Penki Alytaus politikai kreipėsi į prokuratūrą: Jaunimo parkas atnaujinamas neteisėtai?

Panašu, kad prieš keturis dešimtmečius pradėtas kurti ir pastaruoju metu sparčiai atnaujinamas Jaunimo parkas atsidūrė politikų iečių taikinyje. Alytaus prokuratūra gavo kelių politikų raštą dėl parke jau esančių ir dar planuojamų objektų teisėtumo, mat parko teritorija priklauso valstybinei miško žemei, kur įstatymas griežtai reglamentuoja bet kokio objekto jame atsiradimą. Alytaus miesto meras Nerijus Cesiulis, gavęs tokį raštą, nustėro. „Ar verta viską, kas sukurta per tiek metų sunaikinti ir paversti mišku?“, – klausia miesto vadovas. Raštą pasirašęs Alytaus miesto savivaldybės tarybos Aplinkos ir plėtros komiteto pirmininkas Sigitas Leonavičius atkerta, kad miesto parką turi statyti profesionalai.

Kreipėsi į prokuratūrą

Alytaus prokuratūra gavo kelių Alytaus miesto savivaldybės tarybos aplinkos ir plėtros komiteto narių raštą, kuriame prašoma nustatyti, ar Alytaus Jaunimo parke esantys infrastruktūros objektai buvo įrengti pagal techninius projektus, ar jiems buvo išduoti statybos leidimai. Taip pat prašoma išsiaiškinti, kodėl valstybinę miško žemę, kurioje ir yra Jaunimo parkas, siūloma paversti kitomis naudmenomis tik dabar, kai objektai jau yra įrengti, ar teisėtai parko teritorijoje planuojamos automobilių stovėjimo vietos ir kiti objektai.

Pasirodo, dėl Jaunimo parke jau esančių ir dar planuojamų objektų teisėtumo politikai susirūpino, kai Aplinkos ir plėtros komitete buvo svarstomas sprendimo projektas dėl valstybinės miško žemės pavertimo kitomis naudmenomis žemės sklype, esančiame Jaunimo parke. Kilo diskusija dėl veiksmų, kurie atliekami Jaunimo parke, teisėtumo, mat paaiškėjo, kad infrastruktūros objektai miško žemėje jau įrengti, o sprendimas dėl žemės keitimo kitomis naudmenomis teikiamas tik šį ketvirtadienį vyksiančiame Alytaus miesto tarybos posėdyje.

Rašte teigiama, kad nėra parengtas bendras Jaunimo parko plėtros projektas ar vizualizacija, esą kalbama tik apie atskiras parko zonas ir jų pavertimą kitomis naudmenomis.

Pabrėžiama, kad Jaunimo parkas dar 1993 metais paskelbtas vietinės reikšmės dailės paminklu. Esą parke vyksta įvairių infrastruktūros objektų chaotiškas keitimas, darkomas autorinis architektų darbas, o į suprojektuotą parką bandoma integruoti valymo įrenginius, automobilių stovėjimo aikšteles, nors stovėjimo vietų aplink ir taip užtenka.

Meras kreipėsi į alytiškius

„Nors pats esu politikas, kai kurių kolegų poelgių – nesuprantu. Penki miesto tarybos nariai kreipėsi į prokuratūrą, prašydami išsiaiškinti Jaunimo parke esančių statinių legalumą.

Problema žinoma jau seniai ir šį ketvirtadienį Alytaus miesto tarybos posėdyje viską, ką sukūrėme per pastaruosius keliolika metų, įteisinsime, tačiau „kolegoms“ norisi kišti pagalius į ratus ir jų iniciatyva gali baigtis tuo, jog teks nugriauti vaikų žaidimų aikšteles, krepšinio ir tinklinio aikštes, parkūro, riedučių ir dviračio kalnelių parkus, lauko treniruoklius, senjorų ir kitas pavėsines, šunų aptvarą, Meilės labirintą, knygų namelį, grilius ir vandens stoteles. Net ir viešuosius tualetus! Vietoje visų šių, per 15 metų už miesto, Europos Sąjungos ir privataus verslo lėšas atliktų darbų, tektų užsodinti medžius.

Sudie, jau baigiamai didžiulei vaikų žaidimų aikštelei, kvapniems gėlynams, gardiems ledams ir vietai, kurioje prieglobstį randa ir dideli, ir maži, ir miesto gyventojai, ir svečiai.

Mano nuomone, Jaunimo parkas turi būti pulsuojanti miesto širdis, nes daugiabučių aikšteles seniai jau okupuotos automobilių. Ar verta viską, kas sukurta per tiek metų sunaikinti ir paversti mišku? Ar tai džiugins vienišą senolį labiau nei šachmatų partija pavėsinėje su draugu? Ką mūsų jaunimas juose veiks vietoje aktyvios veiklos daugybėje sporto aikštelių? Ar mūsų miesto mažyliai su tėvais pramogaus ten smagiau nei moderniose žaidimų aikštelėse?

Kokia jūsų nuomonė?“, – socialiniame tinkle į alytiškius kreipėsi miesto meras N. Cesiulis.

S. Leonavičius: „Tai turi daryti profesionalai“

Į paskelbtą mero postą sureagavo ir naujienų portalo „Dzūkijos veidas“ kalbintas Sigitas Leonavičius.

„Aplinkos ir plėtros komitetą pasiekė informacija, sukėlusi abejonių. Alytaus Jaunimo parkas yra autorinis projektas, kuriame buvo pastatytos autorinės skulptūros. Atsiranda atsitiktinių politikų, kurie atėję, į valdžią, supranta, kad jie yra visų galų meistrai.

Kituose miestuose skelbiami konkursai, kur architektai rengia projektus ir šiuo atveju turėjo derinti su parko autoriais.

Mūsų meras ir kai kurie prieš tai buvę patys ėmėsi iniciatyvos, kaip įtariu, nusižengiant statybos įstatymui ir autoriniams dalykams, miesto centre statyti ką nori.

Mes komitete paprašėme pateikti projektus, leidimus jau įgyvendintoms ir dar būsimoms iniciatyvoms. Statybos skyriaus specialistas Sigitas Stumbras pasakė, kad tai be projektų atlikti dalykai, nederinti.

Mes, kaip prieš alytiškius atsakingi tarybos nariai, siekiame išsiaiškinti, ar nebuvo padarytas nusižengimas įstatymams ir dėl to kreipėmės į atitinkamas institucijas.

Vietoje to, kad meras imtųsi aiškintis, kieno padaryta klaida, šaukia, kad kažkas muša ir rėkia.

Reikia palaukti tyrimo ir jeigu bus nustatytas pažeidimas, turės atsakyti tie, kas tai padarė.

O kai meras aiškina, kad nukentės žmonės, nebus aikštelių ir panašiai, turiu alytiškiams drąsiai pasakyti, kad viskas bus bet kuriuo atveju. O tie, kas visus objektus neteisėtai įrengė už miesto pinigus, turės kompensuoti. Kai į biudžetą sugrįš pinigai, miestas turėtų skelbti konkursą, kuriame dalyvautų profesionalūs architektai, paruoštų viso parko projektą, viziją ir visa tai įgyvendintų geriausiai.

Dabar merui atrodo, kad jis tą darbą padarė labai gerai, o man tai visuomet kėlė abejonių, nes tokius dalykus turi daryti profesionalai.

Manau, kad nė vienas alytiškis nesutiktų, kad jo vaiką gydytų kažkoks veterinarijos gydytojas. Būtent taip Alytaus valdantieji bandė tvarkytis su Jaunimo parku, net nederinę su autoriais“, – kalbėjo S. Leonavičius.

Panašu, kad jau šį ketvirtadienį vyksiančiame Alytaus miesto tarybos posėdyje, kur ir bus nagrinėjamas šis klausimas, karštų diskusijų, politinių iečių netruks.

20 komentarų apie “Penki Alytaus politikai kreipėsi į prokuratūrą: Jaunimo parkas atnaujinamas neteisėtai?

  1. Jau visiems skersai gerklės ta Cesiulio nekompetencija. Jis gali ką nori giedoti savo feisbuke, bet įstatymų privalo ir šitas kolegijos auklėtinis laikytis. Tai bent “merą” turėjom 🙂 Tai pinigai dešimtimis tūkstančių iš biudžeto dingsta, tai Vyriausybės dotacijos žmonių atlyginimams pavagiamos, tai miesto teatre socdemą su sporto klubu įkišt norėjo ir t.t. ir t.t. Katastrofa ne meras. Jam tik padėvėtų mašinų vairuotoju ir dirbti, kaip tą neseniai pademonstravo

  2. Merui dabar ne laikas verkšlenti feisbuke. Jei viskas buvo daroma pagal įstatymus, tai ko verkšlena ? O gal bus ne “sudie ledai ir kvapnūs gėlynai”, o sudie mere ? 🙂

  3. Ka Leonavičius padare del mieto geroves, o gi nieko. Jis tik konfliktus kelia, sau reklama darosi. Gal sis teisuolis tegul prisimena, kaip mokescius slepe, kaip Traidenio produkcija be mokesciu pardavinėjo, savo konkurentus naikino, kaip spec. tarnybu pagalba rinko kompromituojancia informacija, kaip vokeliais algas mokejo. Ar jis galvoja, kad visi viska pamirso?

    1. Kur į šį komentarą atsakymai Alytaus teisėsaugos ir kontroliuojančių institucijų, kur ir turi aiškint alytiškiams rūpimus klausimus. Ar tik pridenginėt kaip skudurėliai sugeba kartais iki nužmogėjimų?

    2. Troli, ar jauti, kad prisišnekėjai ? Juk savo žodžius gali tekti pagrįsti teisme. Tokie kaip tu turi atsakyti už tai ką sako, už šmeižtą. O dėl Leonavičiaus konkrečiai, tai jis yra visų Alytaus biudžetu parazitaujančių košmaras, todėl ir pilate išgalvotas pamazgas ant jo. Daugiau tokių politikų ir Alytus gal ir atsigautų. Faktas, kad kreipėsi 5 aplinkos komiteto nariai į prokuratūrą, rodo, kad įstatymų Cesiulis, galimai, nesilaiko. Lauksim rytdienos tarybos posėdžio, pažiūrėsim kaip meras paaiškins, kad viską atbuline data daro

  4. Visur turi būt laikomasi įstatymų. Kur meras už savo ir savivaldybės veiklą atskaitingas tarybai ir bendruomenei. Davęs priesaiką laikytis įstatymų, turi jų pats laikytis ir iš kitų reikalaut, kad laikytūs kiti. Ir straipsnį savivaldos pradžiamokslis, visi projektai turi būt prieš deronti taryboj ir su visuomene, iki tiek nesuvokt, kaip iki šiol laikosi mero poste? Kaip ir kaip ligi šiol nemato prokurorai, kaip pagal LR Konst. 118 str.- prokuroras gina asmens, visuomenės, valstybės teisėtus interesus. Kuo Alytuj užsiiminėja teisėsauga, apart Laisvas laikraštis aprašytas intrigas prieš neįtinkančius alytiškius? Kada Alytuj įsigalios teisingumas?

  5. Baisu kas darosi, S. L. elgiasi amoraliai norėdamas susidoroti su politiniais oponentais. Visi žino kokie tie įstatymai ir visi miestai ieško landu, kaip juos apeiti kad pagerinti aplinka visuomenei, pažiūrėkite ką yra padaręs, taip Jūsų garbinamas druskininkų meras. Parko statiniai pradėti statyti dar prie praeito mero, tai visus pažeidimus suversti dabartiniam yra žema ir amoralu. Kitas dalykas visuomenės poreikis, jei tarybos narys eina prieš visuomenę, tai jau blogai. Gerbiami tarybos nariai mes Jus išrinkome, Jus dirbate mums ne prokuratūrai. Kaip gali tarybos narys skųsti sprendimus, kurie papuošė, pagerino aplinka mūsų parke. Pažiūrėkite kiek pritraukia žmonių su įrengta infrastruktūra šiandieninis Jaunimo parkas. Prisidengti, kad buvo sudarkyta parko kaip projekto vaizdinis irgi nesąmoninga. Parkas buvo kurtas jau senai, keičiasi poreikis visuomenės, todėl tik sveikintina paskutinių merų komandų iniciatyva pritaikyti parką visuomenei.

    1. Kiek šiandien kainuoja toks postas ? Jei “visi ieško landų” yra poniai normalu, tai jau rimtos problemos su sąžine arba su galva

  6. Na manau čia jau tarybos nariai sau nuosprendį pasirašė kitiems rinkimams 😀

  7. Už viską atsakomybė, kaip laikomasi įstatymų, tenka žmonių rinktiems 27 tarybos nariams. Kur meras už savo ir savivaldybės veiklą atskaitingas tarybai ir bendruomenei. Nežinojimas nuo atsakomybės neatleidžia. Tad labai iš mero negražu, nesolidu ir net blogas pavyzdys, jei laiku prieš nederinti projektai, o. Taryba kaip kvailiai post faktum paliekami tvirtint. Kur pav. šunų aptvarą įrengiant parke turi prieš suderint su higienos visokiom tarnybom, kaip atitinka normos. Ir visur stengiasi laiku prisilaikyt įstatymų, laiku projektus derint, atlikt švietimo ir pan. reformas. Tik Alytuj valdžia kaip savo dvare daro.. Nors turi prisilaikyt įstatymų. O rimta taryba, kuri ne pirmą kart kaip post fakt pakišinėjama, čia nesiskaitymas, nepagarba, nekompetencija..- to rimtoj savivaldoj neturi būt. Šiuo atveju plėtros komitetas strateginis ir jų kompetencijos klausimai, o čia atsakomybė jų, o su jais net nederina. Taip negali būt. Mero atveju, kur už viską atskaitingas, kaip įgaliojimų viršijimas, kad nesilaikoma įstatymų. Į ką teisėsauga ginant viešą interesą, jau turėjo ir patys reaguot.

    1. Su kokiomis tarnybom šunų aptvara reikia derinti ?? Pats rašai ir nesupranti apie ką :D:D

  8. amoraliai elgiasi tik meras, jei jis nori atbuline data viską sutvarkyti, jei nėra net projekto, tai apie ką čia kalbėti. Tai diletantizmo ar parazitiškumo viršūnė. Kai a.a. Krasnickas norėjo vėliavą iškelti rotušės bokšte, prisiminkit kas darėsi, projekto autorius neleido nieko keisti. O čia Cesiulio palaiminimu išrausta visas Jaunimo parkas ir tai ne amoralu ??? Vencius jau ankščiau rašė, kad niekas yra nederinta. Pirmiausia įstatymų turi laikytis meras, o jei jo dauguma palaimins šitą aferą, va tada mes žinosim, kurie yra amoralūs

  9. Na, paskaičiuokim mieli kurmiai, kiek gi liko iki naujų rinkimų????? Metai, lygiai vieneri metai……pats laikas šou!!!!
    O jeigu kam nors atrodo, kad visas šis šaršalas dėl “liaudies”, tai užduokime klausimą “kodėl dabar?”, juk parkas tvarkomas ne metai, ne du ir ne pirma kadencija…… kaip sakoma patarlėje “roges ruošk vasarą” 🙂

    1. Na ir ką rinks alytiškiai gudriau? Kaip dabar per tarybą nėr kam rimčiau prabilt kiek paskolų ir kokios perspektyvos Alytuj nesugebant rimčiau dirbt per es paramą? Kaip straipsnį teisingi pastebėjimai, nesugebama smulkmėj projektų elementariai derint ir tarybą paliekant kvailių vietoj. Nors gal taip manipuliuot savivaldybės potencialo sritį? Vėl kaip ir teisėsauga leidžia nepaisyt įstatymų gal ir per rinkimus, teggu renka ką nori, o jie viršuj saujelė balsus susiskaičiuos kaip jiems reikia. Vienok šis atvejas nors perteklinei teisėsaugai rimtesnio darbo duoda, o tai nuo savo intrigų jie..? Ir dar kartą pasimatys teisėsaugos lygiai. Kur iki šiol nėra rimtų paaiškinimų visuomenei dėl teatro lėšų įtartinų pervedimų, dėl ligoninės darbuotojų kolektyvinio kreipimosi dėl vieno tarybos nario elgesio.. Trumpiau nesugebant sprest rimtų problemų tradiciškai savo sultyse ir verda.. Ir jokių požymių gerėt.

    2. dabar šaršalas todėl, KAD TIK DABAR CESIULIS NORI VISKĄ ĮTEISINT. Jei nesigaudai, neseki įvykių, tai ir toliau trink sofą

      1. O tai čia blogai, kad nori įteisinti?
        O kodėl nekeliamas buvo klausimas KODĖL NEĮTEISINO ankstesni merai, kodėl apskritai tai buvo leidžiama daryti metų metus. Ar tik dabar praregėjo?
        Priešingai nei jūs, aš sofos netrinu.

      2. Savo laiku stt ir kita teisėsauga dėl stadijono projekto, kur vienintelis projektas iš es lėšų be uodegų, dar už smulkesnius nesuderinimus ant visos Lietuvos su antrankiais rodė ir kiek valdininkų bylos, o teisme šnipštas gavos. Sistema, kad prie socdemų brokiniai projektai Rotušės aikštės brokai, Žalioji per nuošliaužos ..ir nieko. Net atviri lėšų pervedimai iš savivaldybės į Ispanijos saskaitas, iš teatro.. prie jų kaip norma, alint miestą. O jei Jaunimo parke būt išlaikę visas derinimo procedūras, vieši konkursai.- gal ir optimaliau galima buvo atlikt? Trumpiau prie šių parceliavimas kaip ir įteisintas.

  10. Teisingumo grimasos. Pagal įstatymus turi dirbt laikantis įstatymų, laiku prieš suderint reikiamas procedūras, nežinojimas neatleidžia nuo atsakomybės, meras už savo ir savivaldybės veiklą atskaitingas tarybai ir bendruomenei. Pats vienas negali sprest už visą tarybą. Čia ir valdininkai, kurių kompetencijos, sako nesuderinta. Ir pasirodo ne vienetiniai atvejai. Kur žiūri teisėsauga, pagal Konst. 118 str.- prokuroras gina asmens, visuomenės, valstybės interesą? Alytuj stadijono atveju, kur vienintelis projektas iš es be uodegų atliktas, ten už procedūrukių neišlaikymą nuo stt pradedant su bylom ir teisme – smulkmė ir ta įtartina. Reiškia kas manipuliuoja teisėsauga, savivalda..? Alytuj meras į rimtus dalykus jų nesupranta, velias į smulkmę ir čia lygiose vietose slidinėjas. Šio atvejo požymiai- įgaliojimų viršijimas. Nes duot nurodymus darbus atlikt be suderinimų, prieš nepristatant tarybai ar ir nereguojant ir tik po fakto tarybai kaip kvailučiams tvirtint, čia.. šiais laikais taip nesielgia. O Alytuj su teisingumu, kur vis daugėja atvejų, kad ne viešo intereso labui dirba, greičiau atskirų interesų labui, vis daugiau. Ir dar taip atvejais iki nužmogėjimų bylas fabrikuot slopint retus neįtinkančius, per Lietuvą nesigirdi, kad taip sau leistų. Tegu pasigiria, kiek paskolų miestui pakrauta, apie ką meras pratyli. Paaiškės ir naiviems, kokia šių cirkų kaina miesto ateičiai. Po ko tikrai pralinksmės alytiškiai, kurie dar nespėjo evakuotis iš Alytaus.

  11. Blogai, kaip pagal įstatymus meras taip turi organizuot savivaldybės, tarybos veiklą kad, būt prisilaikoma įstatymų. Kur prieš pradedant darbus visi projektai turi būt suderinti su reikalingom institucijom ir taryba, jos komitetais. Kur komitetai prieš teikdami siūlymus dėl projektų tarybai tvirtint, ypač išsamiai nagrinėja projektus per visas sritis. Ekonomiškumo, teisėtumo ir kuo didesnė kontrolė, tuo mažiau landų po projektais manipuliuot galimų savo interesų labui. O po to patvirtinus tarybai, permeta tarybos atsakomybei. Čia benderio bruožai – manipuliuot ir pakišinėt. Tai, kad vyksta per savivaldą Alytuj reiškia – žemas lygis valdyme už ką kolektuviai atsakingo visi alytiškiai. Nes čia kaip atviras išsišaipymas iš rimtos savivaldos. Apie teisėsaugą, kuri seniai į tai turėjo reaguot ir stabdyt, kaip ir savivaldybės kontrolė ir panašiai, ar nenusibodo imituot veiklų?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *