas“, –  tikino Vidaus vandens kelių direkcijos laivybos direktorius.

Prioritetas – tarptautiniam keliui

Vykdomi Nemuno vagos valymo darbai atliekami už valstybės biudžeto lėšas, skiriamas pagal LR Susisiekimo ministerijos programą, skirtą vandens kelių tvarkymui visiems valstybinės reikšmės vandens keliams.

„Prioritetas teikiamas tarptautiniam vandens keliui E41, kuris driekiasi nuo Kauno iki Klaipėdos. Tikimės, kad artimiausiu metu jis bus naudojamas ir kroviniams gabenti, tad didžioji dalis lėšų skirta būtent šiam ruožui. Likusi finansavimo dalis skirta iki šiol neeksploatuojamam Nemuno aukštupiui ir tai yra būtent Vidaus vandens kelių direkcijos iniciatyva, siekianti plėsti praplaukiamo vandens kelio kilometražą“, –  situaciją paaiškino Vidaus vandens kelių direkcijos laivybos direktorius.

Teks prisidėti ir savivaldybėms

Pasak jo, siekiant įveiklinti Nemuną, atgaivinti juo laivybą aukštupyje, turi prisidėti ir savivaldybės – sutvarkyti prieplaukas, įrengti laivų nuleidimo vietas, pasirūpinti visa reikalinga infrastruktūra, parengti lankytinų vietų maršrutą, kad laivavedys kartu su keleiviais turėtų ką veikti išlipę krante.

„Buvo paprasta dėl to įkalbėti savivaldybes, nes prieš keletą metų savivaldybės pasirašė memorandumą, pagal kurį Vidaus vandens kelių direkcija tvarko vandens kelią, o pakrantėmis ir infrastruktūra pasirūpina pačios savivaldybės. Jeigu nebus infrastruktūros, tuomet ir vandens kelias nebus reikalingas“, – tikino A. Rimas.

Vidaus vandens kelių direkcija nuolat organizuoja susitikimus su savivaldybėmis, siekiant pristatyti atliktus ir laukiamus darbus, taip pat turistinį maršrutą nuo Kauno iki Augustavo. Yra parengtas elektroninis žemėlapis, atlikti Nemuno vagos tyrimai.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *