Alytuje bus ir „Šviesos sodas“, ir „Jazminų parkas“

Patikrinti ir susumuoti birželio 15 d. pasibaigusio Alytiškių iniciatyvų balsavimo rezultatai. Konsultacinė grupė konstatavo, kad du pateikti projektai surinko reikiamą kiekį gyventojų balsų ir juos galima pradėti įgyvendinti pagal Alytuje įgyvendinamą piliečių dalyvaujamojo biudžeto finansavimą.

Šiemet iniciatyvoms internetu buvo pateikti balsavimui tik du projektai: vienas mažųjų projektų kategorijoje, kitas– didžiųjų. Pagal galiojantį Bendruomenės iniciatyvų, skirtų gyvenamajai aplinkai gerinti, projektų idėjų atrankos ir finansavimo tvarkos aprašą gyventojai turėjo galimybę pritarti abiem projektams: ir „Šviesos sodui“, ir „Jazminų parkui“.

Gyventojų aktyvumas nebuvo didelis, tačiau projektams buvo pritarta. Iš viso už projektus balsuota 642 kartus, tačiau 117 biuleteniai buvo užpildyti netinkamai, t. y., gyventojai nenurodė tikslios gimimo datos, balsavo ne Alytaus mieste gyvenamąją vietą deklaravę asmenys arba balsavo ne po vieną kartą. Atrinkus tinkamus balsus, nustatyta, kad iš viso pateikti 525 teisingai užpildyti biuleteniai. Vadovaujantis minėtu tvarkos aprašu, daugiausiai gyventojų balsų surinkę projektai įgyvendinami  tik tada, kai surenka minimalų balsų skaičių: mažos apimties projektams – 0,5 % balsų, didelės – 1% balsų nuo Alytaus mieste gyvenamąją vietą deklaravusių asmenų skaičiaus. Statistikos departamento duomenimis 2021-12-31 dieną Alytaus mieste buvo registruoti 51793 gyventojai, todėl mažos apimties projektas turėjo surinkti bent 259 balsus, o didelės apimties – 518 balsų.

Už abu projektus gyventojai atidavė 525 balsus.

„Šviesos sodo“ įgyvendinimo vertė sieks 17,2 tūkst. Eurų. Jis bus įrengtas Žaliojoje gatvėje, Miesto sode ar Dailidės ežerėlio pakrantėje. Juo siekiama sustiprinti vizualinį pasirinktos miesto erdvės įspūdį, įmontuojant daugiafunkciniam panaudojimui pritaikomus foto projektorius, kurie pakeistų erdves, nes jose atsirastų ir miesto identitetą, pilietiškumą stiprinantys ženklai (miesto simboliai) bei įvairios mintys. Taip pat projektoriai pasitarnautų renginių anonsams, šviesų piešiniams, įvairių pastatų apšvietimui.

„Jazminų parkas“turėtų būti įrengiamas Vidzgirio mikrorajone šalia Sveikatingumo tako ir prekybos centro esančioje erdvėje. Čia,išsaugojant ir išvalant esamus natūralius vandens tvenkinius, būtų apželdintos jų pakrantės, perkelta į kitą vietą šunų dresavimo aikštelė. Būtų įrengiamossūpynės vaikams ir suaugusiems, sutvarkytas apšvietimas, pastatyti papildomi suoliukai, dviračių stovai, šiukšliadėžės bei įrengtas interaktyvus fontanas. Projekto vertė 150 tūkst. eurų.

Alytiškių iniciatyvų projektas startavo prieš penkerius metus. Alytus pirmasis Lietuvos miestas, pradėjęs įgyvendinti bendruomenių idėjų, už kurias gali balsuoti patys gyventojai, projektus. Šis biudžeto skirstymo modelis inovatyvus ne tik Lietuvoje, bet ir Europoje. Geru pavyzdžiu užsikrėtė ir kitos Lietuvos savivaldybės, bendruomeninių idėjų projektai jau įgyvendinami daugiau nei dvidešimtyje savivaldybių.

Dėkojame visiems balsavusiems!

 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *