Infliacija smogia ir maitinimo kainoms darželiuose, tačiau didinti mokesčio Alytaus politikai nesiryžo

Alytaus miesto taryba nepritarė įkainių už vaikų maitinimą miesto darželiuose didinimui. Pagal siūlymą, vaikų išlaikymas darželiuose mėnesiui alytiškiams būtų brangęs 14 eurų ir tai būtų sudarę daugiau kaip 20 procentų daugiau nei iki šiol. Argumentas, kad ženkliai kilo maisto produktų kainos ir darželiams jau trūksta lėšų vaikų maitinimo išlaidoms padengti, politikų neįtikino. Esą ir taip per pastaruosius metus įkainiai tėvams už vaikų ugdymą buvo padidinti ženkliai.

Iki šiol už vaikų iki 3 metų paslaugų teikimą miesto darželiuose tėvai per mėnesį moka 61 eurą, o už vaikų nuo 3 iki 7 metų išlaikymą darželiuose alytiškiai moka 67 eurus. Pagal siūlytą sprendimo projektą, buvo numatoma, kad vaikų išlaikymas Alytaus darželiuose brangs dar eurų 14.

Dauguma politikų nepritarė tokiam sprendimo projektui, argumentuodami, kad per pastaruosius dvejus metus kainos už įvairias vaikų ugdymo paslaugas buvo pakeltos bene keletą kartų ir tai alytiškių šeimoms ir taip tapo nelengva finansine našta.

Valerijus Vencius tikino, kad kylančių vaikų maitinimo darželiuose kainų naštą savivaldybė galėtų perimti ant savo pečių ir esą lėšų tam atrasti išties galima.

„Papildoma 70 tūkstančių eurų suma sąlyginai savivaldybei nėra didelė, rezervų tikrai yra. Tėvai pikti, nes didiname tą pačią infliaciją. Kodėl dabar turėtume didinti kainą būtent tėvelių sąskaita?“, – kalbėjo tarybos narys.

„Mokesčių pakėlimas nėra populiarus žingsnis, tačiau priežastys yra akivaizdžios. Apie tai buvo diskutuota ir su įstaigų administracijomis, vadovais ir buvo nutarta, kad mokestį kelti reikia. Bendravome ir su tėvų bendruomenėmis. Jie sutinka, kad mokestis turi kilti, nes situacija Lietuvoje ir visame pasaulyje yra sudėtinga“, – sakė vicemerė Jurgita Šukevičienė.

Politikai jau ne pirmą kartą kelia klausimą ir dėl Alytaus rajono vaikų, lankančių Alytaus miesto darželius, finansavimo tvarkos. Esą už juos į miesto biudžetą turėtų susimokėti Alytaus rajono valdžia ir tai leistų nedidinti finansinės naštos Alytaus miesto šeimoms.

Sigitas Leonavičius taip pat nepagailėjo kritikos valdantiesiems, kad nebuvo pateiktas sprendimo projektas, kuriame būtų numatytos galimybės infliacijos naštą kompensuoti iš savivaldybės biudžeto, o ne iš tėvų kišenės.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *