Istorinė diena Merkinėje: kraštą paliko paskutinis sovietų karys

Varėnos rajono savivaldybės nuotraukos.

Gegužės 20-oji tapo istorine diena visam Varėnos rajonui – po daugiau nei 30 Lietuvos nepriklausomybės metų kraštą paliko paskutinis sovietų karys, stovėjęs Merkinės miestelyje.

Merkinės bendruomenė jau anksčiau norėjo iš miestelio centro iškelti sovietinio kario su automatu skulptūrą, kuri ilgus metus stovėjo šalia Dzūkijos partizanams skirto memorialo – Kryžių kalnelio. Tačiau tai buvo neįmanoma, nes skulptūra buvo įtraukta į Kultūros vertybių registrą. Tik karas Ukrainoje paskatino valstybės vadovus atnaujinti Nekilnojamųjų kultūros vertybių vertinimo, atrankos ir reikšmingumo lygmens nustatymo kriterijų aprašą, leidžiantį Merkinėje stovintį karį nukelti.

Varėnos rajono savivaldybės meras Algis Kašėta, duodamas interviu LRT, sakė, kad Kultūros paveldo departamento vertinimo komisija patikslino, jog šis paminklas nėra vertingas ir leido jį nugriauti. Saugomi bus tik žuvusių karių palaikai. „Mums tai yra svarbu ir aktualu ne tik dėl to, kas šiandien vyksta Ukrainoje, bet ir dėl to, kad sovietinio kario su automatu skulptūra stovėjo šalia partizanų palaidojimo ir išniekinimo vietos – dabar ten Kryžių kalnelis ir paminklai laisvės kovotojams. Ten pat, visai netoli, už kelių šimtų metrų. Neapleisdavo jausmas, kad kol ta skulptūra stovi, tai lyg ir ta sovietinė kariuomenė iki galo neišėjo iš Lietuvos. Dabar bus galima pasakyti, kad paskutinis kareivis paliko mūsų kraštą. Kad ir vietinis, kad ir gipsinis, bet kareivis“, – sakė meras.

Užraše ant postamento nurodyta, kad tai yra „1941–1945 metais kare žuvusių tarybinių karių kapinės“, o „Memorialą atnaujino Rusijos ambasada Lietuvoje Rusijos Federcijos lėšomis 2007 metais“.

Simboliška, kad šią dieną (gegužės 20 d.), kai buvo nukeliamas sovietinio kario paminklas, minimos Lenkijos karaliaus ir Lietuvos didžiojo kunigaikščio Vladislovo Vazos IV mirties metinės, o Alytuje atidengtas paminklas Dainavos apygardos partizanams.

Nukeliant skulptūrą, ši skilo pusiau, krito iš krano gniaužtų, tačiau galiausiai buvo nukelta ir išvežta į Grūto parką.

XVII–XIX a. šioje vietoje stovėjo mūrinė Šv. Petro ir Povilo bažnyčia. Tikimasi, kad iškėlus okupanto skulptūrą, ateityje pavyks šioje vietoje įamžinti mūsų šaliai ir Merkinės kraštui svarbius įvykius ir akcentus.

Varėnos rajono savivaldybės informacija

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *