Alytaus šilumos ūkio iššūkiai dėl karo: išsisukti pavyko, tačiau pirmieji signalai – jau čia

„Alytaus šilumos tinklų“ vadovas Mindaugas Nevardauskas sako, kad karo sukeltų iššūkių kol kas Alytaus šilumos ūkiui išvengti pavyko, tačiau pirmieji signalai rodo, kad reikia ruoštis su jais susidurti ateityje. dzukijosveidas.lt ir Alytaus šilumos tinklų nuotraukų koliažas.

Karas Ukrainoje neišvengiamai anksčiau ar vėliau atsiliepia įvairioms sritims Lietuvoje. UAB „Alytaus šilumos tinklai“ taip pat jau gauna signalų apie galimus įvairius trikdžius įgyvendinant tiek planinius, tiek projektinius darbus pasibaigus šildymo sezonui, tačiau tam ruoštis pradėta dar gerokai iki karinių veiksmų pradžios. Būtent tai dabar leidžia be didesnių iššūkių pabaigti šį šildymo sezoną, tačiau iki naujojo pradžios teks ieškoti sprendimų, kaip padidinti atsparumą ir nepriklausomumą nuo galimų įvairių scenarijų pasaulinėje, geopolitinėje rinkoje.

„Reikėtų atskirti keletą dalykų: dėl karo veiksmų iškylantys sunkumai, kurių kol kas dar tiesiogiai bent jau mes nepatiriame ir ilgalaikės perspektyvos įtakoti veiksniai – sparčiai į viršų kopiančios dujų ir biokuro kainos, kurių kritimo tendencijų artimiausioje ateityje nenusimato.

Visa tai mus verčia galvoti apie ateities pasirengimą dėl šios situacijos – investuoti į papildomus elektros generavimo šaltinius, dar labiau diversifikuoti kuro rūšis. Tai darome jau kurį laiką, dar anksčiau nei prasidėjo kariniai veiksmai Ukrainoje, nes numatėme, kad gali nutrūkti ir dujų tiekimas. Kartu su katilų keitimo, modernizavimo projektu dar turėsime ir papildomas rezervines talpyklas dyzelinui, kad netikėtai nutrūkus dujų tiekimui, ir toliau miestui galėtume užtikrinti šildymą. Vien tik biokuro miesto poreikiams neužtenka.

Mąstome ir apie papildomų elektros generatorių įsigijimą“, – pasakojo „Alytaus šilumos tinklų“ vadovas Mindaugas Nevardauskas.

Jau kurį laiką įvairios sritys susiduria ir su augančių kainų šuoliais, todėl neretai išauga ir įvairių investicinių projektų kaštai. Alytaus šilumos ūkis jau netrukus bus atnaujintas naujais, moderniais katilais. Kaip tikino M. Nevardauskas, kol kas, duomenų, kad šis projektas įstrigtų infliacijos pinklėse, nėra.

„Kaip bus ateity, ar kainos keisis, matysime. Yra pasirašytos sutartys, todėl tikimės, kad tiekėjai sugebės užtikrinti tas kainas, kurios numatytos sutartyje. Žinoma, pastebime remonto darbų, eksploatacinių medžiagų, metalo gaminių, cheminių regentų, vandens minkštinimui naudojamos druskos brangimą. Tai neišvengiama“, – sakė M. Nevardauskas.

Sudėtinga būtų prognozuoti, koks bus kitas šildymo sezonas, tačiau, pasak „Alytaus šilumos tinklų“ direktoriaus, greičiausiai jis bus brangesnis. Naujam sezonui jau ruošiamasi iš anksto, perkamas biokuro rezervas, planuojama  kooperuotis su kitais šilumininkais ir vasarą įsigyti dujų rezervą ir jį saugoti Latvijos saugykloje.

„Svarstome įvairius variantus, kurie galbūt net leistų atpiginti šildymą, tačiau kol kas prognozės yra ne kokios, ypač medienos rinkoje, mat yra didelis jos trūkumas. Įvairių lygių darbiniuose susitikimuose kol kas girdime tik apie kainų augimą. Sudėtinga prognozuoti ir kas bus su dujomis“, – kalbėjo M. Nevardauskas.

Taip pat jis patikino, kad konkrečiai kariniai veiksmai Ukrainoje šio besibaigiančio Alytaus šildymo sezono kainoms įtakos neturi, mat sėkmingai naudojami turimi rezervai, tačiau biržoje esančios kainos nekrenta, kai įprastai tokiu metu jos visuomet krisdavo.

Prasidėjus šiltajam sezonui, šilumininkai kibs į kitus darbus – šilumos trasų atnaujinimą, hidraulinius bandymus, aktyvų ruošimąsi kitam šildymo sezonui. Pasiteiravus, ar darbai nestrigs tiek dėl kainų šuolio, tiek dėl kai kurių reikiamų medžiagų trūkumo, M. Nevardauskas patikino, kad tokių signalų jau yra, tačiau iki šiol viskas vyksta pagal planą.

Vienas komentaras apie “Alytaus šilumos ūkio iššūkiai dėl karo: išsisukti pavyko, tačiau pirmieji signalai – jau čia

  1. hm. kalbama, kad gali pritrūkti dyzelino? kuo tada varysit katilus ir generatorius?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *