Ričardas Malinauskas: „Turizmas Lietuvoje: juoktis ar verkti?“

Gavome pirmojo šių metų pusmečio turizmo statistiką: pirmąjį 2022 m. pusmetį mūsų kurortą aplankė 174 748 registruoti turistai (rekordinis 2019 m. tuo pačiu laiku 176 230). Palyginimui – pernai metais per pirmąjį pusmetį Druskininkus buvo aplankę vos 46 891 turistas. Tačiau nakvynių skaičius kol kas pasiekė tik 70 proc. priešpandeminio lygio.

Džiugu, kad auga turistų srautai iš Lietuvos, bet būtent užsienio rinka apsistodavo kurorte ilgiau, dėl jos turėjome ženkliai geresnius nakvynių rodiklius. Neabejoju, kad užsienio turistų praradimus pajuto ir kiti šalies kurortai.

Tam, kad galėtume susigrąžinti prarastus užsienio svečių rodiklius, labai svarbu vieninga valstybės pozicija, nes, kad ir kiek darbo įdėtume, kiekvienas kurortas atskirai nėra pajėgus situacijos pakeisti.

Pavyzdžiui šiuo metu Lietuvoje vis dar paskelbta nepaprastoji padėtis. Apie tai užsienio agentūros informuoja savo klientus. Žinau, kad pvz. Vokietijoje turistai informuojami apie Lietuvoje galiojančią nepaprastąją padėtį ir tai, kad vykti čia nėra saugu.

Bet ar tikrai Lietuvoje yra nesaugu turistui iš Vokietijos, Prancūzijos, Skandinavijos šalių? Ar neturėtų valstybė atstovėti pozicijos, kad mes esame saugi šalis, turistai yra laukiami ir mes turime ką jiems pasiūlyti?

Ar kas nors paskaičiavo, kiek sprendimas tęsti nepaprastąją padėtį kainuoja Lietuvos turizmui?

Užsienio turistų iš naujų rinkų neįmanoma pritraukti be Valstybės pagalbos.

Lietuvos turizmas per pandemiją ir taip gavo žiaurų smūgį, bet valstybės pagalba nebuvo tokia efektyvi, kaip dauguma tikėjosi. Didžiąją liūto dalį gavo išvykstamasis turizmas, konkrečios net ne Lietuvos bendrovės, kai tuo tarpu į atvykstamąjį turizmą, kuris generuoja pelnus ir užtikrina žmonėms darbo vietas, investuota buvo gerokai mažiau.

Toks valstybės požiūris ir veiksmai atsilieps ateityje.

Turint omenyje kylančias kainas, ar neatsitiks taip, kad kurortai, negalėdami išsilaikyti, bus priversti kelti paslaugų kainas, ir šiandien palyginti nebloga turizmo statistika ims sparčiai ristis žemyn?

Šiandien Valstybė neįvertina turizmo srities. Deja, bet nėra prioritetinė ūkio šaka ir vargu, ar greitu laiku taps.

Druskininkų atvejis – atskira tema.

Neduoti, neleisti, uždrausti, neorganizuoti, stabdyti – čia pagrindiniai veiksmai, kurių šiandien iš valdančiųjų sulaukia didžiausias šalies kurortas.

Statome visos šalies kultūriniam turizmui reikšmingą objektą – Druskininkų turizmo ir kongresų rūmus – ir pagalbos iš šiandieninės valdžios nesulaukiame.

Norime įrengti inovatyvų šviesų parką – mums neleidžiama pakeisti miško žemės paskirties į želdynų. Mes neplanuojame statyti daugiabučių ar kirsti medžių (juos Druskininkuose saugome kaip savo akį) – tiesiog norint įrengti šviesų parką mums reikia sutvarkyti teritoriją ir nepakeitę žemės paskirties to daryti negalime.

Jei kiti kurortai gali teritoriją išplėsti per 1,5 m., tai Druskininkai priversti dokumentus tvarkyti 7-erius metus ir dar pabaigos nematyti. Esame kaip ta ujama podukra, kuriai nespėjus vienų klumpių sunešioti, tuoj gaunam kitas – geležines.

O kur dar prokurorų sveiku protu nesuvokiami veiksmai. Kaip tik šią savaitę laukiame sprendimo dėl vietoj neteisėtų daržų privačiomis investicijomis įrengtų naujų tenisų kortų, kurie buvo įrengti po valstybinių institucijų organizuoto konkurso. Jau pusę metų tos pačios Generalinės prokuratūros to paties Viešojo intereso gynimo skyriaus esame tampomi teismuose dėl šių teniso kortų teisėtumo.

Tuo tarpu prokurorė nesugeba įvardyti, tai kuris teisės aktas yra pažeistas? Kas, jos nuomone, padaryta neteisėtai?

Jei apie pagalbą net nesvajojam, tai bent pagalių į ratus nekaišioti galėtų.

Kurortus smukdo ne tik pandemija, karas ir jo padariniai. Kurortus smukdo valstybės požiūris.

Bet jau ne kartą esu sakęs – Druskininkai taip paprastai nepasiduos.

Visomis išgalėmis ieškome finansavimo galimybių Kultūros ir kongresų rūmams, kurių baigtumas šiandien jau apie 76 proc., Snow Arena laukia investuotojo, kuris, tikimės, pavers šią vietą dar didesniu traukos centru, stengiamės , kad visos kurorte vykstančios šventės būtų inovatyvios ir originalios.

Viena tokių – rugsėjo pabaigoje vyksiančios Turizmo dienos, kurių programa pasidalinsiu jau netrukus (visus kurorte vykstančius renginius rasite https://renginiai.druskininkai.lt/).

Džiaugiuosi, kad ir mūsų verslas nuolat galvoja, kaip pritraukti turistų – siūlo jiems naujienas, patrauklias akcijas, žinomų atlikėjų koncertus.

Verslams primenu, kad Druskininkams labai svarbi kurorto rinkliava – kiekvienas euras panaudojamas miesto tvarkymui bei rinkodaros priemonėms, kurios duoda akivaizdžią naudą.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *