„Gravel Fest Rally – Lazdijai 2022“ atidarys lietuviško ralio sezoną

Jau gegužės 13-14 dienomis Lazdijuose bus surengtos varžybos „Gravel Fest Rally – Lazdijai 2022“. Trečią kartą šiame krašte vyksiantis ralis duos startą Lietuvos automobilių Ralio sprinto bei Mini ralio čempionatams. Be to, šis renginys turės ir dar vieną statusą – tai bus kandidatinės Lietuvos automobilių ralio čempionato varžybos, mat organizatoriai „Marimotors Racing“ jau anksčiau yra deklaravę savo siekį ateityje rengti A lygos etapą.

Trejus metus iš eilės vaizdingame ir raliui neabejingame Lazdijų krašte vyksiančio ralio „Gravel Fest Rally – Lazdijai 2022“ organizatoriai tvirtina, kad šiais metais dalyviams jie paserviruos ir naujus bei dar nematytus, ir jau praeityje naudotus, bet apsuktus greičio ruožus ar jų atkarpas. Tačiau didžiausia staigmena yra tai, kad ralio rengėjai rado pakankamai kelių tam, kad sportininkams kuo mažiau greičio ruožų reikėtų važiuoti du kartus. Ralio sprinto dalyvių lauks tik du greičio ruožai, kuriuos reikės važiuoti du sykius, o Mini ralio dalyviams kiekvienas greičio ruožas bus unikalus.

Toks formatas sutinkamas gana retai ir tai reiškia, kad visi dalyviai iškart turės parodyti visą meistriškumą, kadangi progų antrą kartą važiuoti tas pačias distancijas, kažkurias vietas įveikiant greičiau, jau nebus. Ralio organizatoriai tvirtina, kad toks sprendimas taip pat leis sukurti maksimaliai geras sąlygas dėl kelio dangos kokybės.

„Šįkart įdomi pati varžybų schema. Ralyje bus trys sekcijos. Pirmoje sekcijoje startuos tik Ralio sprinto dalyviai. Juos iškart nukreipsime į ilgiausius, maždaug aštuonių kilometrų greičio ruožus, važiuojamus po du kartus. Manau, kad čia LARSČ dalyviai ir susikraus didžiausius pranašumus, o likusiuose greičio ruožuose bus karpomos tik sekundės į vieną ar į kitą pusę. Norint laimėti teks atakuoti nuo pat pirmųjų kilometrų.

Po pirmosios sekcijos ir „regrupingo“ prie Ralio sprinto dalyvių jau prisijungs ir Mini ralio čempionato ekipažai, prasidės dar šeši greičio ruožai, važiuojami po vieną kartą. Manau, kad čia ir atsiskleis tikrasis ekipažų profesionalumas, nes antrą kartą važiuoti tą patį greičio ruožą ir kažkurias atkarpas įveikti greičiau nei prieš tai – dalyviai progos neturės. Visuose greičio ruožuose nuo antrosios sekcijos pirmieji startuos Ralio sprinto čempionato dalyviai. Iškart po jų čia pasirodys ir Mini ralio čempionato ekipažai. Ralio sprinto dalyvių nėra tiek jau daug, tad Mini ralio čempionate važiuojantys duetai gali tikėtis maksimaliai geros dangos su nuvalytomis trajektorijomis.

Beje, kadangi abiejų lygų dalyviai važiuos tais pačiais greičio ruožais, mūsų kaip organizatorių laukia ir dar vienas iššūkis. Ralio sprinto dalyviams nėra numatyta greičio gesinimo zonų, o Mini ralyje jos tam tikrose vietose yra privalomos. Taigi, turėsime spėti tas greičio gesinimo zonas nuimti ir sudėlioti tiek susipažinimo su trasa, tiek lenktynių metu. Tačiau, kadangi tų greičio gesinimo zonų nebus daug, tikiu, kad su tuo susitvarkysime“, – sakė vienas iš ralio organizatorių, „Marimotors Racing“ atstovas Ronaldas Rutkauskas.

Organizatorių teigimu, dviejų dienų formatas taip pat pasirinktas neatsitiktinai. Penktadienis -Ralio sprinto dalyvių formalumų diena. Jos metu vyks administracinė, techninė komisija bei greičio ruožų susirašymai. Šeštadienį ryte, kai Ralio sprinto dalyviai lenktyniaus pirmoje sekcijoje, formalumų procedūros lauks Mini ralio dalyvių. Pastarieji po komisijų ir susipažinimo su trasa, popietę jau važiuos per iškilmingą ralio atidarymo pakylą Lazdijų miesto parke.

Ralio dalyvių sąrašas su kiekviena diena vis labiau pildosi. „Gravel Fest Rally – Lazdijai 2022“ varžytis norą jau pareiškė beveik penkios dešimtys ekipažų. Dalyvių sąraše galima rasti ir svečių iš Latvijos. Kadangi registracija vis dar vyksta, organizatoriai laukia ir Lietuvos ralio elito atstovų paraiškų. Jiems tai bus puiki proga pasitreniruoti prieš pirmąjį Lietuvos automobilių ralio čempionato etapą, vyksiantį Lenkijoje savaite vėliau nei „Gravel Fest Rally – Lazdijai 2022“.

„Dalyvių registracija vyksta, kasdien norą lenktyniauti pareiškia vis daugiau ekipažų. Tikimės ir dalyvių iš Lenkijos, kadangi greičio ruožai nuo Lietuvos – Lenkijos sienos yra vos už kelių kilometrų, tad mūsų ralis kaimynams – puiki proga palenktyniauti niekur toli nevažiuojant. Jau pernai tarp dalyvių turėjome keletą Lenkijos „žvalgų“, kurie, mūsų žiniomis, apie Gravelfest‘ą namo parvežė gerus atsiliepimus.

Aišku, labai gaila dėl karo ir tos siaubingos situacijos Ukrainoje. Dar praėjusių metų gruodžio mėnesį komunikacijai pasirinkome pernai pas mus lenktyniavusio ir absoliučiu „Gravel Fest Rally– Lazdijai 2021“nugalėtoju tapusio ukrainiečio Valerijaus Gorbano automobilio nuotraukas ir turėjome vilčių, kad jo komanda atvažiuos ir šiemet, bet Rusijai užpuolus Ukrainą viskas pasikeitė. Vienas iš komandos narių su mumis susisiekė ir pranešė, kad šiemet jų prioritetai yra visai kiti. Vyrai vietoje įrankių į rankas paėmė ginklus ir dabar gina savo šalį“, – sakė Ronaldas Rutkauskas.

„Marimotors Racing“ ir šiemet išlaikys tradiciją varžybas transliuoti gyvai. Šiam tikslui vėl buvo sukirsta rankomis su automobilių sporto transliacijų gigantu „Motorsport.tv“. Jei pernai įvyko trys išėjimai į eterį, tai šiemet šis skaičius šoktelėjo iki penkių. Bus transliuojami ne tik greičio ruožai ir dalyvių komentarai iš serviso zonos, bet ir varžybų atidarymo bei apdovanojimų ceremonijos, kur nugalėtojų ir prizininkų lauks unikalūs, kompanijos „Lanksti linija“ iš metalo pagaminti trofėjai. Įvairių apdovanojimų bus išdalinta net 99. Varžybas Lietuvos ralio sostine tapsiančiuose Lazdijuose vainikuos grupės „Du Donatai“ koncertas.

Daugiau informacijos apie „Gravel Fest Rally – Lazdijai 2022“galite rasti oficialiame varžybų interneto puslapyje www.gravelfestrally.lt.

Organizatorių informacija

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *