Dovana mamoms – japonų kultūros spektaklis

Šį sekmadienį, gegužės 1-ąją, kai Lietuvoje minima Motinos diena, į Alytaus miesto teatrą atvyksta žymi džiutamai šokio atlikėja Tokijyo Hanasaki, pristatysianti spektaklį „Legendinės moterų meilės istorijos: Japonijos karžygė Tomoe ir Eglė žalčių karalienė“. Renginys nemokamas.

Padovanoti ne tik įstabų pasirodymą, bet ir laiką savo brangiausiam žmogui, kviečiame visus alytiškius ir miesto svečius. Žiūrovų registracija nereikalinga, spektaklio pradžia 13 valandą. Po spektaklio kviesime pasivaikščioti jau pražydusių sakurų alėjoje Žaliojoje gatvėje, įsiamžinti ir mėgautis buvimu drauge.

Apie spektaklį:

Garsi tradicinio japoniško šokio džiutamai atlikėja ir choreografė Tokidžio Hanasaki su gidajū-buši muzikos trupe atvyksta į Lietuvą ir Alytų, kur surengs šį užburiantį spektaklį. Tai unikali proga pamatyti XIX a. Kiote moterų (retas atvejis Japonijoje) sukurtą subtilų šokį ir išgirsti autentišką japoniškos muzikos skambesį.

Spektaklio programoje –džiutamai šokis, akomponuojamas gidajū-buši pasakojamojo rečitatyvo, tristygio instrumento šiamiseno ir japoniškų fleitų šinobue ir nokan muzikos. Galėsite stebėti narsios XII a. japonų karžygės Tomoe bei Eglės žalčių karalienės istorijos interpretaciją.

Džiutamai mene atsiskleidžia tradicinė japoniško šokio forma mai, sukimasis ir trypimas, kurie nuo senovės laikų buvo maldos dievams išraiška. Ypatinga reikšmė suteikiama pauzėms tarp judesių. Visgi, svarbiausias siekis yra sukurti erdvę, kurioje žiūrovai galėtų ne vien pamatyti, bet ir pajustirafinuotus pirštų judesius, pečių judėjimą ir akių žvilgsnį.

Gidajū-buši – tai lėlių teatro bunraku dalis, dramatiška naratyvinė muzika, pilna energijos ir emocijų. Vaidinti šiame teatre moterys ilgą laiką negalėjo, tačiau jos atlikdavo šią muziką. Dažniausiai gidajū-buši muziką atlieką du žmonės: pasakotoja (deklamuotoja) ir šiamiseno atlikėja.

Renginyje pamatysite ir išgirsite šinobue ir nokan –bambukines fleitas, kurios yra svarbi tradicinių no ir kabuki teatrų muzikos dalis Japonijoje.

Pažinti ir suprasti japoniškos kultūros perlą padės spektaklio vedėjas iš Japonų kultūros centro  „Tsuru“.

Esame vienas iš vos kelių Lietuvos miestų, turintys šią neįkainojamą dovaną pamatytis spektaklį „Legendinės moterų meilės istorijos: Japonijos karžygė Tomoe ir Eglė žalčių karalienė“.

Iki pasimatymo Alytaus miesto teatre sekmadienį, 13 valandą!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *