Didžiajame klasiokų piknike – nostalgijos mokyklos laikams banga

Alytuje praūžė penktasis pasaulio alytiškių sambūris, šiemet kvietęs susiburti klasiokus didžiajam piknikui. Šiemet į susitikimą atvyko dešimtys klasių, kai kurios jų save galėjo išvysti mokyklos laikus menančiose nuotraukose. Nostalgijos bangą ne vienam pikniko dalyviui kėlė kiekvienai mokyklai dedikuoti atskiri pasirodymai, kuriuos skyrė tas pačias įstaigas kadaise baigę mokiniai.

Į klasiokų pikniką – dešimtys klasių

Alytaus Dainų slėnyje susitiko net 64 klasės iš 11 mokyklų. Daugiausia klasiokų susibūrė iš buvusios antrosios vidurinės mokyklos, iš kurios atvyko net 17 klasių.

o šiam susitikimui kai kurie jų specialiai grįžo iš įvairių užsienio šalių. Seniausia užsiregistravusi laida – 1962 metais baigusi laida, o jauniausia -2010 metais.

Tarp gausiausiai susirinkusiųjų klasiokų, mokyklą baigė 1989 metais – jų buvo net šešios klasės, 1997 – penkios, 1977 ir 1999 – po keturias, 1982 ir 2000 – po tris klases.

Į klasiokų pikniką registravosi ir mokyklos iš kitų Lietuvos regionų – Birštono, Vilniaus. Renginys pritraukė pasaulio alytiškių iš Belgijos, Indijos, JAV, Jungtinės karalystės, Lenkijos, Švedijos, Turkijos.

„Norėjome pasaulio alytiškiams parodyti, kad jie yra reikalingi, svarbūs miestui. Alytus išleidžia žmones į gyvenimą, kai jie baigia mokyklas. Ir labai smagu, kai jie sugrįžta jeigu ne gyventi, tai bet jau savaitgaliui, atostogoms, šventėms ar savo miestui parvežti idėjų, padėti. Labai svarbu puoselėti tą meilę savo gimtajam miestui. Alytus yra labai patogus verslui, auginti vaikus. Čia tikrai gerai gyventi ir kiekvienas yra labai laukiamas savo mieste“, – kalbėjo Vilija Ramanauskienė, pasaulio alytiškių bendruomenės pirmininkė.

Alytaus ambasadorių regalijos – trims pasaulio alytiškiams

Buvo išrinkti net trys šių metų Alytaus miesto ambasadoriai. Ambasadorės regalijos šiemet įteiktos Švedijoje gyvenančiai alytiškei tarptautinės Švedijos slaugos švietimo organizacijos plėtros vadovei, užauginusiai vieną ryškiausių nevyriausybinių organizacijų „Jaunimo linija“ Lietuvoje Aušrai Visockei. Šiuo metu ji gyvena Stokholme ir dirba su Švedijos karalienės Silvijos fondu, besirūpinančiu demensija sergančiais žmonėmis bei rūpinasi švediškos patirties parvežimu į Lietuvą.

„Labai malonu sulaukti tokio įvertinimo kurį laiką jau negyvenant Alytuje, tačiau vis dar tikintis, kad sugrįšiu į Alytų. Man tai yra simboliška padėka, nes kai tik pradėjau savo visuomeninę veiklą  14 metų amžiaus, mano pirmasis projektas buvo „Aš alytiškis“, skatinęs mokinius didžiuotis Alytumi, skleisti žinią apie jį studijuojant užsienyje. Tai bandau tęsti iki šiol“, – kalbėjo A. Visockė.

Taip pat Alytaus miesto ambasadoriaus regalijos buvo įteiktos garsiam Dakaro ralio ir olimpiadų fotografui Vytautui Dranginiui, rengusiam žygį pėsčiomis iš Vilniaus į gimtąjį Alytų ir labdaringą parodą Alytaus šv. Kazimiero bažnyčioje.

Į Alytų jis planuoja atvykti rytoj, tačiau jis perdavė video sveikinimą.

„Kai galvoju apie Alytų, galvoju apie tėvus, namus, apie kaimą ir miestą visai čia pat – prie Nemuno, apie tai, kur man gera ir saugu, apie draugus. Prisimenu ir savo jaunas patirtis, pagalvoju apie visas veiklas paauglystėje, kurios mane suformavo. Esu pasaulio vaikas didele širdimi. Na bet mes visi alytiškiai tokie – atviri visiems ir kiekvienam. Man didelė garbė atstovauti savo miestą. Sveikinu jus, alytiškiai, ir mūsų miesto svečius su mūsų mylimo Alytaus gimtadieniu. Dabar švęskite, o rytoj vėl kurkite aplinką aplink save, dalinkitės gerumu su aplinkiniais ir nepamirškite svarbiausio – auginti dideles ir gražias širdis“, – kalbėjo Vytautas.

Regalijos buvo įteiktos ir poetei, knygų autorei nuo 2002-ųjų metų gyvenančiai Čikagoje Sandrai Avižienytei. Ji išleido 7 poezijos knygas, daugelis jos eilių tapo dainomis, atliekamomis visame pasaulyje. Šiandien savo miestui linkėjimus siuntė iš Čikagos, o jau rugpjūčio 4 dieną pakvies į koncertą Alytuje.

„Noriu pasveikinti visus susirinkusius su miesto švente, o savo gimtąjį miestą Alytų – tapus Lietuvos kultūros sostine. Aš čia gimiau, užaugau, išvaikščiojau visus miškus ir klonius basa ir daugiau negu dvidešimt metų kiekvieną vasarą čia sugrįžtu. Dabar atsivežu ir savo vaikus. Apgailestauju, kad šiandien negaliu būti kartu su visais, tačiau dėkoju už šią garbę. Alytus visuomet buvo su manimi, keliavo į tuos miestus, kuriuose man teko lankytis, buvo minimas kiekviename pokalbyje su žmonėmis, kuriems pasakojau apie save, savo darbus. Teko lankytis ir Alytaus miesto savivaldybėje, susitikti su miesto vadovais ne tik dalinantis savo patirtimi, bet ir prisidedant prie sprendimų ar kūrybinių idėjų, projektų“, – kalbėjo Sandra.

Per penkerius pasaulio alytiškių suvažiavimo metus iš viso jau yra išrinkta 11 ambasadorių.

Susitikime kiekvienai mokyklai buvo skiriamas atskiras kūrinys, o mokyklų atstovai dalyvavo istorijos, lietuvių, geografijos, matematikos pamokose.

Iš Jungtinės Karalystės į Alytų – septynis kartus per metus

Į Alytų specialiai iš Jungtinės Karalystės dėl klasiokų pikniko sugrįžo ir viena pirmųjų pasaulio alytiškių ambasadorių, Pasaulio lietuvių bendruomenės švietimo komisijos pirmininkė, Jungtinės Karalystės lietuvių bendruomenės pirmininkė Alvija Černiauskaitė.

„Kaip ir kiekvienas išvykęs iš Alytaus, vis tiek jį laiko savo namais ir kertine šerdimi. Visada smagu sugrįžti namo. Gerai, kai turi tikruosius namus čia ir gali sugrįžti susitikti su žmonėmis. Dėl to mes sodinome ir pasaulio alytiškių alėją, kad kiekvienas net neturintis galimybės sugrįžti fiziškai, galėtų grįžti į alėją, prisiminti, ką pasodino, kas užaugo ir pajausti kaip smagu prisiliesti prie to žalio Alytaus“,  – pasakojo A. Černiauskaitė, pati į Alytų sugrįžtanti kokius septynis kartus per metus.

Čia moteris aktyviai dalyvauja įvairiuose projektuose. Jau aštuonerius metus iš eilės ji kiekvieną vasarą sugrįžta su pasaulio lietuviais į stovyklą „Pasaulio Lietuva“. Viskas prasidėjo su Londono „Obelėlės“ vaikais, o dabar jau ir su viso pasaulio lietuviais. Į stovyklą suvažiuoja vaikai iš 27 šalių.

Alytuje – ir viena pirmųjų Alytaus miesto šventės organizatorių

Į Alytų klasiokų piknikui iš Vilniaus sugrįžo viena pirmųjų Alytaus miesto šventės organizatorių, buvusi Alytaus miesto savivaldybės Kultūros skyriaus vedėja Gitana Pinkevičienė. Ji taip pat prieš keletą metų buvo išrinkta Alytaus miesto ambasadore.

„Į Alytų atvykstu labai dažnai, nes čia auga mano anūkai, gyvena mama, giminės, draugai. Šiandien atvykau susitikti su klasiokais.

Žmogui visuomet svarbios šaknys, jo identitetas. Mano identiteto dalis yra Alytus, nes daugybę metų čia dirbau, palikta daug nuveiktų darbų. Esu viena pirmųjų Alytaus miesto šventės organizatorių“, – sakė G. Pinkevičienė.

Klasiokų pikniko dalyviai buvo vaišinami ledais, o pasibaigus renginiui, ne vienas klasiokų susitikimas persikėlė į kitas miesto erdves.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *