Veterinarijos gydytoja gavo iškvietimą į pataisos namus: katėms čia – ypatingas dėmesys

Alytiškė gydytoja Justina Urbanavičienė visai neseniai gavo neįprastą iškvietimą – sterilizuoti Alytaus pataisos namų augintines kates, kurias uoliai globoja nuteistieji. Asmeninio albumo nuotraukos.

Kurdama mobilią kliniką ant ratų alytiškė gydytoja Justina Urbanavičienė apgalvojo viską – nuo veterinarinių paslaugų teikimo visą parą bet kurioje klientui patogioje vietoje iki oraus augintinių išlydėjimo į amžinuosius plotus. Gydytoja tikina, kad viskas pasiteisino su kaupu, o iškvietimų tiek daug, kad vos spėja suktis. Visai neseniai ji gavo neįprastą iškvietimą – sterilizuoti Alytaus pataisos namų augintines kates, kurias uoliai globoja nuteistieji.

Neįprastas iškvietimas maloniai nustebino

„Kai man paskambino Alytaus pataisos namų atstovai, ne tik labai nustebau, bet ir nudžiugau. Jie pakvietė atvykti mano mobiliąją kliniką ir atlikti pataisos namų teritorijoje gyvenančių ir nuteistųjų prižiūrimų kačių bei katinų sterilizaciją. Nudžiugau pagalvojusi, jog nuteistiesiems rūpi kačių populiacijos klausimas. Juk laikas, praleistas su gyvūnais, mus daro geresniais“, – pasakojo Justina.

Nuvykusi į Alytaus pataisos namus, Justina išoperavo 22 kates, iš kurių katinų būta mažiau. Kaip patys veterinarijos gydytojai sakė nuteistieji, jiems jau nusibodo kiekvieną kartą galvoti, kur dėti vis naujai atvestus kačiukus. Sakė, kad jais apdalinti jau visi pažįstami ir giminaičiai.

Pasak veterinarės, visi kates globojantys nuteistieji aktyviai domėjosi, kaip po operacijos jas toliau prižiūrėti.

Gydytoja keturkojų šeimininkams papasakojo, kad po sterilizacijos jiems reikalingas ir specialus maistas, kuriuo čia rūpinasi patys nuteistieji. Iš karto po operacijų pataisos namų gyventojai savo globojamiems gyvūnams specialaus pašaro užsakė nedelsdami.

Tiesa, vienai katei teko žaizdą siūti iš naujo. Nuteistasis net prašė ją išsivežti į kliniką stebėjimui, kad tik šiai nepablogėtų.

„Per dieną sulaukdavau ne vieno katės šeimininko skambučio ir jis manęs vis teiraudavosi, kaip jaučiasi katytė, ar ėda. Buvau labai maloniai nustebinta tokiu rūpesčiu ir meile gyvūnui“, – stebėjosi Justina.

Nuteistieji jos prašė ir toliau atvykti rūpintis jų globotinių sveikata, net gi turi planų jas suženklinti. Jau sutarta sudaryti ilgalaikę paslaugų teikimo sutartį.

Veterinarijos gydytoja tokiu pat principu bendradarbiauja ir su gyvūnų globos asociacija „Keturkojo viltis“.

„Kiekviena katė ten turi unikalius vardus ir net ne po vieną. Keista pasirodė tai, kad bene visos katės – juodos, tik trys iš jų buvo margos. Ir visos prižiūrėtos, išpuoselėtos, kailiai blizga.

Dar man nuostabą sukėlė, kad savo globotines nuteistieji atpažįsta iš karto, nors dauguma jų visiškai panašios“, – tikino gydytoja.

Pasirodo, kad išeidami į laisvę nuteistieji pasirūpina ir savo augintinėmis – arba jas pasiima su savimi, arba bausmės atlikimo vietoje suranda kitą patikimą šeimininką.

Plės paslaugų spektrą

Alytiškė veterinarijos gydytoja visą parą ir septynias dienas per savaitę veikiančią mobilią veterinarijos kliniką atidarė praėjusių metų spalį. Pasiteiravus, kaip sekasi dirbti, Justina patikino, kad viskas pasiteisino su kaupu. Iškvietimų būna tiek daug, kad vos spėja suktis. Tiesa, ateityje, kai įsigis reikiamos įrangos, Justina planuoja teikti ir dar platesnį veterinarijos paslaugų spektrą.

Pasiteiravus, kaip apskritai gimė idėja įkurti mobilią kliniką gyvūnams, gydytoja pasakojo, kad šioje srityje dirba jau dvylika metų ir patirtis parodė, kad šios paslaugos yra būtinos ir jos nelaukia nei tinkamo laiko, nei tinkamos vietos.

Nors veterinarijos gydytoja specializavosi smulkiųjų gyvūnų veterinarijos srityje, konsultuoti jai kartais tenka ir ūkio gyvulių augintojus.

Paslauga – orus palydėjimas į amžinuosius plotus

Visai neseniai veterinarė savo klientams pasiūlė dar vieną kol kas neįprastą, tačiau su laiku vis labiau paklausia tampančią paslaugą.

Visai neseniai Alytaus rajone, Balninkų kaime, įsteigus naminių gyvūnėlių kapines, kuriose savo augintinius gali laidoti Alytaus miesto savivaldybės gyventojai, gydytoja nusprendė pasiūlyti ir augintinių kremavimo paslaugas. Be to, klinikoje siūloma palaikų saugojimo specialiame šaldytuve paslauga. Klinikos darbuotojai gali susisiekti su Tauragės gyvūnų krematoriumu ir augintinio palaikai bus išvežti kremacijai, o urną su augintinio pelenais galima atsiimti Justinos veterinarijos klinikoje.

Laiko atranda ir mažųjų edukacijoms

Įdomu ir tai, kad moteris savo brangaus laiko skiria ir socialinėms edukacijoms darželiuose ir mokyklose. Pastaruoju metu vis dažnėja kvietimų į darželius, kur Justina mažiesiems organizuoja pažintines edukacijas jos greitosios pagalbos klinikoje ant ratų. O čia vaikai turi galimybę įsijausti į gydytojo veterinaro vaidmenį – užsivilkti specialiai vaikams siūtus baltus chalatus ir net pašeimininkauti jos klinikoje, imituoti augintinių gydymą, į švirkštą prileisti vaistų, jų suleisti, padirbėti su kitais prietaisais.

„Dažniausiai auklėtojoms vaikus būna sunku išprašyti iš mano mobilios greitosios. Panašu, kad ateityje užaugs didelė veterinarų karta“, – juokėsi Justina, pasakojusi, kad mintis apie edukacijas kilo iš jos pačios keturmetės dukros domėjimosi.

Kuo daugiau gyvūnų, tuo žmonės šiltesni

Alytiškė džiaugiasi, kad žmonių požiūris į gyvūnus keičiasi, kad vis daugiau dėmesio skiriama jų gerovei ir kad šiais laikais augintiniai namuose laikomi šeimos nariais.

Gydytoja Justina su savo šeima.

Pati Justina namuose augina dvi kates ir šunį spanielį.

Mėlynoji britų trumpaplaukė katytė buvo įsigyta kaip šeimos narė, o dar viena katytė pas ją atklydo netikėtai.

Justinos septynerių sūnus ir ketverių dukra noriai rūpinasi augintiniais, o mažoji atžala daug laiko su mama praleidžia klinikoje, imituodama veterinarijos gydytojos darbą.

„Pastebiu, kad daugėja šeimų, auginančių gyvūnus ir kartais ne ne po vieną ar du. Vaikus auginančioms šeimoms gyvūnai padeda išauginti rūpestingas, atsakingas, mylinčias asmenybes. Kuo daugiau bus gyvūnų tarp mūsų, tuo žmonės bus geresni, šiltesni“,  – įsitikinusi Justina.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *