Alytaus rajonas Valstybės dieną Dauguose šventė jau 25-ą kartą

Valstybės dienos (Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo menamos datos) išvakarėse Alytaus rajono savivaldybė surengė tradicinę šventę Daugų miestelio aikštėje. Susirinko gausus būrys šventės dalyvių, atvyko svečių iš Lietuvos Respublikos Seimo, taip pat –  bendradarbiavimo partnerių iš užsienio delegacijos.

 

Scenos papėdėje plevėsavo septynios vėliavos: Lietuvos valstybės, Lietuvos istorinė, Latvijos, Lenkijos Respublikos, Ukrainos, Europos Sąjungos ir Alytaus rajono savivaldybės vėliava. Visa Daugų miesto aikštė buvo papuošta gėlėmis.

 

Krašto žmonių išskirtinumą ir svetingumą demonstravo amatų, edukacijų,  kulinarinio paveldo kiemeliai.  Juose laikinai įsikūrę liaudies meistrai, amatininkai, edukatoriai kvietė išmokti  vytelių pynimo, batsiuvystės, iš arčiau susipažinti su bitininkyste, lieti vaško žvakes, prakalbinti molį, net susipažinti su duonos raugo keramika.

Mažųjų šventės dalyvių pramogai buvo parengtos smėlio mandalų ir kitos edukacijos.

Kulinarinio paveldo kiemelyje stovėjo lauko krosnis, o joje – gardi bulvinė banda, svečiai taip pat ragavo ypatingos žuvienės ir „Šilaičiųbendruomenės virtos sriubos. Buvo ir bulvinių, ir grikinių, ir žirnių blynų.

Veikė tautodailininkų ir amatininkų dirbinių mugė.

Jau 19 val. šventės dalyvius skambiomis dainomis ir spalvingais šokiais pasveikino Alytaus rajono savivaldybės Kultūros centro meno kolektyvai, Daugų kultūros namų ansambliai ir duetai, Meno ir sporto mokyklos mokytojų kvintetas. 

20 val. fanfaros pakvietė visus sugiedoti Lietuvos valstybės himną – Vinco Kudirkos „Tautišką giesmę“. Į dangų kilo Lietuvos vėliavos spalvų fejerverkas. 

Į šventės dalyvius kreipėsi Alytaus rajono savivaldybės meras Algirdas Vrubliauskas. Sveikindamas su Valstybės diena, jis sakė:

Neatsitiktinai šią gražią vasaros šventę jau 25-ą kartą renkamės švęsti čia, Dauguose, kur įvairiais istorijos periodais vingiavo karalių ir didžiųjų kunigaikščių keliai. Šiandien kaip niekada aktualu pabrėžti, jog mūsų valdovai visada ne tik gynė Lietuvą nuo priešų, bet ir stengėsi ją suvienyti, sustiprinti.

Drįstu sakyti – Lietuva tokia ir yra! Turime ekonomiškai ir politiškai tvir valstybę. Turime kasdienės duonos ant staloir pyrago – svečiuiNekariaujamegerai sutariame su dauguma kaimyninių šalių.

 

Gyvenimas pasisuko taip, kad su kaimyninėmis šalimis jau deriname ne tik savivaldybių  bendradarbiavimo, bet ir savo valstybių, visos Europos saugumo klausimus. Koordinuota valstybių, visų geros valios žmonių veikla buvo svarbi  ir kovojant su Covid’o pandemijanelegalių migrantų antplūdžiuYpač svarbi ir dabar, kai vyksta karas Ukrainoje. Kakasdien susiduriame su ypatingu būties trapumunes gyvenimo ir mirties akimirka nenuspėjamaviskas yra šalia.

 

Kuo tik galime, padedame savo šalį ginančiai broliškai Ukrainai, nuo karo pabėgusiems jos žmonėms. Tai tik dar kartą įrodo, kad lietuviai  vertina laisvę ir nepriklausomybę kaip didžiausią vertybę.

 

Meras A. Vrubliauskas savo kalboje neaplenkė ir kasdienių rūpesčių bei problemųtačiau sakė, kad savivaldybė stengiasi tas problemas spręsti, o jai padeda aktyviosveiklios kaimo bendruomenės, atskiri gyventojai.

 

Savivaldybės vadovas dėkojo Alytaus rajono žmonėms už darbštumą, gražios ir sveikos gyvenimo aplinkos kūrimą, už mokėjimą džiaugtis ir švęsti gyvenimą.

 

Šiandien noriu mums visiems palinkėti – kuo daugiau šviesių minčių, gražių jausmų, tikėjimo vieni kitais, tikėjimo Lietuvos valstybės ateitimi, kurioje gyvens mūsų vaikai ir vaikaičiai. Nes šviesi, išsimokslinusi, darbšti ir versli Lietuva – tai gražiausias paminklas jos buvusiam karaliui Mindaugui ir kitiems istoriniams šalies valdovams“,- kalbėjo A. Vrubliauskas.

 

Vyko iškilminga Alytaus rajono garbės piliečio vardo paskelbimo ir regalijų įteikimo ceremonija.

Šiemet Garbės piliečiu paskelbtas Alytaus krašto šviesuolis, ekonomistas, socialinių mokslų daktaras Kazimieras Sventickas (po mirties).

16-asis Alytaus rajono garbės pilietis Kazimieras Sventickas aktyviai dalyvavo visuomeniniame ir politiniame gyvenime. Savo mokslinius darbus, straipsnius, politines įžvalgas publikavo regioninėje bei respublikinėje spaudoje, buvo daugelio knygų autorius. Jis taip pat buvo pilietinės iniciatyvos draugijos „Mūsų Dzūkija“ vadovas, Alytaus mokslininkų draugijos „Vizija“ vienas iš steigėjų, Dzūkijos LIONS klubo narys, vienas iš Kurnėnų Lauryno Radziukyno mokyklos draugijos steigėjų bei vienas aktyviausių jos narių.

Meras A. Vrubliauskas regalijas įteikė paskelbtojo Garbės piliečio sūnui Mindaugui Sventickui. Iškilmėse dalyvavo ir šviesios atminties Kazimiero Sventicko žmona Dalia bei dukra Ramunė su vyru.

Šventės dalyvius taip pat sveikino Seimo nariai Julius Sabatauskas ir Vytautas Bakas.

Scenoje po COVID-19 karantino pertraukos – vėl svečiai iš užsienio, savivaldybės bendradarbiavimo partnerių delegacijos bei jų vadovai: Madars Lasmanis – Jelgavos (Latvija) savivaldybės pirmininkas, Oržyšo (Lenkija) savivaldybės meras Zbigniew Włodkowski, BialaPiska (Lenkija) savivaldybės merė Beata Sokolowska, Monki (Lenkija) savivaldybės meras Zbigniew Karwowski,  Powiat Piski(Lenkija) rajono meras Andrzej Nowicki, Olecko(Lenkija) komunos sekretorius Slawomiras Hatalskis.

Prie svečių prisijungė ir Alytaus miesto meras Nerijus Cesiulis bei vicemerė Jurgita Šukevičienė.

Po svečių sveikinimų žiūrovai nuoširdžiais plojimais sutiko žinomas Lietuvos estrados atlikėjas Birutę ir Andželiką Petrikytes. Jų koncertas tęsėsi beveik valandą.

Vakaro linksmybes tęsė populiariosios muzikos atlikėjas Justinas Jarutis su grupe ir diskotekos komanda.

23 val. Daugus sudrebino šventinis fejerverkas, skirtas Lietuvos valstybės garbei.

Šventės rėmėjai: AB „Šaulių bankas“, uždarosios akcinės bendrovės

„Gilmera“, „Nerda“, „Eurokubas“, „Bilresta“, „Statrama“, „Ekspolita“, „Daugesta“, „Apsaugos komanda“.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *