Naujovė Alytaus ligoninėje – Geriatrijos skyrius: senyviems pacientams – platus paslaugų spektras

Jau nuo rudens Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninėje bus atidarytas Geriatrijos skyrius. Tai ilgai laukta gera žinia pagyvenusiems Alytaus krašto žmonėms, kuriems reikalinga visokeriopa medicininė pagalba sergant įvairiomis gretutinėmis ligomis.

Geriatrijos skyrius – naujas projektas visoje Alytaus apskrityje. Tokius skyrius iki šiol turėjo didieji šalies miestai – Kaunas, Vilnius, o pasiteisinus projektui, šių skyrių steigimas numatomas ir kituose miestuose. Didieji šalies miestai Geriatrijos srityje jau turi kitų planų – steigti Geriatrijos dienos stacionarus.

Alytus šio skyriaus laukė keletą metų ir buvo numatyta, kad pradėti veikti jis turėjo dar prieš dvejus metus, tačiau netikėtai pasaulį užklupusi pandemija privertė planus atitolinti.

„Mūsų visuomenė, mes senstame, todėl geriatrijos paslaugų poreikis neišvengiamai didėja. Manau, kad ateityje dienos stacionaras bus ir Alytuje“, – sako Geriatrijos skyriaus vedėjos pareigoms nuo rugsėjo besiruošianti vidaus ligų gydytoja Vilma Lankininkienė.

Geriatrijos skyriaus vedėjos pareigoms nuo rugsėjo besiruošianti vidaus ligų gydytoja Vilma Lankininkienė.

Oficialus Geriatrijos skyriaus atidarymas vyks paskutinę rugpjūčio dieną, o šiandien būsimose skyriaus patalpose darbus jau baigia statybininkai.

Visa skyriaus infrastruktūra skrupulingai pritaikyta senyvo amžiaus žmonėms su įvairiais sveikatos sutrikimais, negaliomis. Čia stovi specialios lovos, kėdės, tualetai, dušai pritaikyti naudotis tiek gulint, tiek sėdint, tiek stovint. Koridoriuose jau išrikiuotos naujutėlaitės vaikštynės.

Čia įrengtos dvivietės ir vienvietės palatos garbaus amžiaus pacientams, turintiems įvairių ligų. Jiems paruošta dvidešimt lovų. Įrangos dar laukia ergoterapijos ir kineziterapijos kabinetai.

Įrengta ir jauki virtuvėlė, kur senoliai galės leisti laiką bendraudami, valgydami. Čia ypatingas dėmesys bus skiriamas ir sveikai, kiekvienam individualiai pritaikytai mitybai.

„Geriatrijos skyrius Vilnius ir Kaunas jau turėjo labai seniai. Dar kai studijavau, turėjau praktiką viename jų. Šis projektas labai pasiteisino, todėl dabar siekiama tokius skyrius plėsti kituose miestuose. Pagaliau tokį turės ir Alytus.

Pastebėjome, kad didžioji dalis vidaus ligų skyrių apkraunami būtent senyvais ligoniais. Jų ligos dažniausiai yra kompleksinės, todėl reikia gydyti jau ne vieną, o keletą ligų. Tam reikalingas ir platesnis paslaugų spektras.

Garbaus amžiaus pacientų ligos yra labai specifinės – griuvimai, alpimai, demensija, depresija.

Vidaus ligų skyriuose dirba vidaus ligų gydytojai, o čia dirbs visa komanda – socialinis darbuotojas, psichologas, kineziterapeutas, ergoterapeutas, vidaus ligų gydytojai.

Visos būtiniausios medicininės paslaugos bus teikiamos čia pat, vietoje, todėl pacientų nereikės niekur vežti, kelti, kad būtų atliktos echoskopijos, rentgeno nuotraukos, reabilitacijos ar kitos paslaugos.

Senyvame amžiuje labai svarbu skatinti pacientų savarankiškumą ir kad jis išliktų kuo ilgiau, nepririšant prie lovos, nepradedant jo maitinti, o kad viską darytų pats“, – pasakojo būsima skyriaus vedėja.

Ji pabrėžė, kad Geriatrijos skyriaus specifika labai skiriasi nuo kitų skyrių darbo, nes apims platų spektrą paslaugų. Be to, pacientai po gydymo bus tikslingai nukreipiami kitoms paslaugoms, kurios jiems priklauso. Bus suteikiama visa informacija ir apie slaugos paslaugas namuose.

Planuojama šiais klausimais glaudžiai bendradarbiauti su pirmojo lygio sveikatos priežiūros įstaigomis, su šeimos gydytojais ir pacientų artimaisiais.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *