Alytaus rajono švietimo tinklo laukia pokyčiai – ruošiamasi „Tūkstantmečio mokyklų“ programai ir pertvarkos planui

Jau rengiamas ir Alytaus rajono švietimo tinko pertvarkos planas, kuris pokyčių galėtų įnešti trijose rajono mokyklose. Nuo 2024 metų Pivašiūnuose ir Krokialaukyje esančias gimnazijas bus siūloma pertvarkyti į pagrindines mokyklas. O jau nuo šių metų rugsėjo Punioje planuojama pagrindinį daugiafunkcinį skyrių pertvarkyti į pradinį.

Alytaus rajono politikai pritarė galimybei dalyvauti „Tūkstantmečio mokyklų“ programoje, kuri leistų stiprinti Alytaus rajono švietimo tinklą. Beje, šiam tikslui pasiekti taip pat jau rengiamas ir Alytaus rajono švietimo tinko pertvarkos planas, kuris pokyčių galėtų įnešti trijose rajono mokyklose.

„Tūkstantmečio mokyklų“ programoje dalyvaus visos Alytaus rajono mokyklos, turinčios ne mažiau nei 200 mokinių. Tokių Alytaus rajone yra keturios – Daugų, Butrimonių, Simno ir Miroslavo gimnazijos.

Alytaus rajono savivaldybė gali pretenduoti į 1,5 milijono eurų  paramą. Šiuo metu rengiama pažangos ataskaita ir iki kovo 28 dienos bus pateikiami dokumentai.

Sulaukus teigiamo atsakymo dėl dalyvavimo šioje programoje, būtų priskiriami pažangos ekspertai, kurie padėtų parengti pažangos planą. Jis turi atitikti konkrečius kriterijus. Vėliau jis bus derinamas tiek su ekspertais, tiek su Europos socialinio fondo agentūra. Pasirašius sutartį, pažangos planas būtų pradedamas įgyvendinti jau nuo ateinančių mokslo metų pradžios.

Plane numatoma stiprinti visas keturias mokyklas keturiose srityse – įtraukiojo ugdymo, STEAM, lyderystės ir kultūrinio ugdymo. Numatomos penkios investicijų kryptys – bus tobulinamos švietimo darbuotojų kompetencijos, planuojamos organizuoti veiklos, renginiai, taip pat norima pirkti ir naujos įrangos, mokymo priemones, atnaujinti infrastruktūrą, labiau įveiklinti STEAM laboratorijas, sukurti naujas erdves poilsiui, jas pritaikyti neįgaliųjų poreikiams. Taip pat galvojama ir apie turimų išteklių prieinamumo gerinimą. Planuojama įsigyti ir daugiau autobusiukų mokinių pavėžėjimui.

„Ši programa skirta ne tik mokyklų stiprinimui, bet ir tinklaveika grįstam ugdymo procesui organizuoti. Tai reiškia, kad nors ir būtų atnaujinamos tik tos keturios mokyklos, tačiau visa sukurta infrastruktūra naudotis galės visų rajono mokyklų mokiniai ir mokytojai“, – sakė Alytaus rajono savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vyriausioji specialistė Evelina Žukauskienė.

Siekiant stiprinti ir optimizuoti Alytaus rajono savivaldybės švietimo tinklą, rengiamasi ir jo pertvarkai. Nors galutinės gairės dar tik dėliojamos ir ruošiamasi jas pristatyti bendruomenėms, panašu, kad pokyčiai galėtų liesti tris rajono švietimo įstaigas.

Nuo 2024 metų Pivašiūnuose ir Krokialaukyje esančias gimnazijas bus siūloma pertvarkyti į pagrindines mokyklas. O jau nuo šių metų rugsėjo Punioje planuojama pagrindinį daugiafunkcinį skyrių pertvarkyti į pradinį.

„Pivašiūnuose ir Krokialaukyje nepajėgsime suformuoti gimnazinių klasių, nes 11 klasėje minimalus mokinių skaičius turėtų būti 21. Artimiausi pokyčiai numatomi tik šie. Labai tikimės, kad Vyriausybė dar kažką darys su numatomomis tinklo pertvarkos taisyklėmis ir galbūt turėsime dar kitokią situaciją“, – kalbėjo E. Žukauskienė.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *