Alytaus ligoninėje įrengs neįgaliųjų apžiūrų kabinetą: sieks tapti respublikiniu pavyzdžiu

Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninėje bus įrengtas neįgaliųjų apžiūrai skirtas kabinetas. Tam šių metų Alytaus miesto savivaldybės biudžete yra numatyta 25 tūkst. eurų. Ko reikia tokio kabineto įrengimui, kokia dar infrastruktūra ligoninėje yra reikalinga neįgaliesiems, penktadienį susitikime su ligoninės ir savivaldybės atstovais apie tai kalbėjo patys negalią turintys žmonės.

Pastabos ir lūkesčiai atvėrė realybę

Lietuvoje vis daugiau dėmesio skiriama pastatų infrastruktūros pritaikymui neįgaliesiems. Alytaus ligoninė sieks būti pavyzdžiu, kaip tai turėtų būti. Pirmasis toks žingsnis numatytas įrengiant neįgaliųjų apžiūrai pritaikytą kabinetą. Aptarti šį klausimą ir plačiau įvertinti, kokių infrastruktūros pokyčių dar reikėtų ligoninėje, kad medicinos paslaugų teikimas būtų pritaikytas ir negalią turintiems asmenims, į ligoninę atvyko negalią turinčių asmenų atstovai asociacijos „Savarankiškas gyvenimas“ prezidentas Ričardas Dubickas, alytiškis Gediminas Freitakas, Alytaus miesto savivaldybės vicemerė Jurgita Šukevičienė ir Neįgaliųjų reikalų komisijos pirmininkas, miesto tarybos narys Sigitas Leonavičius. Svečius ligoninėje priėmė Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninės direktoriaus pavaduotojas Dmitrij Kačiurin.

„Viešojo sektoriaus įstaigų infrastruktūra vienareikšmiškai turėtų būti pritaikyta neįgaliesiems. Tam dėmesys jau skiriamas ir privačiame sektoriuje. Pastatų infrastruktūros pritaikymo neįgaliesiems sritį perėmė LR Aplinkos ministerija, kuri pasirinko mūsų asociaciją „Savarankiškas gyvenimas“ kaip partnerius, konsultuojančius infrastruktūros pritaikymo neįgaliesiems sferoje“, – pasakojo R. Dubickas.

Planuojant įrenginėti negalią turinčių asmenų apžiūrai skirtą kabinetą ir pritaikyti kitą Alytaus ligoninės infrastruktūrą, būtent šios asociacijos atstovų konsultacija yra labai savalaikė siekiant išvengti klaidų.

„Labai džiaugiuosi, kad taip operatyviai sureagavote į mūsų kvietimą įvertinti infrastruktūros pritaikymo neįgaliesiems Alytaus ligoninėje situaciją. Dar labiau džiugina, kad Alytaus miesto taryba skyrė pinigų negalią turinčių asmenų apžiūrai skirto kabineto įrengimui. Pokalbis apie tai prasidėjo dar prieš porą metų. Iki tol atrodė, kad mūsų ligoninėje viskas gerai, tačiau galiausiai paaiškėjo, kad viskas gerai buvo tik paviršutiniškai, o iš tikrųjų išsakytos pastabos, lūkesčiai atvėrė visai kitokį vaizdą. Tikiuosi, kad su savivaldybės pagalba turėsime galimybę realizuoti visus būtiniausius negalią turinčių asmenų bendruomenės lūkesčius. Pirmiausia pradėsime būtent nuo minėto apžiūrų kabineto įrengimo“, – kalbėjo D. Kačiurin.

Kabinetas – ir platesniam spektrui

Susitikimo metu buvo išrinkta vieta, kurioje galėtų būti įrengiamas apžiūrų kabinetas. Numatoma, kad ji bus įrengtas konsultacijų poliklinikos patalpose. Teks platinti įėjimą į kabinetą, ant negalią turintiems asmenims skirtų patalpų durų sudėti atitinkamus ženklinimus, brailio rašto užrašus. Nuo įėjimo į konsultacijų polikliniką geltonomis linijomis teks pažymėti maršrutą iki pat apžiūrų kabineto. Ne mažiau svarbu įrengti keltuvą.

Pačiame kabinete teks pasirūpinti ir specialiomis kėdėmis, kušetėmis, kita specialia įranga. Planuojama įsigyti ir planšetę su gestų kalbos vertėjo programa, padėsiančia bendrauti su klausos ar kalbos negalią turinčiais pacientais.

„Šis kabinetas niekada nestovėtų tuščias, jame paslaugos galės būti teikiamos visiems pacientams, o kai prireiks – ir negalią turintiems asmenims“, – pasakojo D. Kačiurin.

Sieks tapti respublikiniu pavyzdžiu

R. Dubickas pasidžiaugė, kad šie darbai prasideda būtent nuo konsultacijos su nevyriausybine negalią turinčius asmenis atstovaujančia organizacija. Jis pabrėžė, kad iš Europos sąjungos fondų 11 šalies ligoninių buvo skirtas finansavimas pritaikyti infrastruktūrą neįgaliesiems, tačiau dėl konsultacijų trūkumo ne viskas buvo padaryta taip, kaip turėtų būti.

„Tenka pripažinti, kad net tokiose įstaigose kaip Santaros ir Kauno klinikos infrastruktūros pritaikymo neįgaliesiems dar nėra. Tikimės, kad Alytus taps pavyzdžiu, kaip reikėtų tai padaryti“, – kalbėjo R. Dubickas.

„Labai džiaugiuosi girdėdama gerbiamo Ričardo Dubicko pritarimą ir tą didelį pozityvą. Alytaus žmonių su negalia bendruomenė yra labai aktyvi. Šis kabinetas bus naudojamas ne tik žmonėms su negalia, bet ir daug platesniam spektrui.

Džiugu, kad Alytus vėl yra pirmoje vietoje ir turi galimybę pirmas įgyvendinti tokio kabineto idėją, kurio neturi nei Vilnius, nei Kaunas. Pasitelkę praktinę, ekspertinę žmonių su negalia pagalbą tokį kabinetą tikrai turėsime.

Šis sprendimas buvo priimtas tvirtinant šių metų Alytaus miesto savivaldybės biudžetą. Viliuosi, kad viešųjų pirkimų procedūros neužsitęs.

Turime nusimatę ir daugiau priemonių tiek biudžete, tiek per projektinį finansavimą. Pagal turimas galimybes stengsimės visa tai įgyvendinti“, – kalbėjo vicemerė J. Šukevičienė.

Tikimasi užkrečiančio pavyzdžio efekto

Neįgaliųjų reikalų komisijos pirmininkas S. Leonavičius patikino, kad apie problemas, su kuriomis susiduria negalią turintys asmenys patenkant į ligoninę, jam buvo žinoma dar prieš metus, kai buvo išrinktas Neįgaliųjų reikalų komisijos pirmininku.

„Komisijoje mes labai daug sprendžiame neįgaliųjų klausimų. Alytaus neįgaliųjų bendruomenė yra labai aktyvi. Daug prie to prisideda ir Ričardas Dubickas, kuris jau ne vienerius metus kuruoja Alytų ir asociacijos struktūroje turi alytiškę Kristiną Dūdonytę.

Mane džiugina, kad tas virsmas į gerąją pusę prasideda būtent nuo ligoninės vadovybės, jos operatyvaus reagavimo. Į tai dėmesį atkreipė ir politiniai miesto vadovai. Neabejoju, kad šis projektas bus pavyzdys, kad Alytuje gali vykti gerų dalykų, o jie yra užkrečiami ir ligoninės pavyzdžiu paseks ir kitos įstaigos“, – kalbėjo S. Leonavičius.

Planuose – ir daugiau iniciatyvų

Vicemerė prasitarė, kad Alytuje jau planuojamos ir kitos iniciatyvos. Pavyzdžiui, prie Alytaus poliklinikos žmonėms su negalia ar kitokių judėjimo sutrikimų turintiems asmenims parūpinti neįgaliųjų vežimėlių tokiu pat principu kaip yra prekybos centruose su prekybiniais vežimėliais.

Tiek R. Dubickas, tiek G. Freitakas siūlė pagalvoti ir apie neįgaliesiems pritaikytą odontologijos kabinetą ar net jo paslaugas į namus. Pasak vicemerės, ši iniciatyva taip pat jau gvildenama.

Buvo atkreiptas dėmesys ir į pagrindinius ligoninės laiptus, kurie iššūkių sukelia tiek negalią, tiek judėjimo sunkumų turintiems asmenims. Laiptų pakopos yra nevienodo aukščio, jų žymėjimas geltona juosta nuolat nusitrina, galiausiai jie yra pakankamai statūs, todėl yra poreikis ir jų rekonstrukcijai.

Nuoseklių išvadų, ko reikėtų, kad ligoninės infrastruktūra kuo plačiau būtų pritaikyta neįgaliesiems, tikimasi ne tik iš neįgaliųjų bendruomenės atstovų, bet ir auditorių. Neįgaliųjų atstovai įsipareigojo parengti ir aiškią infrastruktūros specifikaciją.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *