Milijonus žadėjęs investuotojas ketinimų Alytuje atsisakė: politikai įžvelgia neskaidrumų

Prieš metus Alytaus miesto meras Nerijus Cesiulis su UAB „Dvaro valda“ pasirašė investicijų sutartį, pagal kurią Pramonės rajone turėjo įsikurti langų ir aliuminių fasadų, modernių modulinių namų gamintojai. Dzukijosveidas.lt archyvo nuotr.

Vos prieš metus skambiai per visą Alytaus miestą nuskambėjusi žinia, kad į Dzūkijos sostinę ateina dar vienas investuotojas „Dvaro valda“, vėliau keitęs pavadinimą į „Lini smart business“, Pramonės rajone planavęs įkurti langų ir aliuminių fasadų, modernių modulinių namų gamybos įmonę, subliuško. Investuotojas pateikė prašymą abipusiu susitarimu nutraukti investicinę sutartį ir atsisakyti išsinuomoto žemės sklypo. Politikai įžvelgė galimų netikėtai išaiškintų neskaidrumų, dėl kurių esą investuotojas susizgribo nutraukti sutartį, o investuotojų atstovas įvardijo visai kitas pasitraukimo priežastis.

Žadėti milijoniniai planai

Dar prieš metus investuotojas žadėjo padaryti investicijų už maždaug 8-10 milijonų eurų, taip pat pakviesti dirbti nuo šimto darbuotojų, o pirmuosius veiklos žingsnius pradėti nuo šių metų rudens.

Įmonė planavo įsikurti Fortų g. 18 esančiame beveik 4 ha žemės sklype.

Įmonė planavo kurti aukštų technologijų gaminius, kurių gamybai reikalinga automatizacija, operacijų valdymas ir labai tiksli logistika. Taip pat išnuomotame sklype investuotojai planavo statyti centrą pavadinimu „Avilys“ ir jame įkurdinti sandėliavimo, gamybos, administracines patalpas bei konferencijų centrą.

Politikai įžvelgė neskaidrumų

Ketvirtadienį vykusiame tarybos posėdyje šie planai subliuško, politikams sutikus nutraukti investicinę sutartį su iš miesto pasitraukti nusprendusiu investuotoju.

Laura Radzevičiūtė priminė situaciją prieš metus, kai buvo dvejota dėl investuotojų skaidrumo, patikimumo ir esą ši nuojauta pasitvirtino, kai buvo pradėti pristatinėti planuojamų statinių projektai.

Ji akcentavo, kad ši įmonė, pasirašydama investicijų sutartį, savivaldybei pateikė garantinį raštą, kuris, pasak politikės, neatitinko Civiliniame kodekse numatytų reikalavimų.

Politikai tvirtino, kad netikėtai buvo išsiaiškinta, jog vietoje žadėtų gamybos paskirties statinių buvo suprojektuoti sandėliavimo paskirties objektai ir Vytauto Jastremsko įsitikinimu, Alytaus miestas būtų įveltas į dar vieną didelę aferą.

„Liūdna, kad eilinį kartą buvo bandoma mus apgauti ir kad buvo žadamos investicijos, kurios iš tikrųjų net nebuvo planuojamos įgyvendinti“, – sakė V. Jastremskas.

Gediminas Daukšys apgailestavo, kad Alytus prarado visus metus, kai nebuvo sukurtos nei investicijos, nei darbo vietos.

Įvardijo kitą atsitraukimo priežastį

Susisiekus su bendrovei „Lini smart business“ vadovauti turėjusiu verslininku Andriumi Urbonu, jis pareiškė, kad šiuo metu su šia įmone yra nutraukęs ryšius, o jo vadovaujama, Alytuje veikianti langų gamykla UAB „Glass bee“, kuri priklausė bendrovių grupei UAB „LINI grupė“, jau yra atsiskyrusi nuo šios grupės.

„Turiu planų Alytuje ir toliau tęsti ir plėsti UAB „Glass bee“ veiklą ir investuoti. Statysime didelę „Glass bee“ gamyklą, tarybos prašysime mums skirti sklypą, tačiau ne „LINI grupės“ vardu. Planų Alytuje neatsisakome, o kaip tik planuojame didinti apimtis.

„LINI grupė“ savo investicinių planų atsisakė, nes situacija rinkoje labai ženkliai pasikeitė, subrango žaliavos ir pagrindinis investuotojas šiandien negali investuoti“, – tikino A. Urbonas.

Į politikų išsakytas dvejones dėl pasitraukusio investuotojo skaidrumo, patikimumo A. Urbonas tikino, kad visa tai nėra tiesa. Esą pirmą kartą vykusio projekto viešinimo metu buvo gauta pastabų, į kurias buvo atsižvelgta, o jau antrajame pristatyme nedalyvavo nė vienas politikos, savivaldybės ar gyventojų atstovas.

„Antrojo viešinimo metu mes atsižvelgėme į pastabas ir pristatėme gamybos paskirties patalpas, tai kur čia buvo melas? Kiekviena gamybos įmonė turi turėti sandėliavimo patalpas, todėl natūralu, kad būtų statomos ir jos“, – situaciją paaiškino A. Urbonas, apgailestavęs, kad žeminamas investuotojų vardas ir kad kalbama apie kažkokius neskaidrius ketinimus.

Nuo 2011 metų Alytaus miesto savivaldybėje buvo pasirašyta 11 sutarčių, iš kurių dvi buvo nutrauktos. Likusios 9 sutartys kartu generuoja aie 10 milijonų eurų, iš kurių iki šiol investuota beveik 13 procentų numatytos sumos. Pramonės parke šiuo metu yra 11 laisvų sklypų.

8 komentarai apie “Milijonus žadėjęs investuotojas ketinimų Alytuje atsisakė: politikai įžvelgia neskaidrumų

  1. Pagirtina, kad taryba bando reikliau vertint pirma laiko investicijų nutraukimo sutartis. Vienok, kitur į pramonės parkus/lez pritraukti strateginiai investuorojai, kurie užtikrina savivaldybių investuotų 10 milijonų į pramonės parkų kūrimų gražą. Ten iš kart minimalūs reikalavimai ne mažiau 20 milijonų invesricijos, su esamais įdirbiais, rinkom, gebėjimais užtikrint normalių atlyginimų mokėjimus. Ir didmiesčiai per tai jau gerina savo regionų ekonomikas. Alytus kapstos ir neišsikapsto imituodami. Vėl mero keista elgsena, kuris už viską atskaitingas tarybai ir bwndruomenei, jei iš anksto tarybos nariai įtaria fiasko ir tvirtinas, kodėl meraa nesugeba ar..- visi atvejai blogai be gero rezultato.

  2. Apie tą pasigirtą “investiciją” ir galutinį rezultatą… Buvo aišku, beklausant interviu. Klausimas merui: ar nežinojote tamsta iš karto? Juk įvedus duomenis į Google’ą visa išsami info apie “invstuotoją” yra.

  3. Nereikejo buti Serloku… Tas pilietis ,,nuleides” Lietuvos pasta…
    Man keista, kad savivaldybes klapciukai gaunantys atlyginimus is mokesciu moketoju tai yra Alytaus miesto gyventoju kartu su Meru priesakyje negali suvokti paprastu elementariu dalyku…
    Geda!!! Visiska nekompetencija.

  4. Reikia skirt kompetrncijas. Aukščiausia valdžia yra pačių rinkti meras su taryba. Kaip taryboj priima sprendimus, taip į apačias valdininkai vykdo. Kas nevykdo, pakeičia vykdančiais. Labiau atsakingas meras, kuris už viską per savivaldą atskaitingas tarybai ir bendruomenei. Bet ką nori daro, kalba ir nieko, kadangi per savivaldą vyrauja policinio valdymo dvigubi standartai. Kiek blogų dalykų per savivaldą ir būtrnt mero kompetenciją, niekad institucijos nevertina mero atsakomybės.

  5. Vėl tylu per tarybą kiek paskolų ir strategijos gražint. Neišnaudojami miesto labui galingi potencialai dėl pramonės parko, aeeodromo nėr per tarybą operatyvių sprendimų. Nes tradiciškai per trismus apskundinėjant veliama, kas ne miesto intereso labui. Nes pagal Konst. 46 str.- valstybės ūkinė veikla turi būt vykdoma taip, kad tarnautų Tautos bendros gerovės labui. Alytuj panašu vyrauja ne viešas interesas, o saujelės susireikšminusių ambicijos išgyvent miesto interesų saskaita. Aišku, prie rimto teisingumo tai būt neįmanoma, bet? Alytuj vyrauja dvaro principai.

  6. Jei net politikai ne pirmą kartą įžvelgia galimų neskaidrumų, ko neįžvelgia teisėsauga, kurios tiesioginė kompetencija? Ko neįžvelgia legendinė Stt, aną kadenciją valdyme dominuojant ekskomisarams, blusinėjo Alytuj klanams neįtinkančius, bet? Nepastebėjo rimtų problemų, kaip padangų gaisro pradmenų? Dėl Alytaus pustuščio pramonės parko, kur per Lietuvą visi įveiklinti per strateginio investuotojo pritraukimą, Alytuj vieninteliai taip žiauriai nusišposinę. Reiškia savivaldybė nežiūri net savo investuotų 10 milijonų parko sukūrimui, per pigų šou į orą..Keista, kaip ir Alytaus visuomenė iki tiek nereiklumu apaileidus. Kur menkniekiuose visi viską žino, kur rimti dalykai,,- tradicinis kinkų drebinimas.

  7. Bet ir apsileidę Alytuj valdyme. Visur pramonės parkai perkrauti ir miesto potencialą stengias efektyviai žmonių labui išnaudot. Alytuj priešingai, su pramonės parku komedijos, apie švietimo reformas anekdotai, dėl aerodromo 100 ha ten iš logikos nėra.. Ir svarbiausia nedrysta net įsivardint, kiek per savivaldą per tokius šposus paskolų įridenę ateičiai..Atseit, gudrūs, mes per intrigas erzinames, ateitį čiaudėkit.. Čia vadinas- mylim Alytų.

  8. Visų bėdų Alytuj per savivaldą bėdos – teisėsaugos dvigubų standartų taikymas. Kut visur užkuliusio priežastys nuo politikų, ypač mero neatsakingumo, ir niekur politikų nevertina. Tik ant iešmininkų emocijas išlieja ir vėl tos pačios bėdos lygiose vietose.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *