Alytuje buriama vyrų savipagalbos bendruomenė

Alytaus apskrities Vyrų krizių centro vadovas Virginijus Tamulionis savo profesinę patirtį nusprendė realizuoti didžiausioje vyrų bendruomenėje Lietuvoje „Gentys“.
Šešerius metus su vyrų problemomis dirbantis Alytaus apskrities Vyrų krizių centro vadovas Virginijus Tamulionis savo profesinę patirtį nusprendė realizuoti didžiausioje vyrų bendruomenėje Lietuvoje „Gentys“. Tai erdvė kokybiškam vyrų asmeniniam augimui bei galimybė jiems tapti emociškai stipresniais bei sparčiau siekiančiais savo tikslų, pozityviai keisti save ir aplinką. Tokia vyrų grupė jau formuojama ir Alytuje.

„Jau kurį laiką galvojau apie tai, kad Alytuje reikia steigti vyrų savipagalbos grupę. Vyrai turėtų galimybę vyriškoje kompanijoje dalintis sunkumais, džiaugsmais, patirtimis. Tai vyktų reguliarių susitikimų kartą per savaitę pavidalu. Bendradarbiaujam su vienu iš „Gentys“ įkūrėju psichologu Antanu Grižu, semdamasis patirties iš jų, dalyvavau jų programoje, kuri paremta amerikiečių metodika“, – pasakojo V. Tamulionis.

Pasak jo, vyrai 6-10 asmenų grupelės susitikimų metu skiria dėmesį savęs pažinimui, kokybiškiems ir giliems pokalbiams, ugdosi emocinį atsparumą. Vėliau, išklausę 2 mėnesių kursą, kiekvienas dalyvis turi galimybę burti savo grupę.

Programos metu vyrai mokosi turėti prasmingus genties susitikimus, kelti tikslus, lavinti įgūdžius: disciplinos, klausymosi, sąmoningumo, atgalinio ryšio, konfliktų valdymo, jausmų pažinimo. Šioje vyrų bendruomenėje rengiami susitikimai ir dalijamasi patirtimi: sporte, santykiuose, seksualume, finansuose, stiliuje, tėvystėje, psichologijoje. Taip pat praplečiamas vertingų pažinčių ratas.

Šiai bendruomenei gali priklausyti visi vyrai, nepriklausomai nuo užimamų pareigų, socialinės padėties, praeities, amžiaus, įsitikinimų ar turimų problemų pobūdžio.

„Mūsų bendruomenės ir temų ratas yra labai platus. Norime suburti tokią bendruomenę, kuri vyrams padėtų jaustis tvirčiau, žinoti, kad turi užnugarį, gautų supratimą, palaikymą, patarimų, išmoktų atsakomybės. Tai apimtų ir saviugdos klausimus, viską, kas aktualu vyrams“, – paaiškino Virginijus.

Pasiteiravus, kokios problemos dažniausiai kamuoja vyrus, V. Tamulionis patikino, kad nesutarimai šeimoje, konfliktai su antrąja puse. Esą neretai tai vyrus pastūmėja ir į įvairių priklausomybių ar kitokių problemų liūną.

„Emocinė vyrų sveikata prastėja ir nesprendžiant problemų, jos tik gilėja. Labai svarbu išmokti klausytis, išgirsti, kalbėtis“, – įsitikinęs Alytaus apskrities Vyrų krizių centro vadovas.

 

Vienas komentaras apie “Alytuje buriama vyrų savipagalbos bendruomenė

  1. Reikia didint reiklumą pačių rinktai valdžiai, merui ir tarybai. Kad dirbtų pagal įstatymus žmonėms, o ne didint nesiskaitymą su žmonėm ir per ką sunkėja išgyvenimai Alytuj.. Didėja stresai ir kiti negatyvai. Nes alytiškiai dar iki šios kadencijos pasyvumu palaikydami atskirus valdžios per teisėsaugą susidorojimus su atskirais neįtinkančiais stojančiais už viešą interesą, šioje kadencijoje išsiritualiojo į nesiskaitymą net su atskirom socialinėm grupėm per savivaldą. Taryba nesvarstydami dar nuo anų metų užslopino pedagogų kolektyvinį pareiškimą dėl mobingo. Kur meras demonstratyviai pedagogų pareiškimą į šiukšlių dėžę. Po to sekė savivaldybės valdininkų kolektyvinis pareiškimas dėl mobingo kur tesinys. Dalis tarybos kanalizacinių metodų per teisėsaugą nukreipė aiškintis Jaunimo parko problemas, kurių priežastis dar prieš metus valdininkai kolektyviniu pareiškimu dėl mobingo viešino ir ta pati taryba su meru viešai taryboj nesvarstė. Šiom dienom matos prokuratūra nutraukia tyrimą dėl ligoninės darbuotojų kolektyvinio pareiškimo dėl įžeidimų iš vieno tarybos nario patirtų. Kur nutraukus tyrimą jau atvirai per teisėsaugą demonstruojama, kad tarybos narys gali nesitaikstyt su medikais ir normalu. Nors tai neatitinka Konst. 21,22,25,29,33,118 straipsnių. Reiškia jei taip ir toliau Alytuj užsileidžia išsidirbinėt politikams palaikant teisėsaugai, kas toliau? Čia jau nepadės momentinė pagalba vyrams ir panašiai. Gali kiek nori ramintis naudojant visokias metodikas, jei ir toliau sunkėja salygos alytiškiams išgyvent ir atviri valdžios ir teisėsaugos nesiskaitymai, patyčios..- būtent čia pagrindinės priežastys, kaip atstatyt Alytuj teisingumą, Konstitucijos laikymąsi, kad būt gerbiamos Žmonių elementarios teisės.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *