Nulinis PVM šildymui: kaip tai pajustų alytiškiai?

 

Siekiant amortizuoti ženkliai išaugusias gyventojų sąskaitas už šildymą, Vyriausybė pritarė nuliniam PVM šildymui. Tiesa, tam dar reikalingas ir Seimo pritarimas. Be to, ši lengvata nebūtų taikoma verslui, taip pat negaliotų gyventojams, kurie šildosi elektra, dujomis arba malkomis. Kaip tai leistų atpiginti sąskaitas alytiškiams ir kaip tokį planuojamą šalies valdžios žingsnį vertina Alytaus šilumos tinklų vadovas Mindaugas Nevardauskas?

„Vartotojams sąskaitos už šildymą sumažėtų 9 procentais. Galbūt tai nėra tokia ženkli, tačiau vis tiek pagalba. Gerai, kad Vyriausybė bent jau tokiais būdais bando amortizuoti tą kylančių energetinių išteklių kainų šuolį“, – sakė M. Nevardauskas.

Beje, nulinis PVM būtų taikomas sąskaitoms nuo šių metų sausio iki šio šildymo sezono pabaigos, tad kompensacijas gyventojams tektų pritaikyti atbuline tvarka.

„Mano žiniomis, Seime šio klausimo svarstymas vyks kitą savaitę, vasario 14-ąją neeilinėje Seimo sesijoje. Tai reiškia, kad bent jau sausio mėnesio sąskaitos, kurios bus teikiamos vasarį, dar bus su 9 proc. PVM. Jeigu Seimas pritars šiam siūlymui, tuomet kovo mėnesį gyventojų sąskaitose atsiras eilutė, kur bus įtrauktos nulinio PVM kompensacijos už sausio ir vasario mėnesius. Bent jau numatoma tokia preliminari kompensavimo schema“, – tikino M. Nevardauskas.

Pasiteiravus, kaip vertintų tai, kad ši kompensacija nebus taikoma verslui ir  gyventojams, kurie šildosi elektra, dujomis arba malkomis, Alytaus šilumos tinklų direktoriaus nuomone, galimybė kompensuoti galėtų būti sudaryta ir platesniam vartotojų ratui.

„Nesu šalininkas to, kad kompensacijos turėtų būti dalijamos visiems iš eilės, tačiau reikėtų labiau atsižvelgti į nepasiturinčių, nedideles pajamas gaunančių gyventojų situaciją. Galbūt vietoje kompensacijų galėtų būti didinamos jų pajamos arba dar labiau nuleista pajamų kartelė kompensacijoms gauti. Tai, mano vertinimu, būtų socialiai atsakingas sprendimas. Suprantama, situacija keitėsi labai staiga ir reikėjo skubiai priimti sprendimus, todėl nebuvo laiko svarstyti, koks galėtų būti geriausias sprendimas. Tai, kad nulinis PVM šildymui yra geriausias sprendimas, taip vertinti nesiryžčiau“, – nuomone dalijosi M. Nevardauskas.

Direktorius tikino kol kas nematantis optimistinių prognozių, kad jau kitas šildymo sezonas galėtų būti pigesnis, todėl, pasak jo, jau reikėtų mąstyti ne apie laikinus, o apie ilgalaikius sprendimus.

Kaip vieną variantų, jis matytų pasirūpinimą dalimi biokuro per urėdijas, kur vykdomi miškų valymai, kirtimai. Taip ir urėdijoms būtų suteikta galimybė daugiau uždirbti. Taip pat valstybė galėtų labiau remti atsinaujinančių energijos šaltinių įsirengimą.

„Deja, pasaulinių tendencijų, geopolitinės situacijos prognozuoti neįmanoma, todėl nuspėti kaip ateityje keisis dujų, biokuro kainos taip pat negalime, tačiau jau dabar vertėtų modeliuoti sprendimus pagal blogiausio scenarijaus tikimybę“, – tikino M. Nevardauskas.

Pasiteiravus, ar netrukus alytiškius pasieksiančios šildymo sąskaitos už sausį bus ženkliai didesnės nei buvo už gruodį, Alytaus šilumos tinklų vadovas tikino, kad neturėtų taip būti, nes šilumos sausį buvo suvartota mažiau negu prieš tai buvusį mėnesį.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *