Alytaus Likiškėlių progimnazija pirmoji atvėrė duris karo pabėgėlių vaikams

Alytuje įrengtame pirmame Lietuvoje pabėgėliams iš Ukrainos skirtame registracijos centre, į kurį plūsta saugaus prieglobsčio ieškantys nuo karo bėgantys ukrainiečiai, suteikiama įvairiapusė pagalba – nuo nakvynės, maitinimo iki platesnio spektro paslaugų.

Susidarius esamai situacijai, Alytaus Likiškėlių progimnazija viena pirmųjų ištiesė pagalbos ranką, nuo karo baisumų bėgantiems  ukrainiečių  vaikams. Progimnazijos direktorius Gintautas Draugelis, asmeninių ryšių pagalba, susisiekė su vienos iš Ternopolio (vakarų Ukraina) mokyklos vadovybe dėl nuotolinio vaikų ugdymo organizavimo. Ši mokykla geranoriškai pasidalino keliomis internetinėmis nuorodomis, kuriomis gali naudoti įvairaus amžiaus vaikai ir dalyvauti tos mokyklos ugdymo procese. Likiškėlių progimnazija turi patirtį ugdant sugrįžusius/atvykusius iš užsienio vaikus, tad nedvejodami pasiūlėme savo paslaugas. Alytaus pabėgėlių registracijos centre išplatinome informaciją apie galimybę  ne tik mokytis mūsų mokykloje, bet ir lankyti Lietuvybės centro užsiėmimus, mokytis lietuvių kalbos.

Netrukus į progimnaziją pradėjo kreiptis mamos, kurios nori, kad jų vaikai būtų mokomi mokykloje. Iki šios dienos Likiškėlių progimnazijoje mokosi 17 iš Ukrainos atvykusių mokinių. Vaikai dalyvauja ne tik pamokose, bet ir neformaliojo ugdymo užsiėmimuose.

Dėl kalbos barjero, sėkmingas vaikų ugdymas išskirstant pagal amžių ir integruojant į klases yra neįmanomas, todėl nuspręsta, kad šiems vaikams ugdymas bus organizuojamas mišrioje ukrainiečių vaikų klasėje, taip jie jausis saugesni, lengviau adaptuosis naujoje aplinkoje. Progimnazijoje buvo parengta informacinių technologijų klasė su individualiomis darbo vietomis kiekvienam vaikui. Susitikimų su vaikų tėvais metu, viena iš mokinių mamų sutiko savanoriauti ir padėti vaikams ugdymo procese. Tai pedagogė Daryna Haijova, angų kalbos mokytoja iš Kijevo. Šiuo metu yra ruošiami dokumentai šios savanorės įdarbinimui Alytaus Likiškėlių progimnazijos mokytojos padėjėja.

Vaikai jaučiasi pakankamai gerai, gyvena viltimi, kad karas greitai baigsis ir jie galės sugrįžti į savo namus.

Aira Visockaitė, Alytaus Likiškėlių progimnazijos neformaliojo suaugusių švietimo vedėja

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *