Vyriausybė pritarė: Punios šilo rezervatas bus plečiamas penkis kartus

 

Vyriausybė trečiadienį pritarė Aplinkos ministerijos iniciatyvai plėsti Punios šilo gamtinio rezervato plotą, griežčiausiai saugoma teritorija paskelbiant beveik visą jo plotą.

Patvirtinus Nemuno kilpų regioninio parko planavimo schemos korekcijas, Punios šilo rezervatą numatoma didinti penkiskart bei jame įsteigti du bendro 292 ha ploto genetinius eglės ir pušies genofondo draustinius.

Pasak aplinkos ministro Simono Gentvilo, rezervatas plečiamas į beveik visą Punios šilo teritoriją ir lieka maždaug 300 ha gamtinio draustinio, genetinio medyno, kuris išlieka kaip draustinis, o likusi teritorija paskelbiama rezervatu

Planuojama, kad dabartinis 457 ha rezervato plotas didės 1,78 tūkst. ha (iki 2,237 tūkst.) ir užims beveik visą dabartinio Punios šilo teritoriją. Taip pat, pasak ministro, įgyvendinus pakeitimus, bendras visų šalies rezervatų plotas išaugtų 9 proc., iki 20,86 tūkst. ha.

Punios šilas yra svarbi „Natura 2000“ teritorijų tinklo dalis. Joje sutinkamos ir saugomos Europos Bendrijos svarbos vakarų taigos, plačialapių ir mišrių miškų ir kitos buveinės, retos Europoje rūšys – niūriaspalvis auksavabalis, Manerheimo grybinukas, europinis plačiaausis ir kitos. Šilo ribų ir tvarkymo planų pakeitimai yra būtinosios jų apsaugos priemonės. Anot ministerijos, naujoji schema numato aiškesnius šio miško apsaugos ir tvarkymo reikalavimus Valstybinių miškų urėdijai ir Nemuno kilpų regioninio parko direkcijai. Viliamasi, kad būsimasis zonavimas išspręs ir visuomenei, ir miškus prižiūrinčioms institucijoms rūpinčius klausimus, kaip derinti genetinės ir biologinės įvairovės apsaugą.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *