Planas „Snaigei“ išvengti bankroto – restruktūrizacija: apie situaciją pasisakė ir ministrė

 

Viešumoje pasirodė žinia, jog Alytaus šaldytuvų AB „Snaigė“ visuotiniame akcininkų susirinkime svarstys galimybę restruktūrizuoti verslą, kad įmonė išvengtų bankroto. Susirinkimas šaukiamas birželio 23 dieną. Įmonės generalinis direktorius Mindaugas Sologubas plačiau paaiškino susiklosčiusią situaciją. Apie tai gerai žino ir Alytuje antradienį viešėjusi LR Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė, tikinusi, kad šios įmonės bankrotas būtų reikšmingas praradimas visam Alytaus regionui, o valstybės pagalba priklausys ir nuo pačios įmonės veiksmų.

Įvardijo sunkumus lėmusias priežastis

Kaip ir daugelis Lietuvos įmonių jau 2021 metais AB SNAIGĖ susidūrė su pagrindinių gamyboje naudojamų medžiagų bei žaliavų brangimu. Šiemet jos brango ir toliau, prie jų prisidėjo transporto kainų augimas.

„Dėl žaliavų trūkumo bei jų pristatymo vėlavimo negalėjome laiku atlikti kai kurių užsakymų. Dažnai būdavome priversti gaminti tai, ką galėjome pagaminti, o ne tai,  ko iš tikrųjų reikėjo.

Žaliavų brangimas ženkliai pabrangino  mūsų produkciją, tačiau norėdami išlikti konkurencingi buvome priversti pardavinėti su mažesne pardavimo marža. Vėluojantys kai kurių klientų mokėjimai didino apyvartinių lėšų trūkumą. Situaciją apsunkino išaugusios energijos sąnaudos.  Jos bendrovei pakilo net kelis kartus ir tapo nelengva našta. Visa tai neigiamai paveikė bendrovės rezultatus“, – teigė AB SNAIGĖ generalinis direktorius M. Sologubas,

Pasak jo, bendrovės veiklai neigiamą poveikį padarė užsitęsęs karinis konfliktas Ukrainoje – bendrovė prarado vieną didžiausių savo rinkų – Ukrainą, o karo fone sulėtėjo prekyba beveik visose bendrovės rinkose.

Būtent šios priežastys, pasak M. Sologubo, ir lėmė bendrovės valdybos sprendimą inicijuoti Bendrovės restruktūrizavimo procesą.

„Nenorėjome rizikuoti gyvybingos ir potencialios bendrovės ateitimi, ir toliau siekiame užtikrinti darbo vietas bei socialines garantijas savo darbuotojams“, – situaciją paaiškino M. Sologubas

Tai normali verslo praktika

Restruktūrizacijos planas bus pateiktas akcininkų susirinkime birželio 23 d. Iki šios datos jo detalės neatskleidžiamos, tačiau generalinis direktorius patikino, kad masinis darbuotojų atleidimas nenumatomas.

„Noriu pabrėžti, kad restruktūrizavimas – normali verslo praktika, dažnai taikoma beveik visose šalyse, neseniai ja pradėta naudotis ir Lietuvoje. Tai – laikinų finansinių sunkumų turinčios (arba turėsiančios jų artimiausiu metu),  pertvarkymo būdas, kurio tikslas yra atkurti įmonės mokumą,  išvengti jos bankroto bei  grąžinti skolas kreditoriams. Restruktūrizavosi daugelis didelių bei žinomų bendrovių, tokių kaip Ikea, Tesla, Microsoft, Apple ir daugelis kitų.  Todėl nereiktų šio proceso ypatingai sureikšminti“, – teigė M. Sologubas.

Planuose – veiklos diversifikavimas

AB „Snaigė“ restruktūrizavimo metu planuoja ir toliau vykdyti veiklą: gamins tiek buitinės, tiek profesionalios paskirties šaldytuvus, vykdys savo įsipareigojimus darbuotojams bei klientams. Bendrovė, kaip ir iki šiol, toliau laiku mokės mokesčius Sodrai bei valstybei.

Tačiau bendrovė nori diversifikuoti savo veiklą bei tapti ne tik buitinės, bet ir profesionalios bei medicininės šaldymo technikos gamintoju. Bendrovė jau keleri metai nuosekliai siekia šio tikslo: sukūrė ir pradėjo gaminti sandėliavimo šaldytuvus, šaldymo agregatus šaldymo kambariams, farmacinius šaldytuvus (vienas jų įvertintas DIN sertifikatu), o šiemet pradėjo serijinę šaldytuvų, skirtų profesionaliai virtuvei gamybą.

AB „Snaigė“ pasirinko šią verslo kryptį, nes turi ilgametę patirtį šaldymo versle, patyrusius specialistus bei reikiamą techninę bazę tokių gaminių kūrimui bei gamybai. Bendrovė sulaukė daugelio savo klientų raginimo įsitraukti į šią sritį. Be to – profesionalių bei medicininių prietaisų verslas yra pelningesnis, mažiau konkurencingas. Bendrovė planavo, kad profesionalūs bei medicininiai šaldymo prietaisai sudarys daugiau nei pusę bendrovės portfelio.

Eksportavo ir į Europos, Azijos bei Afrikos šalis

AB „Snaigė“ 2021 metais eksportavo į beveik 30 Europos, Azijos ir Afrikos šalių. Eksportas sudarė 91  proc. visos Bendrovės apyvartos.  Didžiausios Bendrovės užsienio pardavimų rinkos 2021 metais buvo Vokietija (25 proc.), Ukraina (11 proc.), Norvegija (7 proc.), Austrija (7 proc.), Čekija (6 proc.).

AB „Snaigė“ audituotais konsoliduotais duomenimis  per 2021 metus pasiekė beveik 33,5 mln. EUR  apyvartą, t.y. 14  proc. didesnę nei tuo pačiu laikotarpiu 2020 metais.

Per metus  bendrovė uždirbo 0,5 mln. EUR  audituotos  konsoliduotos EBITDA.

AB „Snaigė“ įstatinis kapitalas yra 6 mln. Eur.

„Snaigės“ bankrotas būtų reikšmingas regionui

Bendrovės „Snaigė“ situacija gerai žinoma ir Alytuje antradienį besilankiusiai LR Ekonomikos ir Inovacijų ministrei A. Armonaitei.

Ministrės teirautasi ir apie galimybes padėti dėl karo ant bankroto slenksčio esančiai „Snaigei“, kuri dirba per keturis šimtus darbuotojų.

Pasak A. Armonaitės, vyriausybė analogišką situaciją turi su „Lifosa“, tačiau esą plačiau komentuoti situaciją būtų galima jau po akcininkų susirinkimo ir priimtų sprendimų dėl įmonės restruktūrizavimo.

„Reikia kalbėti su įmone, nes daug kas priklauso ir nuo jos pačios. Tačiau reikėtų pripažinti, kad 400 darbuotojų yra reikšmingas skaičius regionui“, – sakė ministrė.

Vienas komentaras apie “Planas „Snaigei“ išvengti bankroto – restruktūrizacija: apie situaciją pasisakė ir ministrė

  1. Tik nuo Nepriklausomybės pradžios Alytuj praradę daug gerų buvusių įmonių ir nereikalingais tapę n tūkstančių alytiškių. Ir dzin Alytuj vis tiek į valdžias renkas tuos, prie kurių..

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *