Slaugos paslaugos namuose – pagalba sunkiai sergantiems ligoniams ir jų šeimoms

Nemokamai ir profesionaliai slaugos paslaugas ligonių namuose teikia sveikatos priežiūros įstaigos nuo šių metų pradžios. Alytaus rajono savivaldybės pirminės sveikatos priežiūros centro (PSPC) specialistų komanda namuose slaugo 260 pacientų.

„Pacientai ir jų šeimos nariai susidraugauja su juos lankančia darbuotoja, ji padeda jiems jaustis geriau. Žinoma, svarbiausias dėmesys skiriamas ligoniui, tačiau, gaudami profesionalią pagalbą, patarimų, geriau jaučiasi ir artimieji. Visos slaugytojos ir padėjėjos be galo atsidavę savo darbui, randa kontaktą su ligoniais. Jie laukia jų atvykstant. Darbuotojos suteikia ne tik medicininę pagalbą, bet ir pabendrauja – o tai žmonėms, neišeinantiems iš namų, labai svarbu. Pagerėja jų ne tik fizinė, bet ir psichologinė savijauta“ , – sako Alytaus rajono savivaldybės PSPC direktorė Giedrė Ilgūnaitė.

Slaugos paslaugos namuose yra nemokamos, finansuojamos Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšomis. Dėl jų pacientai ar jų artimieji turi kreiptis į savo šeimos gydytoją. Per metus gali būti suteiktos 104 slaugos paslaugos namuose.

„Ligonius slaugome namuose atsižvelgdamos į jų gydytojų nurodymus ir rekomendacijas, su gydytoju nuolat palaikome ryšį ir kartu sprendžiame iškylančias problemas. Visada patariame artimiesiems, kaip prižiūrėti ligonį, kad jis jaustųsi kuo geriau“, – sako rajono PSPC Slaugos paslaugų namuose skyriaus bendruomenės slaugytojos.

Pas namuose slaugomus ligonius lankosi  bendrosios praktikos slaugytojos,  slaugytojų padėjėjos,  kineziterapeutas, socialinio darbuotojo padėjėjos. „Žinoma, jie atvažiuoja ne vienu metu. Yra sudarytas lankymo grafikas. Kiekvienas specialistas atlieka savo darbą ir teikia tokią pagalbą, kokios reikia ligoniui“, – sako PSPC vyriausioji slaugos administratorė Kristina Vyšniauskienė.

Bendrosios praktikos slaugytojos  namuose slaugomam ligoniui atlieka injekcijas, prijungia lašelinę, paima kraują, šlapimą ir kitas medžiagas laboratoriniams tyrimams, prižiūri žaizdas, vykdo pragulų profilaktiką ir priežiūrą, dirbtinių kūno angų priežiūrą, matuoja arterinį kraujo spaudimą, temperatūrą, pulsą ir arterinio kraujo įsotinimą deguonimi, taip pat gali padaryti elektrokardiogramą.

Slaugytojo padėjėjos atlieka pragulų profilaktiką, užtikrina higienines asmens reikmes (maudo ar padeda išsimaudyti pacientui, kerpa nagus, keičia sauskelnes, lašina lašus, prižiūri burnos ertmę ir pan.), pagal slaugytojo paskyrimą tvarko paciento sekretą ir išskyras (keičia šlapimo surinktuvus, padeda pacientui naudotis tualeto kėde ir pan.)

Pas namuose slaugomus ligonius gali atvykti ir kineziterapeutas, kuris įvertina ir gydo raumenų, sąnarių bei nervų sistemos funkcijų sutrikimus. Kineziterapeuto mankšta padeda lengviau judėti, gerina raumenų funkciją, mažina skausmą, didina judėjimo galimybes. Kineziterapeutas moko prisitaikyti aplinkoje, taip pat padeda kompensuoti dėl ligos ar traumos prarastas funkcijas.

Socialinio darbuotojo padėjėjos – teikia dienos socialinės globos paslaugas.

Ambulatorines slaugos paslaugas namuose gali gauti šie pacientai:

  • vaikai, turintys negalią, t. y. asmenys iki 18 metų, kuriems nustatytas nesavarankiškumo lygis ir pripažintas sunkus ar vidutinis neįgalumo lygis;
  • suaugę asmenys, turintys negalią, t. y. asmenys, kuriems nustatytas nesavarankiškumo lygis ir nuolatinės slaugos poreikis arba nuolatinės priežiūros I lygio poreikis, didelių ar vidutinių specialiųjų poreikių lygis;
  • senyvo amžiaus asmenys, t. y. senatvės pensijos amžių sukakę asmenys, dėl amžiaus iš dalies ar visiškai netekę gebėjimų savarankiškai rūpintis savo asmeniniu gyvenimu ir dalyvauti visuomenės gyvenime bei sergantys lėtinėmis ligomis, kai jiems nustatytas Bartelio indeksas yra iki 61 balo. Bartelio indeksą nustato pacientą gydantis gydytojas arba šeimos gydytojas, arba slaugytojas;
  • pacientai, kuriems po gydymo stacionare dėl somatinių ligų ir pažeidimų nustatytas bendras funkcinis sutrikimas, kai jiems nustatytas Bartelio indeksas yra iki 61 balo, ir kurie kasdieniame gyvenime yra visiškai priklausomi arba beveik visiškai priklausomi nuo kitų žmonių pagalbos (turi būti pateikta užpildyta Bartelio indekso nustatymo lentelė su išvada). Bartelio indeksą nustato pacientą gydantis ir išrašantis iš stacionaro gydytojas arba šeimos medicinos paslaugas teikiantis gydytojas, arba slaugytojas;
  • pacientai, kuriems yra atlikta tracheostoma ar gastrostoma ir būtinas gleivių išsiurbimas iš kvėpavimo takų.

VšĮ Alytaus rajono savivaldybės PSPC slaugos paslaugas namuose teikia savo pacientams. Taip pat gali būti teikiamos paslaugos ir prie kitų gydymo įstaigų prisirašiusiems asmenims, pasirašius sutartį su Alytaus rajono PSPC.

Dėl paslaugų teikimo informacija teikiama telefonu (8 315) 72 412.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *