Druskininkuose – Užgavėnių dūzgės: lauks moremonų gaudynės ir dzinguliukai

Užgavėnėms besiruošiantys Druskininkai skelbia skubią moremonų – piktųjų žiemos demoniūkščių – gaudytojų mobilizaciją ir paskutinį žiemos šeštadienį kviečia svečius į spalvingą ir siautulingą žiemos švenčių periodo užbaigtuvių balių – Užgavėnių dūzges. Jei rimtai nepasistengsim, pavasarį matysim kaip savo ausis, o velykinius kiaušinius lipdysim iš sniego!

Netikėti aktualijų atspindžiai Druskininkų Užgavėnėse

Tiesa, dabartinės Druskininkų Užgavėnių dūzgės toli gražu neprimena tradicinių. Ir šįmet čia nebus žydų, daktarų, gandro ilgakojo, velnių, raganų, nebus arklių su rogėmis nei meškos maurojimo, bet bus Užgavėnių kermošius ir žiemos išvarymo šaukliai, garsiai kviesiantys į šventę. Etnografines kaukes pakeis stilingai ir spalvingai dekoruotos pandeminės, kursiančios ekstravagantišką dūzgių dalyvių įvaizdį, itin tinkantį šiai progai. Norinčius sočiai užsigavėti kvies prabangus aikštės restoranas „Pasaulio skarvada“, kur garsūs virtuvės šefai lankytojų akyse gamins gardžius Užgavėnių valgius – blynus, šiupinį ir kitus riebius patiekalus. Ir nesakykite, kad alų midų gėriau, o burnoj neturėjau.

Pasak Druskininkų kultūros centro direktorės Rimutės Viniarskaitės, paskutinius penkerius-šešerius metus kurorte imta orientuotis į miestietiškąją Užgavėnių šventės tradiciją, kuri pasirodė gerokai patrauklesnė kurorto publikai. Tiesiog pastebėta, kad pagrindinis šventės dalyvis ─ jaunimas ─ jau stipriai atitolęs nuo pirmapradžių ištakų ir per daug išsilavinęs, kad organiškai garbintų archaiškus kalendorinių švenčių ritualus. Būtent tai paskatino ieškoti įdomesnių formų, todėl šiandien Užgavėnės Druskininkuose – daugiau žaismės ir atsipalaidavimo nuo kasdienybės šventė.

„Nieko nuostabaus, kad Druskininkuose rengiama kalendorinė šventė, kuri paprastai turi kaimiškąjį arba agrarinį prieskonį, yra kitokia, nuo tradicinės šiandien skiriasi ir savo forma, ir turiniu, – šypsosi Kultūros centro etnografė Lina Balčiūnienė. – Pirmiausia reikia įvertinti tai, kad kurorto žmonėms niekada nebuvo svarbūs papročiai ir ritualai, turėję užtikrinti žemės derlingumą ir gausų derlių, o kai kurios apeigos, pavyzdžiui, rogėmis su arkliais apvažiuoti laukus, kad linai geriau augtų, arba gausiai laistytis vandeniu, kad oras greičiau atšiltų, tiesiog negalėjo būti įgyvendinamos miesto sąlygomis.“

Pasak etnografės, bet kokiu atveju išliko kertiniai šventės konceptai – linksmybės, juokas, ir, žinoma, gausybė maisto– juk reikia devyniskart per dieną prisikimšti pilvą artėjančiam gavėnios laikotarpiui ir geresnio  gyvenimo garantui. O ar žinote, kad 1939 m. per Užgavėnes Kauno restoranuose ir valgyklose  blynų valgymo tradicija buvo taip smarkiai įsitvirtinusi, kad neišvengdavo „blynų spūsties“ – šventės dieną būdavo suvalgoma nuo 300 000 iki 1 milijono blynų. Tai bent apetitas, ar ne?

Šventės dzinguliukai – atpažįstami personažai, šmaikštūs dialogai ir įnirtinga dvikova

„Tarpukario ir pokario Lietuvos miestų karnavalai, kaukių baliai, maskaradai per tradicinius Užgavėnių konceptus ─ persirengimus, kaukes, linksmybes ─ labiau pašiepė, parodijavo ir kritikavo ekonomines, socialines, politines ir moralines problemas, – pasakoja renginių režisierė Asta Žiurinskienė, – tad šis aspektas mus ir „užkabino“.“ Taip Druskininkuose atsirado to laikotarpio Užgavėnėms būdingo farso žanro elementų, pakito personažų išorinė išraiška – jie tapo šiuolaikiški, atspindintys ir pajuokiantys šių dienų aktualijas, įvykių tendencijas, žmonių įpročius, radosi aliuzijų į populiarius žaidimų personažus ar socialinių tinklų influencerius.

„Įvertinę, kas buvo aktualiausia praėjusiais metais, kokios problemos dominavo, ką galima patraukti per dantį ar išjuokti, šįkart turėjome gausų pasirinkimą situacijų, vertų karikatūristo žvilgsnio, – atveria kūrybos užkulisius Asta. – Visgi smagiausias ir dėkingiausias mūsų šventės scenai pasirodė neseniai garsiai nugriaudėjęs  ir savo žvilgesiu pakerėjęs muzikinis renginys.“

Todėl šįmet Druskininkų pramogų aikštėje ir scenoje bus galima pamatyti daug garsenybių –  muzikos pasaulio zviozdų, kurios duos išskirtinius intervus, vyks iškilmingos žaliojo kilimo ceremonijos – užsidovanojimai, visokie konkursai, o viską vainikuos garsios muzikos prodiuserinės kompanijos lyderių Uslano Kanapilkino ir Neuron Lašinyto muzikinė dvikova ir Ugninės Morės liepsnojantis šokis.

Morės monai, nepaprastos gaudynės ir kitos linksmybės

Taigi, kas tie paslaptingieji moremonai? „Norėdami pritraukti daugiau jaunimo, sugalvojom rengti moremonų – žiemos demoniūkščių – gaudynes, – prisimena režisierė. – Tik juos išgaudžius, žiemos jėgos išblės ir pavasaris pakels sparnus. Kaip tik tuo metu vienas druskininkietis pradėjo organizuoti įvairias orientacines, tad tiesiog paprašėme jo pritaikyti žaidimą šiai progai.“

Šįmet pramoginės orientacinės „Moremonų gaudynės“ vyks jau šeštą kartą ir iki šiol yra vienintelės Lietuvoje. Žaidimas išsiskiria savo unikaliu formatu, įdomiu turiniu ir elementariausia įgyvendinimo priemone – užtenka mobilaus ryšio telefono su mobiliaisias duomenimis. Būtent tai leido orientacines rengti net per pandemiją. Žaidimą pamėgo ne tik moksleiviai, studentai, draugų grupės, bet ir šeimos tiek iš Druskininkų, tiek iš Vilniaus ir Kauno. Ką gali žinoti, gal žaidimas kada nors taps nauja Užgavėnių tradicija?

Tie, kurie trokšta išjudinti per žiemą sustingusį kūną, galės šokti trypti Žiema šokiuose su muzikos grupe „Bernužėliai“. Žinoma, bus deginama ir Morė, nes visgi norime kuo greičiau prisišaukti tą pavasarį. O Morė Druskininkuose kasmet išskirtinė, originali ir tikrai šiuolaikiška. Kam atiteks Morės uždegimo ceremonijos garbė –  Uslanui Kanapilkinui ir Neuron Lašinytui – lems žiūrovų širdutės ant Imkgramo sienos. Žodžiu, šventėje bus daug juoko, parodijų, dainų ir kitų linksmybių, kurios turi išvaryti žiemą ir nutiesti kelią pavasariui.

„Druskininkai – kurortas, kviečiantis čia pailsėti ir atgauti jėgas ištisus metus. Ar žiema, ar vasara, ar niūrus ruduo – kurorto svečiams ir gyventojams siūlome daugybę pramogų tiek kūnui, tiek sielai, – sako Druskininkų savivaldybės Turizmo, komunikacijos ir kultūros skyriaus vedėja Vaiva Žagunienė. – Atsipūtę po sveikatinimo procedūrų, paturistavę ar aktyviai pamynę dviračius, mūsų svečiai turi galimybę apsilankyti tikrai aukštos kokybės kultūriniuose renginiuose, beje, dažniausiai – nemokamai. Tad kviečiame  pasinaudoti proga iki soties prisivalgyti ir pasilinksminti prieš prasidedant ramiajam Gavėnios laikotarpiui. Ir žinoma, jeigu norite pasirodyti žurnalų viršeliuose –žaliasis kilimas kaip tik jums! Tiesiog pasipuoškite stilinga kauke ir nepražiopsokite siautulingų Užgavėnių dūzgių, kurios Druskininkuose tradiciškai vyksta paskutinį vasario šeštadienį“.

Druskininkų kultūros centro informacija

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *