Alytaus rajone – pirmosios „Rakto skylutės“

Alytaus rajono ūkininkai jungiasi prie Europos Sąjungos sveikatai palankesnių maisto produktų gamintojų būrio ir „Rakto skylutės“ ženklinimo sistemos. Šis ženklas puikiai pažįstamas Švedijoje, Danijoje, Norvegijoje, Islandijoje, Šiaurės Makedonijoje.

Specialiu „Rakto skylutės“ ženklu jau ženklinamos Alytaus rajono šaltalankių ūkyje „Amberry“ auginamos ekologiškos greitai sušaldytos šaltalankių uogos ir šaltalankių pabarstukai. Ūkininkei Daivai Kvedaraitei prie sveikatai palankesnių maisto produktų gamintojų prisijungti padėjo Alytaus rajono visuomenės sveikatos biuras.

„Rakto skylutės“ ženklas, pasak ūkininkės, ne tik reklama sveikesnio produkto gamintojui, bet ir neabejotina nauda vartotojui. „Ženklas žymi, kad produktas sveikesnis, padės geriau jį parduoti. Sveika mityba domisi vis daugiau žmonių. Kai kurie, ypač jaunesni, žino, ką reiškia ant pakuotės esantis ženklas „Rakto skylutės“. Matydamas jį vartotojas iš karto gauna informaciją, kad produktas sveikesnis“, – sako D. Kvedaraitė. „Rakto skylute“ paženklinusi pirmuosius du produktus, ūkininkė domėsis, ar tokį ženklą galėtų gauti ir kiti ūkyje gaminami gaminiai.  Šaltalankių ūkis „Amberry“ yra Venciūnų kaime, uogynas užima 80 ha, per metus surenkama apie apie 30 tonų uogų.

„Apie sveikų produktų gamintojus ir jų produktų ženklą „Rakto skylutė“ žinojau, tačiau, kad prie jų prisijungčiau, reikėjo laiko, kurio visada trūksta. Todėl esu laibai dėkinga Alytaus rajono visuomenės sveikatos biuro darbuotojoms už pasiūlymą ir pagalbą“, – sakė D. Kvedaraitė.

Šaltalankio uogos, sveikatos specialistų teigimu, naudingos sveikatai, turi daug organizmui naudingų medžiagų.  „Puikiai tinka salotoms, padažams, gėrimams, desertams, jogurtui ar varškei gardinti, suteikia produktams ne tik gražią gelsvą spalvą, bet papildo naudingomis organizmui medžiagomis: vitaminais B1, B2, B6, C, E, K, D, beta karotenu, sočiosiomis ir polinesočiosiomis riebalų rūgštimis. Teigiama, kad šaltalankiai iš organizmo šalina laisvuosius radikalus, mažina cholesterolio kiekį kraujyje“, – sako Alytaus rajono visuomenės sveikatos biuro direktorė Jolanta Jakubauskeinė.

Anot jos, mityba daro didelę įtaką žmogaus sveikatai, tačiau dažnas lietuvis nevengia riebaus, sūraus ar daug cukraus (paprastųjų angliavandenių) turinčio maisto. „Būtent, per didelis sočiųjų riebalų (esančių gyvūninės kilmės maiste), druskos ir cukraus vartojimas bei per mažai skaidulinių medžiagų mityboje yra itin susijęs su dideliu Lietuvos gyventojų sergamumu ir gan ankstyva mirtimi. Visgi renkantis produktus dažnai pritrūksta laiko išanalizuoti perkamų maisto produktų etiketes, todėl dažnai į pirkinių krepšelį dedami gražiau supakuoti, nuo žinomi ar išbandyti produktai, neieškant sveikesnių“, – pastebi J. Jakubauskienė ir kviečia perkant maisto produktus atkreipti dėmesį į sveikatai palankesnius maitos produktus žymintį „Rakto skylutės“ ženklą ant pakuotės.

Šio simbolio tikslas – padėti vartotojams lengviau išsirinkti maisto produktus tarp kitų tos pačios grupės maisto produktų. „Rakto skylute“ pažymėtuose produktuose yra gerokai mažiau sočiųjų riebalų, cukraus, druskos, transriebalų, nėra maisto saldiklių, o grūdų turinčiuose gaminiuose išsaugota daugiau maistinių skaidulų.

,,Rakto skylutė“ yra nemokamas, savanoriškai taikomas maisto produktų sudėties simbolis, tačiau juo ženklinami tik griežtus reikalavimus atitinkantys maisto produktai. Šis ženklas puikiai pažįstamas ir kitose Europos Sąjungos šalyse: Švedijoje, Danijoje, Norvegijoje, Islandijoje, Šiaurės Makedonijoje, tad net ir keliaudami galime rinktis sveikatai palankesnius maisto produktus“, – sako Alytaus rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro direktorė J. Jakubauskienė.

Europos Sąjungos šalyse sveikesnių maisto produktų ženklinimo sistema ,,Rakto skylutė“ įgyvendinama nuo 2014 metų. Šiuo metu Lietuvoje ženklu pažymėti 1232 kriterijus atitinkantys produktai.

Alytaus rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras padės Alytaus rajono savivaldybės teritorijoje esančių maisto produktų gamintojams prisijungti prie sveikatai palankesnių maisto produktų gamintojų būrio ir „Rakto skylutės“ ženklinimo sistemos. Dėl bendrabarbiavimo ir išsamesnės informacijos galima kreipkitės tel. 8 (315) 214 38 arba el. p. info@alytausrajonovsb.lt.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *